Hur hälsar du på en främmande hund?

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 12.57.01

Foto – Martina Szamer, Åre

 

Hur hälsar du på en främmande hund?

Antingen så hälsar jag inte alls, eller också brukar jag gå ”all in”.

Hundar jag inte känner, och hundar jag inte läst av än, dessa undviker jag att ta kontakt med på något sätt. Inte ögonkontakt, inte fysisk kontakt. Tar hunden kontakt med mig så fullkomligt struntar jag i hunden.
Men om jag ”läst av” en hund, och är säker på att den är ”snäll” och vill ha kontakt, då hälsar jag ofta ganska rejält. Och leker gärna en del också.

Jag har nämligen en väldig respekt för hundar jag inte känner, men min kunskap säger mig att det är helt ofarligt så länge jag nonchalerar den totalt. Sedan måste man ju fråga sig vad syftet är att hälsa på främmande hundar? För vems skull gör jag detta? För hunden jag träffar, eller är det för min egen skull?

Generellt retar jag mig lite på människor som helt i onödan på något sätt, ska hälsa på mina hundar. Mina hundar får sällan ut något av det.

Hur tänker du omkring detta med att hälsa på främmande hundar? Sveva gärna ut åt olika håll, och berätta!  🙂

20 svar på ”Hur hälsar du på en främmande hund?”

 1. Nu för tiden så hälsar jag nästan aldrig på främmande hundar. Jag brukar bara hälsa om hunden själv glatt kommer fram och viftar på svansen o nästan hoppar på mig och vill hälsa. I de fall jag är väldigt intresserad av rasen och gärna vill hälsa så brukar jag alltid prata en stund med ägaren först och sen sätta mig på knä o vänta tills hunden kommer fram till mig och nosar.
  När jag var liten så frågade jag alltid om jag fick hälsa på hunden.

  Tyvärr möter jag många barn som bara rusar fram utan att fråga om de får hälsa på min hund bara för att min hund är liten och söt. Min hund är tur nog en sån hund som hela tiden söker kontakt med främlingar, men jag vill ju ändå inte att någon ska gå fram innan jag hinner märka eftersom man aldrig vet vad som kan hända

 2. Hej!
  När jag var liten sprang jag alltid fram och hälsade på hundar för att jag tyckte det var kul. Nu när jag är äldre och har en egen hund så tycker jag inte att det är lika kul när folk kommer fram och hälsar på min hund. Det är för att han inte tycker om att hälsa på folk(verkar det som). Om någon kommer fram till oss och frågar ”får man hälsa” Då säger jag ”ja, om Kasper(min hund) vill hälsa.” Personer sträcker ofta ner händer eller sätter sig ner på huk när dom vill hälsa, kasper blir glad och går fram och dom klappar lite på han.
  SEN börjar det…. Efter bara kanske 3 sekunder efter att Kasper har kommit fram till personen börjar han stirra på personen och stelna till.
  Efter någon sekund till när han gör så, då skäller han till mot personen. Jag försöker avbryta honom eller kalla på han innan detta händer, men ibland är det försent.
  Jag försöker avleda honom och säga till han att sitta så han kan fokusera på något annat när detta händer. Han kan göra samma sak mot mina vänner (dom som han inte träffar så ofta). Detta är ett STORT problem som vi har.

 3. Först och främst så börjar jag med att höra med ägaren om det är ok att hälsa. Det är ju trots allt så att man inte måste hälsa på allt och alla. Om hunden är i träning exempelvis så måste man ha full förståelse för det. Om det är ok att hälsa så får hunden bestämma. Vill den ta kontakt så svarar jag på det. Vill den inte så låtsas jag inte om den. Åtminstone så låtsas jag att jag inte låtsas om den. 🙂 Nu kan jag erkänna (trots att jag får skämmas) att jag glömmer bort mig nån gång ibland, men jag försöker i alla fall ha detta tänk jämt.

