Krångla inte till det, då uppstår inga problem.

Skärmavbild 2015-12-29 kl. 09.58.12

Om det var någon som såg lite blod på golvet när jag och LillaNymo var på teve i morse, så var det LillaNymos. Hon har blivit stor tjej nu, och gått in i sitt första löp.

Som du ser på bilden ovan så är inte hundtricket bara en skröna 😉

 

Just nu får jag väldigt många brev från hundägare som behöver min hjälp. Jag hinner inte med alla, men jag vill verkligen rekommendera dig att istället ta kontakt med min nära vän och kollega Leif Hedberg. Han är oerhört skicklig och kan garanterat hjälpa dig. Kontakta honom och hälsa från mig på tel 070 6678410.

 

Det jag får många brev om är också ”motion” på yngre hundar. Fysisk aktivitet i skog och mark med valpar och/eller unghundar.

Det enklaste svaret är att du inte ens ska tänka på detta!

Och med det svaret menar jag just det jag säger, och krångla inte till det. Låt hunden tala om vad som är okej eller inte. Orkar valpen/unghunden traska med dig i skogen, då är det inga problem. Inga problem alls. Tvärtom är det bra även för en valp/unghund att röra på sig. Men du ska INTE tänka – motion.
Det behövs inte, och att belasta en ung hund för mycket är inte hälsosamt. Men om en valp eller unghund mår bra, tycker det är kul att gå med dig på promenader, tveka då inte över detta utan ta med hunden.
LillaNymo var med mig och mina barn ute i skogen en hel dag. Det var inga som helst problem. Barnen red, jag gick, och LillaNymo var med. Hon är tio månader gammal. Det jag däremot inte skulle göra är att hålla ett för högt tempo och pressa henne.

Hur vet man om man motionerar eller bara är ”ute och går”?

Är det så svårt egentligen?
Du vet väl om du tränar eller om du bara myser. Det är väl en väldig skillnad på när du tar på dig löpardojjorna och ger dig ut på 7 km löpning och pressar dig själv mot klockan. Mot när du lallar ut i skogen för att bara mysa och ha trevligt. Svårare än så behöver du inte göra med din hund heller.

Man märker ju som hundägare om hunden börjar släpa efter, inte reagerar som den brukar på olika saker……. då har man ”pressat” valpen eller unghunden för mycket.
Ta det lugnt, krångla inte till det, och ha trevligt med hunden. Då uppstår inga problem.

 

 

5 svar på ”Krångla inte till det, då uppstår inga problem.”

 1. Som vanligt klokt. Tror tyvärr att många hundar blir understimulerade på grund av rädslan för att ”övermotionera” dem.

  Så en uppmaning från mig till alla er som läser ut och traska i skogen med dem och passa på att njut av lite snö och sol. Och lev en stund i nuet som din hund gör 🙂

 2. Hej Fredrik!

  Får man fråga var du har köpt den snygga tröjan (med indian-tryck) som du hade i Nyhetsmorgon?

  Allt gott!

  /Johan

 3. När jag skaffat valpar de senaste tio åren så har jag fått med papper från SKK och ett är så otroligt dumt skrivet. Det står att valpen inte ska mortioneras( bra) men så en lista på antal minuter den får promeneras i olika åldrar. Max 20 minuter per dag när den är 6 månader tex.
  Får man det i handen och är en noggrann förstahundsägare så förstår jag att man blir orolig för vad är det som gäller? Är det max 20 minuters lek i trädgården? Hur mycket får den röra på sej inne?
  Det är ju helt orimligt att en valp på 6 månader får röra på sej max 20 minuter per dag så varför skriver dom så?

Kommentarer inaktiverade.