Låt hunden ta din entrecote om du tycker synd om den.

Skärmavbild 2016-01-16 kl. 23.25.34

Foto – Martina Szamer, Åre

 

Hunden skäller då det kommer besök!

Ett ämne jag tagit upp många gånger på bloggen tidigare, men gör det gärna igen. Kanske är de gamla blogginläggen bökiga att finna, kanske skriver jag på ett bättre sätt så att det blir lättare att förstå.

Den här gången vill jag börja med att skriva om vanliga fel (enligt mig) –

– Att man belönar ett bra uppträdande från hundens sida med att den får hälsa med ett ”varsågod” bara för att den sköter sig.

– Att man med inlärd lydnad placerar hunden i till exempel sittande position när det kommer besök.

– Att man bara fokuserar på hundens skällande med exempelvis ”tyst, fy”.

 

Att belöna en hund som blir stressad då det kommer besök, med att den får fortsätta att stressa bara för att den är tyst är en tankevurpa. Om en hund tigger vid matbordet, men den sitter stilla och tigger, därför belönar jag hunden med att den får slicka av min tallrik då jag ätit klart – Kommer då hunden sluta tigga hädanefter, eller kommer den att tigga mer?
Självklart det sista, den tigger mer nästa gång. Samma sak gäller med besök. Bara för att hunden ”döljer” sin stress genom att vara lydig, och får därför direkt efter leva ut sin stress igen kommer INTE göra den mindre stressad vid besök. Snarare tvärtom.

Att placera en hund med hjälp av inlärd lydnad när det kommer folk är en bra, men tillfällig lösning. Genom att göra på detta sätt tar du bara kontroll på hunden tillfälligt (med hjälp av lydnad), men du berättar inte för hunden att besöken är dina. Därför kommer då problemet att kvarstå oavsett hur mycket du gör detta.

Som alltid är det inte ljudet hunden gör som är intressant (även om det är ljudet som stör dig). Att en hund skäller då det kommer besök, är som att en hund dreglar då den tigger. Det går inte att få bort utan att först dämpa hundens förväntningar och stress.

Se besök som kommer till din bostad som din egen. Se besök som din egen måltid. Det är din, inte hundens, och det är inte konstigare än så.

”blir inte hunden ledsen om den inte får hälsa?” – Blir inte hunden ledsen om den inte får äta från din tallrik?

Tycker man synd om hunden bara för att den inte får dela på din entrecote, då får man väl dela med hunden. Och är det inte ett bekymmer, då är det väl inget problem.
Tycker man synd om hunden för att besöken som kommer är till dig och inte till hunden, låt då besöken bli hundens. Men då får du leva med en viss stressnivå och att hunden förmodligen kommer att skälla.

Besök som kommer till min bostad hemma är mina besök. Det är för mig lika självklart som att maten jag äter är min, inte hundens.
På samma tydliga sätt som när jag äter och hunden vill stjäla min entrecote, på samma tydliga sätt visar jag hunden att besöken som kommer tillhör mig.
Med fysisk kontakt, med kroppsspråk, visar jag min hund att hallen är mitt område då det kommer besök. Hunden får gå och lägga sig, stå vid tröskeln till hallen, lägga sig ner, eller sitta…. det bryr jag mig inte om. Men hallen och besöken är min!

När mina besökare kliver in i bostaden fortsätter jag att ”äga” besöken. Inte för än hundens stressnivå har lagt sig, då (kanske) jag kan ropa efter hunden och låta hunden hälsa på besökarna. Men och andra sidan är då inte besöken så intressant för hunden.

Om hunden skäller när jag gör detta så bryr jag mig inte. Detta eftersom jag vet att hunden inom några dagar kommer att tystna. Eftersom hunden snart kommer på att alla besök som kommer till bostaden inte är något hunden ska engagera sig i, så tystnar hunden.

Vem i din familj/flock har rollen som den som tar emot besök till bostaden?
Är det hunden, eller är det du?
Det är den rollen du ska ta tillbaka, och när du gjort detta så tystnar hunden.

6 svar på ”Låt hunden ta din entrecote om du tycker synd om den.”

 1. Hej Fredrik!
  Jag har lite samma problem med min valp när det gäller skällande. Dels så skäller hon alltid på våra grannar när vi är ute i trädgården, det tycker jag är jobbigt och det slutar alltid med att vi går in eller på en promenad för att jag tycker det är jobbigt. Jag har försökt avleda med lek men hon verkar tycka grannen är mer intressant.
  När vi får besök vill alltid besöket hälsa eftersom valpar är så söta men hon är väldigt avvaktande, barn går bättre. (till oss i familjen är hon väldigt tillgiven) Det är bara besök som sovit över i flera dagar som hon verkar gilla så jag förstår att det är för att hon inte känner besöket än. Jag upplever inte att andra valpar är så avvaktande, är det min lilla ras (praszky/tibetansk spaniel)som gör henne osäker?
  Hon är väldigt lättlärd så jag hoppas jag får bukt med detta.
  Tack för dina flitiga inlägg, jag tycker om att läsa dina inlägg!
  Mvh Johanna

 2. Men vad gör jag med dom som kommer för att besöka hunden? Min labbrottis gör skillnad på person &person. Kommer människor som har samma tänk är de inga problem men när de kommer människor som har inställningen ”Stackars hund så är jag körd & han blir som förbytt & stressar. Respekten mot mig som hundägare är noll & hunden måste ”ta hand om” dom stackars människorna. . Ska han få fortsätta med det eller ska ja fräsa ifrån för hundens skull? Är en trygg hund annars men just med vissa måste han vara med hela tiden när han annars skiter i människor. Jag ser det som att han vill ta hand om dom som är osäkra & blir osäker själv.

 3. Tack för som alltid tydliga och inspirerande inlägg! Är mitt uppe i att lära känna vår jaktlabbevalp på 10 veckor och försöka finna ut hur vi ska ha det. Går över förväntan bra och igår gjorde jag på ren impuls det som du beskrev, ”claimade” ett spontanbesök till oss och upptäckte att han tämligen omedelbart blev helt ointresserad av besökaren!
  Kram och tack från nyblivna valpägare som följer dina bloggar mm med största respekt, glädje och intresse!
  IngaLill Johansson, Höllviken,Skåne

 4. Hej Fredrik!
  Vad är ditt bästa tips för att få en hund att sluta hoppa på besökare som kommer? Vi har en valp som är snart 6 månader och börjar bli stor vilket inte blir så trevligt tycker vi. Vi har provat att ignorera det bara och sagt till folk att dom först få ge honom uppmärksamhet när han lugnat ner sig.

 5. Mao så kan ett lydnadsmoment vara onödigt vid ex jobbiga hundmöten. Hunden bör lära sig att föraren ’tar hand om detta’,oavsett om den står,sitter eller ligger.
  Något vi tidigare diskuterat här på bloggen,och många,inklusive du Fredrik,tyckte jag hade fel.

 6. Är det samma med pipande inför en promenad, att minska stressnivån hos hunden och belöna med att öppna dörren först när hunden visar ett lugn och att då pipandet minskar om man orkar hålla ut med detta länge nog??

Kommentarer inaktiverade.