 4. En viktig fråga och att diskutera. Själv har vi ingen hund men har vänner som har hundar. Min mamma är hundrädd så när vi har varit ute när jag var barn så har vi aldrig hälsat på hundar och det finns nog kvar. Min dotter är allergisk mot hundar och har haft en par kraftiga allergiska reaktioner efter kontakt med hundar. När vi mötte en hund när hon var yngre så blev hon avvaktande och om hunden kom fram så gick hon bakåt. Då brukade hundägaren tala om för oss att hunden inte var farlig, men då fick jag förklara för hundägaren att hon var allergisk och inte ville vara nära hunden och om du är hundrädd kvittar det om hunden är snäll eller inte utan det är en rädsla som finns som beror på något som har hänt. Min mamma blev biten av en hund när hon var barn och är därför hundrädd. Men hon har varit i kontakt med hundar och även varit hundvakt utan problem men det är på hennes villkor och när hon lärt känna hunden.

 5. Tänker samma. Hälsar inte på främmande hundar och om jag vill hälsa frågar jag ägaren först. Hundar är ingen allmän egendom som många tror, så viktigt med respekt. Vill hunden hälsa klappar jag och vill den inte hälsa struntar jag i att tjata och låter den vara.
  Ignorerar oftast. 🙂

 6. Jag tar aldrig initiativ till att hälsa på en främmande hund, finns oftast ingen anledningen till det. Men skulle jag av någon anledning vilja/behöva hälsa så frågar jag först och låter hunden visa att den också vill hälsa på mig. Gör ingen större affär av hälsningen. Säger hej och klappar om den.
  För mig som hundägare finns det nästan inget värre än när okända personer, oftast helt oanonserat, kommer fram och gullar med min hund. Frågar folk kan jag ibland säga nej av den enkla anledningen att det inte finns någon vits med att dom ska göra det. Enda resultatet av det hela är att min hund sedan tror att den ska få hälsa på allt och alla vi möter..

 7. Jag har en reserverad hund så jag har av vana och av respekt lärt mig att inte hälsa eller ens prata med andra hundar om inte deras ägare först sagt att det är ok. Man frågar först. Sen kan man ju läsa av andra ägare o oftast släpper dom bara fram sina hundar ändå men jag dubbelkollar alltid. Tränar man med sin hund att kunna vara bland folk så blir det ju väldigt fel när någon bara dyker upp o klappar rätt på hunden, oftast utan att hunden ens har sett människan. Helt sanslöst, samma med cyklister som blir arga om man inte hör dom när dom kommer bakom ryggen på en. Haha jag blir själv döskraj

 8. Om inte hunden självmant och glatt kommer, gör jag som med katter. Rör inte, tittar inte utan nonchalerar den. Läser av den i ögonvrån och är den vänlig får den nosa och kolla vem jag är också först. I det läget kan ett litet kli under hakan vara en början till en bra hälsning. Går aldrig fram till främmande hundar och hälsar aldrig utan att fråga först.
  Min egen hund måste nosa och undersöka nya människor innan han bestämt sig om han vill hälsa.

 9. Jag hälsar inte på främmande hundar om dom inte tar kontakt med mig. Ignorerar. Kollar alltid med ägaren först. Låter inte mina hundar hälsa på folk heller. Dom är ingen allmän egendom. Har en liten som är riktigt osäker på främmande folk, och alla ska hälsa på den. Talar om att vi är inte rädda, den är ju så liten, så den gör ingen skada. Jag måste gå emellan och säga stopp, för dom tränger hunden och respekterar inte att hon visar sin osäkerhet på alla vis hon kan. Hade min stora hund visat osäkerhet på det viset så hade den klassats som farlig. (Den är raka motsatsen, älskar alla, men får självklart inte hälsa på alla) Så tycker man ska visa respekt för både hund och ägare. Är trots allt ägaren som bestämmer över sin hund.

