Kontrollera din hund!

Skärmavbild 2016-01-11 kl. 20.34.37

Titta på din hund, känn på din hund, kontrollera din hund – Dagligen!

Varje dag, ibland flera gånger om dagen, kontrollerar jag mina hundar. Varje morgon när jag klappar om hundarna känner jag samtidigt efter hur deras hull är. Jag luktar dem i öronen, och hanterar (böjer/sträcker) deras ben och leder. Jag tittar dom i ögonen och ser hur de rör sig…. Det här har blivit en vardagsrutin för mig.

Anledningen till detta är att ha kontroll på hundens hälsa. Har jag aldrig luktat hunden i örat, hur ska jag då veta hur det luktar om allt inte är som det ska?
Har jag inte böjt/sträckt på benen, hur ska jag då veta om något är fel den gången jag gör detta?
Om jag inte känner på hunden, hur ska jag då veta om jag ska ge mer eller mindre mat den dagen?
Om jag inte vet hur pigga friska ögon ser ut, hur ska jag då veta om ögonen inte ser så friska ut?

Anledningen till att jag skriver detta just nu, är faktiskt för att LillaNymo inte verkar må helt 100% bra. Det är säkert inget allvarligt, så ingen oro. Men hon är lite låg under eftermiddagen och kvällen. Tycker också att hennes blick inte är lika klar som den brukar vara. Kanske är det inbillning, kanske inte. I morgon bitti hoppas jag att allt är fräschare. Kanske är hon bara trött efter en helg hos hundvakten då jag var på MyDog.

Men ha detta som rutin – Kontrollera din hund varje dag. Och gör det gärna till en mysstund 🙂

9 svar på ”Kontrollera din hund!”

 1. Hej! Jag tycker så mycket om dina inlägg! Jag är ganska nybliven hundägare men vi har hunnit komma varandra väldigt nära på kort tid. Precis det du beskriver i dagens inlägg gör jag också. Känner, klämmer, tittar och luktar.
  Jag uppskattar dina så ”enkla” tips på hur man ska få ihop vardagen med hunden. Som tex tipset med att utnyttja den busiga, pigga tiden till att träna. Perfekt! Istället för att störa sig på allt som det bits på…
  Fortsätter att följa dina inlägg!
  Tack!

 2. Hej jag har en riktigt högenergi schäfer som om han fick skulle vilja jobba 12 timmar i stöten. Går gärna i spin! Fick honom när han var 10 månader och kunde då inte gå i koppel eller vara lös. Han är 85%bättre idag 1 år senare. Lös har jag honom ej, mer än på tomten, då inkallning inte sitter 100% än. Denna energi ger ofta överslagshandlingar i början av varje promenad! Anfaller snön just nu tex, eller bilar eller utfall mot andra hundar. När vi jobbat lite under promenaden går det över. Har jobbat massor med kontaktövningar och typ övningar som sitt är sitt tills jag säger annat. Nått tips på hur jag börjar promenaden för att slippa utfallen helt??

  1. Kan du inte testa att börja promenaden hemma på tomten? Börja jobba med honom där så kanske det har gått över när ni väl går iväg så att säga.

  2. Hej, jag har en hund som är precis som din, den är tio månader och vi jobbar ständigt med koppelgång, kontakt, passivitet men det går trööögt eftersom energin är så maxad! Han fattar nog det där med att inte dra i kopplet, men glömmer av sig så fort han känner en spännande doft eller rolig sten eller snöboll eller liknande… Hur jobbade du med din schäfer för att få ordning på koppelpromenader t.ex.? Tar gärna del av dina erfarenheter där!

 3. Hej Fredrik!

  Tack för en bra blogg och många bra hundtips. Det finns dock en sak som jag har funderat mycket över (och som jag tycker uteblir ur de flesta hunddebatter idag), nämligen hur vi rent allmänt hälsar på hundar.

  Jag har en underbar staffegrabb på snart ett år, om som du säkert vet så handlar det första året mycket om att skapa stabila och trygga regler för en sådan liten galning. Och det har vi inte haft några problem med, vi är hundvana och han är väldigt go. Det vi däremot har haft problem med är hur mycket vi får tjata på människor i vår omgivning för att DOM ska bete sig kring vår hund.

  Hur kommer det sig att vi med just hundar (och inga andra djur!) har fått för oss att vi ska hälsa med så mycket stress och hets att vovven nästan kissar på sig? Som vi har tjatat på människor för att de ska sluta vråla med ljus röst och studsa omkring så fort de får syn på vår lille. Min sambo, som har med sig hunden till jobbet, fick säga till en kollega på skarpen eftersom han varje dag klev fram till vår hund och jagade upp honom till max. På sekunder blev vår valp helt övertänd och kollegan gick nöjd därifrån (han hade ju gjort hunden SÅ GLAD, tyckte han). Kvar satt min sambo med en superstressad hund och fick ägna en kvart åt att lugna ned honom igen.

  Jag tycker att det är viktigt att väcka den här diskussionen. Hälsa på hundar med respekt! Kära allmänhet, böj er ned, sträck fram händerna och säg ”hej” med lugn och vänlig röst. Då kommer alla våra hundar lära sig att hälsa med sund, trygg och lugn glädje.

 4. Hej Fredrik!

  Jag har en fråga!

  Fick hem min lilla Cavalier king Charles spaniel på 8 veckor jag försöker att börja träna den nu med en gång speciellt med att bli rumsren men när jag märker att det är på gång för behov så går jag ut med han snabbt men han fryser bara skakar och vill upp i min famn.
  Kanske inte konstigt när det är så kallt som nu.

  Men har du några tips på hur jag kan göra?

  Med vänliga hälsningar Josefin

 5. Hej Fredrik! Jag har jätte problem med att träna ensamträning med min 12 veckors valp. Han blir aldrig lugn, han gnäller, piper och skäller och försöker ta sig över ”hindret” vid dörröppningen. Jag har lekt med han, rastat han, fått i sig mat när jag försökt att träna honom. Vad ska jag ta mig till?

 6. Kollar min hund varje dag och flera gånger om dagen, som du säger, hur annars vet man hur hunden mår och hur märker man skillnaden annars.. Hoppas LillaNymo mår bättre imorgon, det kanske är lite växtvärk..hon är trots allt LillaNymo..☺️

Kommentarer inaktiverade.