Blir det som i alternativ 3, då bör man fundera lite över relationen.

Skärmavbild 2016-01-14 kl. 21.19.34

Vill du titta på morgonens klipp från nyhetsmorgon, då är det bara att gå in på webben.

Jag sa på teve i morse – ”Det är inte så farlig att säga till en hund att det den gör är fel”….. och det har givetvis gett en hel del reaktioner. Både positiva, och negativa så klart.

Detta hävdar jag med bestämdhet, och för mig är det ett självklart ansvar jag har inför min hund. Eller mina barn. När en individ som står mig nära, och som dessutom är under mitt ansvar, gör något som inte är bra, då är det viktigt att berätta för individen att det är fel att göra på det sättet.

För jag säger som jag brukar – Om man inte talar om att något är fel, hur ska då individen veta att det den gör är fel?

Man kanske kan tänka sig tre resultat av att säga till sin hund att det den gör är fel –

1/ Hunden tar till sig, och blir bättre i dessa situationer.
2/Hunden tar inte till sig och fortsätter ändå.
3/ Hunden tar illa vid sig och blir kanske till och med rädd för sin ägare.

Blir det som i alternativ 1, då har vi inga problem.
Men blir det som i alternativ 2, då kan man fundera lite över min relation med hunden.
Blir det som alternativ 3, då BÖR man fundera en stund över relationen.

Om jag säger till ett främmande barn att exempelvis inte slänga snöboll efter bilar, och jag säger till med viss skarphet, då tar sannolikt detta okända barn till sig min tillrättavisning genom att fly. Det vill säga, barnet tycker detta är otäckt och drar där ifrån.
Men om mitt eget barn gör samma sak, och jag säger till på samma sätt, då blir det en annan reaktion. Mitt eget barn tar inte illa vid sig, mitt eget barn blir inte rädd…….. Varför?
För att jag och mina barn har en fin relation!
Svårare än så är det inte heller med hundar. Har man en fin relation med sin hund, då lyssnar hunden på det jag har att säga, och hunden blir inte rädd för mig för det.
Men har jag en dålig eller kanske till och med ingen relation alls med hunden, då kan allt hända.

Att exempelvis ”lära” en hund med positiv förstärkning att den inte får äta saker från gatan, det blir svårt eller kanske till och med omöjligt. Om hunden passerar en ”godis” på marken utan att vilja ha godisen, då kan jag inte belöna. Det går ju inte att förstärka ett ”icke beteende”.
Jag kan ju omöjligt lära min hund med hjälp av belöningar att aldrig bita en människa. Hur skulle det se ut?
Varje gång vi träffar en person som hunden inte biter, då belönar jag(?)
Kommer hunden koppla belöning till att ”den inte bet” och bli ännu mer ”icke bitare”.
Det fungerar ju inte så.
Om hunden däremot vid något tillfälle visar en tendens till att bita en person, då kan jag ”berätta” för hunden att detta är förbjudet.

8 svar på ”Blir det som i alternativ 3, då bör man fundera lite över relationen.”

 1. Du svarade i tv på en fråga om en 10 månaders labrador som skällde ute på andra. Hon som intervjuade dig tog upp om att skälla inne och du sa att det är en helt annan sak. Sen sa du inget mer om det, kan du berätta?

 2. Jag håller fullstädning med om att man måste tala om för hunden ibland när den gör fel! Min hund lyssnar relativt bra till mig och det har mycket med vår relation att göra…
  Han är mer eller mindre på hunddagis, och under perioder när han inte är på hunddagis får vi en starkare och bättre relation och han lyssnar på mig klockrent!!
  När han har en period när han tyvärr måste vara på dagiset har jag lite svårare att nå fram…
  Jag vet inte riktigt om det bara beror på dagiset men jag har sett ett visst mönster.
  Han är en signalkänslig ras (BC) och på hunddagiset är det tyvärr rätt så ”livat” med hundar som skäller och personal som hela tiden måste korrigera det skällandet….Många olika och ofta ny personal som hundarna ska lyssna på?!
  Så vad tror ni andra? Kan jag ha rätt i min känsla att dagiset påverkar vår relation/honom?
  Han kommer inte fortsätta vara kvar på det dagiset from sista februari, så behöver inget råd om att ta honom från hunddagis…. 🙂 Har löst det så han inte ska behöva vara på dagis, då det inte verkar vara riktigt hans grej.

 3. Hej Fredrik!

  Min familj är ägare till en underbar golden pojke snart 4 år. Nu har vår familj drabbats av det som inte får hända , vår hund har bitit vår son ordentligt i händerna. Hunden låg & sov brevid mig/matte i sängen & sonen började mysa med honom & började vända på honom till rygg, DÅ protesterade vår hund , & Pang så uppstod för en sekund en otäck händelse. Vet att man ska låta hunden vara när den sover men tycker att han borde sagt ifrån mer genom att morra istället för att löpa linan ut. HUR SKA VI TÄNKA NU? tankarna är många om hur vi går vidare med detta & Varför reagerade hunden så kraftigt?
  Vi mår otroligt dåligt över händelsen & det syns tydligt att vi delar detta med vår hund som verkar låg efter händelsen.
  VI ÄR MYCKET TACKSAM FÖR ETT SVAR!

  Hälsningar Charlies Matte!

  Skickat från min iPhone

  1. Lätt erat barn att man inte stör den som sover. Viktigt med respekt åt båda håll och i den situationen visades ju inte hunden respekt. Hunden reagerade med försvar. Man kan ju tycka han borde då fly eller bara ignorera detta men han valde sitt tredje beteende genom att försvara sig. Inget fel på hunden men fel information från er i situationen. Det bästa är att glömma incidenten då hunden inte alls förstår eran ”oro ” de hunden gjort har den redan glömt.
   Det är jätteviktigt att lära barnen kommunicera rätt med hundarna annars händer sånt här! Den flesta hundbett sker i hemmen för att man inkräktat på ett personligt spejs. Visa respekt så kommer hunden inte göra något utfall 🙂

 4. Jag börjar inse, för så fick jag lära mig på lydnaskursen, att jag kanske belönar vår hund för mycket. Ibland bara går jag, men får lite dåligt samvete då han tittar upp på mig för just sin belöning. Det ska jag sluta med. Bara när vi över inkallning och gör sök
  Sedan får vi se vad L säger när vi möts 🙂

  1. Det borde finnas kurser i uppfostran och hur man bara lever ett vanligt liv med hund, utan att behöva träna lydnad.
   Jag tror det är felet, att alla kurser går ut på belöningar.
   Jämför bara med barnuppfostran, inte får ungen en glass varje gång den lyder heller. Varför ska man mata en hund hela tiden?!

   När hunden gör något utöver naturligt hundbeteende, då kan det vara läge för godbit.
   Men i övrigt behövs det inte.

   Jag var själv en utdelare av godbitar men har tänkt om, jag ger ett litet ljud ifrån mig som innebär att jag är nöjd med beteendet.
   Inte ett ”braaa” i falsett, utan ett litet ”kuttrande” ljud i halsen.
   Ett ljud som mina hundar ger ifrån sig när de känner sig nöjda.
   Bara lyssna på hunden, hur låter den när den mår bra, om den låter. Härma det, helt enkelt.

   1. Håller med.. Skillnad på lydnad och kommunikation. Finns sååååå många som tränar lydnad, men har massor av problem med sin hund.

Kommentarer inaktiverade.