Hunden bits och skriker.

Skärmavbild 2016-01-06 kl. 14.03.36

 

Vilopaus, näringsintag, efter en härligt lång promenad i skogen….. efter detta lika lång väg tillbaka igen 🙂
Pappa och husse fick låna ut jackan som sitt och ligg underlag.

 

Hunden bits och skriker……….

En del hundar vid exempelvis kloklippning eller kanske vid veterinärbesök, eller kanske till och med vid borstning av hunden, skriker och lever rövare. Dessutom biter en del hundar sin ägare.

Vad gör man, hur gör man?

Det finns säkert många lösningar på detta, men jag tycker att en röd tråd i alla lösningar är att fullständigt ignorera det hunden gör (om möjligt).
Att inte ”svara” på hundens beteenden, oavsett vad. Utan bara fortsätta göra det man måste.
En hund gör bara det den får fördel i att göra. Får den inte ”svar” då är det heller ingen ide för hunden.
Generellt brukar jag säga att ljud hunden gör ska man bara inte höra. Detta gäller oavsett skrik, morr, skall med mera. Ljud hunden gör är ofta eller alltid ett sätt för hunden att förstärka något hunden redan visat. Alltså något man ofta bara ska låtsas som man inte hör.
Att totalt ignorera en hund som bits kan så klart vara svårt. Men trots detta vill jag påstå att det är lösningen i många fall. Och då kan man exempelvis bara sätta på hunden en munkorg, då är det ju inga problem.
Viktigt då det gäller munkorg är dock att man inte bara sätter på hunden munkorgen i för hunden besvärliga situationer, utan också situationer som är mysiga och härliga för hunden. Situationer där munkorgen i sig inte har något syfte. Jag vill INTE att munkorgen i sig ska skapa negativ stress för hunden.

Nu ska jag ta mig ner till MyDog och Göteborg 🙂

 

7 svar på ”Hunden bits och skriker.”

  1. Hej! Fredrik! Om hunden morrar och visar tänderna mot min 12-åring när vi är hemma då?? När hon försöker klappa el gosa med hunden, eller går förbi hans sängplats, hur gör vi då? Har försökt och ignorera honom när han gör detta! Han ska väl ändå inte bitas, hugga el visa tänderna mot oss( hemma i lägenheten) ?? Han gör endas detta hemma , ej när han är borta!

  2. Hej Fredrik! Jag har ett problem med min 11 veckors valp. Han är en blandras med chichaua, shit-zu och maltes. Han biter en i byxorna när man går, jag tar bort honom och visar att det inte är okej! Han biter i fingrar överallt! Även fast man visar tuggben och leksak som man kan ersätta ist! Visst nån gång får han nafsa men inte jämt! Sen lyssnar han inte när man säger åt han! Vi stänger ut han ifrån rummet flera gånger, men gör likadant igen! T.ex biter på mattan eller bits. Vi vill också gärna lära han lite ensamträning, i själva hemmet. Jag har försökt några gånger, men han skriker och skäller och gnäller jämt. Jag blir evigt tacksam för svar!

  3. Freja gör inga ljud men hon försöker krypa upp på min axel när hon blir riktigt besvärad. En hundtränare tipsade mig om att ta det väldigt långsamt och belöna när hon är lugn med gottigott. En annan tränare visade mig på freja, hon var vänlig men höll i henne så hon inte kunde krångla. Såg ett cesar avsnitt idag där han höll i hundens huvud m. en filt över och en annan person fick klippa klorna, sen snabbt en belöning när det var klart. Jag låter alltför ofta freja bestämma om hon vill klippa klorna el inte.

  4. Hej Fredrik! Jag har en 9 månaders finsklapphund som är det finaste jag har 🙂 Hon är väldigt glad i andra hundar och leker väldigt bra med andra hundar. Igår träffade vi en kompis som har en karelinsk björnhund/svart älg hund en tik på 9 månader. I början tyckte jag att dom lekte bra men sedan gick vi in och den hunden juckande på min hund hela tiden och jag såg på min hund att hon inte gillade det. Men hundägare sa inte till sin hund en enda gång. Hunden tog även en leksak av henne morrade sedan när hon försökte leka. Jag hade aldrig själv tolererat en sådant bettende om min hund gjorde så. Idag träffades vi igen och då bad jag honom att säga till sin hund men då sa han bara att det är så där med hundar att vi skulle låta dom va. Juckande sa han var en lek. Min hund hoppade tillslut upp till mig och ville inte gå ner på golvet. Vet inte vad jag ska göra eller säga! Behöver lite tips hur jag ska hantera det här. Hoppas verkligen på svar 🙂

  5. Hej Fredrik Vi har en underbar blandras valp på snart 4 månader.Han är hur gosig som helst men får riktiga spel flera gånger om dagen då han biter framförallt mig i armar, fötter, hälsenor ben och händer. Han biter så hårt så det blöder och gör riktigt ont och så här kan han inte fortsätta.Han biter och nafsar alla han kommer åt när han får sina spel. Vi har försökt att distrahera honom genom att stoppa leksak, tuggben eller annat i munnen på honom det fungerar ibland men oftast inte. Nu stänger vi in honom en kort kort stund och oftast slutar han efter detta men det känns inte bra. Har fått rådet att lyfta honom i nackskinnet, hålla om nosen eller lägga ned honom och hålla ned huvudet när han sätter igång och biter men han är som en hal ål som nafsar hysteriskt inget av detta fungerar. Vi gör nog något kategoriskt fel men vad skall vi göra ? Jättetacksam för svar..

Kommentarer inaktiverade.