Låt hunden tigga, men ”fya” den då den dreglar………

Skärmavbild 2016-01-15 kl. 11.26.57

foto – Martina Szamer, Åre

 

Hunden skäller – Olika orsak, olika betydelse!

Hunden skäller – Då gäller den här lösningen – Så fungerar det inte!

Att en hund skäller kan bero på flera saker. Det är precis som att en hund dräglar, det kan också bero på flera saker. Och därför finns ingen universallösning på det ena eller andra.

Att en hund dräglar kan bero på att den är ordentligt rädd/panisk och har något man kanske kan kalla för kraftigt negativ psykisk påverkan. Men att en hund dreglar kan också bero på illamående, eller att den helt enkelt tigger vid matbordet.

Att då tro att det är samma lösning som gäller – om hunden är ordentligt rädd, eller tigger vid matbordet – det är det sannolikt ingen som tror.

Samma sak gäller med en hund som skäller. Den kan skälla då någon går i trapphuset, då någon som hunden gillar kommer hem, då hunden visar frustration, eller aggression med mera.

Att se just – skällandet – som ett bekymmer, och bara fokusera på det ljud hunden gör, det är förmodligen det största felet man gör då man försöker lösa ett problem som handlar om just detta.
Alla ljud hunden gör kan man nästan generalisera och säga att ljudet i sig (morr, skall, pip, gnäll) betyder väldigt lite. Man fokuserar alldeles för mycket på hundens olika ljud då man försöker lösa något man tycker är problematiskt.

Hunden skäller vid hundmöten – För att hunden är frustrerad.
Hunden skäller då någon kommer hem i bostaden – För att hunden stressar.
Hunden skäller då någon går i trapphuset – För att hunden tror sig ha rollen att varna övriga flocken.
Hunden skäller då den vill ha något (tigger) – För att detta har gett utdelning vid tidigare tillfälle (en hund gör bara det den får fördel i)

Och så vidare……

Och även om skällandet i sig är ett problem, så är det inte fokus på hundens ljud som är lösningen.
Tvärtom, strunta i hur hunden låter eller om den låter. Fokusera istället på varför och finn lösningen på ditt problem där.

Att låta en hund tigga vid matbordet, men ”fya” hunden då den dregglar – Det är vansinne och något hunden aldrig kommer att förstå.
Att låta en hund ”ta hand om besök”, men ”fya” hunden då den låter – Det är vansinne och något hunden aldrig kommer att förstå.

5 svar på ”Låt hunden tigga, men ”fya” den då den dreglar………”

 1. Hej! Min fråga är då, om hunden skäller när besök kommer, hur går vi då till väga för att få den att sluta med detta. Vår labbe hane slutar inte skälla fören någon kommer fram till honom och efter de fortsätter han ”gnälla och gny” hela besöket. Varför?

 2. Hej! Finns det hundar som inte kan skälla? Jag har en Sankt Bernhardstik på tre år som kom till mig som omplacering då hon var 18 månader och jag har aldrig hört henne skälla en enda gång. Har hört henne morra två ggr och typ ”boffa” vid kanske 3-5 tillfällen.

 3. Om hunden är frustrerad vid hundmöten, är det för att den inte vet vad den ska göra? Min Ebba blir helt till sig och skäller och SKA bara fram. Försöker stoppa henne redan innan och få henne att fokusera på mig men så fort hon ser hunden struntar hon i mig.

  Hon skäller också ibland när någon går i trapphuset, hur lär jag henne att det är jag som ska varna och inte hon?

  Jättetacksam för svar

 4. Hej Fredrik!
  Jag har en yorkie/chihuahuatik på 4 år som är världens goaste hund. Sen jag och min sambo flyttade för ett år sedan har hon börjat skälla så fort hon hör någon i trapphuset. Om vi inte är hemma ligger hon och sover och kommer och hälsar lite lugnt när hon vaknar, vilket oftast tar några minuter (vi har tränat på att inte stresshälsa). Så fort någon av oss är hemma skäller hon helt hysteriskt, speciellt klockan 06 när tidningen kommer. Känns som vi har provat allt vi hat läst; ge henne godis, ignorera, fya henne, bett grannarna knacka extra på dörren, hälsa lugnt på besökare (här har vi också ett problem då hon blir helt galen när det ringer på dörren, men bara om vi redan är hemma). Ute skäller hon aldrig och är knappt intresserad av andra hundar. Hur ska vi göra?

  Tack!
  /Cecilia

Kommentarer inaktiverade.