 10. Träffar mycket hundar i jobbet men brukar totalignorera dem jag inte har någon relation till. Funkat superbra tills för ett år sedan när en hund bet mig på baksidan av vaden efter jag varit på stället en timme. Jag utgjorde väl något slags hot som jag inte var medveten om.

 11. Jag blir lycklig av att hälsa på hundar! Frågar först så klart och jag har aldrig varit med om att ”mötet” har blivit något negativt. Hundarna har också verkat glada.

 12. Undviker att låta folk hälsa på mina hundar, framför allt barn.
  Själv hälsar jag på hundar som själva tar kontakt.

 13. Hur många går fram och hälsar på främmande barn? Klappar dem på kinderna? Rufsar dem i håret? Kliar dem bakom örat? Gosar lite? Hur många föräldrar skulle vara ok med det?

 14. Jag brukar inte hälsa på främmande hundar. Men när man ser en glad hund som kommer emot en och vill hälsa är det svårt att låta bli. Oftast väntar jag på att hunden kommer fram till mig om jag till exempel hälsar på hos någon. Hunden vill ju oftast bara komma fram och lukta. Så då är det bäst att bara stå där och låta den göra det och inte försöka klappa den, för det är inte säkert den vill det. Om den inte kommer framrusandes med viftande svans och är jätte glad såklart!

 15. Ofta ska folk sträcka sig fram och hälsa på min hund, som vore det något allmänt gosedjur. Jag tycker verkligen inte om det.

 16. Att klia, klappa om och gosa med en hund är en belöning för hunden. Det anser jag att man gör när hunden har förtjänat det.
  Dvs när hunden är lugn.
  En annan anledning till att jag inte tycker att man ska klappa andras hundar är att det är bara ägaren som vet vad hunden gillar för beröring.
  Många dunkar på hundarna, när de hälsar på dem, en del ska ”kramas” andra smeker den uppe på huvudet.
  Det kan bli väldigt fel.
  Det är bara ägaren som vet hur hunden tycker om att bli berörd, så jag tycker man kan låta bli att röra andras hundar hur som helst.
  En förklaring till att hundar skäller på folk, eller hoppar på dem, gör utfall o dylikt kan vara för att de vill visa att de inte alls är intresserade av kontakt.
  De kanske har varit utsatta för oönskad närkontakt och då vill de hålla avstånd. Men folk misstolkar det och försöker klappa hunden. Då förstärks ju ett felbeteénde.
  Ofta överdriver människor också, de klappar för länge, det kan göra hunden irriterad och den nafsar för att tala om att det räcker. Ja, då är den plötsligt farlig.

  Jag låter hundar vara ifred, bara om jag känner hundägare och hund bra, hälsar jag på hunden.
  Samma sak med om någon vill hälsa på mina hundar, inga främmande får göra det, men de som vi känner är ok. De vet också vad mina hundar gillar.
  Ska jag göra en ny bekantskap, så låter jag hunden nosa in mig i lugn och ro. Det är bra så, jag rör inte hunden då heller, om vi sen träffas igen, då kan jag hälsa på hunden.

 17. Hej!
  Jag hälsar aldrig på främmande hundar och om någon frågar om denne får hälsa på mina så är svaret alltid nej. Tråkigt nog är det sällan folk som respekterar det och måste alltid fråga varför eller om de är farliga.
  Mina hundar är inte farliga på något vis, men mina hundar mina regler.

 18. Tycker att barn överlag är väldigt duktiga på att fråga om de får ”klappa hunden” och de förstår om man ibland säger ”nej, han håller på att träna nu” etc., brukar dock tillåta ibland eftersom jag ser det som en chans att dels lära dem ta det lugnt i möten med hundar o. dels att min hund får vana i att inte svara på barnens ”signaler” 🙂
  I övrigt ser jag ingen anledning att hälsa på hundar man inte känner.

Kommentarer inaktiverade.