Påminner på många sätt om oss själva då vi känner aggression/frustration….

Skärmavbild 2016-01-19 kl. 18.27.12
Den 7 mars, då är jag uppe i Östersund och föreläser…… Hoppas du kommer dit!  🙂

Jag kommer att prata en hel del om vad man ska tänka på, och göra, för att INTE få problem med sin hund, men en hel del annat också. Exempelvis kommunikation och problemlösningar.

 

Omriktade beteenden – Hunden biter mig i vissa situationer!

Då det sker kan det ske vid exempelvis besvärliga hundmöten. Betten kan bli allvarliga och rejäla, och verkligen något man bör ha respekt för.
Jag skulle våga mig på att säga att det är vanligare hos vissa raser, och mer ovanligt hos andra. Jag vill inte skriva vilka raser jag anser det vanligast hos, men jag tycker det till viss del är kopplat till hundens mått av aggressioner.
Alltså, enligt mig – Ju mindre aggressioner, desto mindre problem. Detta är ju i och för sig inte så konstigt, kan tyckas.

Ofta går det till så att hunden vill mot den andra hunden. Du håller emot i kopplet, eller kanske till och med korrigerar i kopplet. Plötsligt riktar hunden om sin aggression/frustration mot dig istället för den andra hunden.

Jag vill påstå att detta inte är så konstigt, och påminner på många sätt om oss själva i en situation där vi känner aggression/frustration. Någon hindrar oss från det vi vill, och utan att tänka på det har vi skadat den som försökt hindra oss.
Man kan säkert väga in andra mentala egenskaper i detta, ex vis ”nerver”, man samtidigt tycker jag inte man ska krångla till det för mycket.

Som i många andra problem som man försöker lösa handlar det om att förekomma. Alltså vidta åtgärder innan det sker. Det omritade beteendet uppstår ju inte för än hunden är på ”10” (på en skala 1 – 10) och det gäller att inte släppa iväg hunden till en tia.

Om det sker, då är mitt råd att faktiskt inte göra så mycket åt det (alltså fya hunden), utan mer försöka komma ur situationen på bästa sätt. Det är ingen större ide att just där och då försöka ”lära” hunden något.

Under inspelningen av säsong två av ”Hundcoachen” arbetade vi med en hund (större hund) med detta problem. Med denna hund/ägare var problemet allvarligt. Hunden bet sin ägare hårt, och den bet rejält. Faktum är att avsnittet som finns i sin helhet, blev alldeles för otäckt för att visa. Så det kasserades.
Men den hunden löste vi problemet med hjälp av två saker. Dels genom att förekomma. Och hann ägaren med detta, klarade ägaren av detta, så gick allt bra. Men när det inte gick att förekomma, då lät vi ägaren erbjuda en kamptrasa för hunden att bita i när det omritade beteendet kom. Denna kamptrasa använda vi lite senare dessutom som en del i att förekomma. Det vill säga, när vi mötte en annan hund och ägaren kände att det hela höll på att gå dåligt, då gav ägaren hunden kamptrasan innan det omritade beteendet kom. Man kan säga att just detta var en variant på att ”avleda”.

 

 

 

 

5 svar på ”Påminner på många sätt om oss själva då vi känner aggression/frustration….”

 1. Hej
  Kommer du ha föreläsningar i Sthlm på södra sidan av stan någonting ?

  Har en 13 v valp som är lite mörkrädd när vi går i mörkret, han blir lite engslig när vi möter människor eller andra hundar, stannar gärna bakom mig eller sätter sig bredvid mig, men går ogärna förbi

  Har du några tips?

  Mvh Jennie o mörkrädd valp

 2. Tack för den förklaringen! Har en vovve med just det problemet! Han riktar om när det kommer bilar! Har ännu inte funnit nått som går att avleda med (han hör bilen före mig) men kamptrasan funkar att ruska på, istället för att gå på mig! Då tänker jag inte helt galet.

 3. Hej Fredrik.
  Jag kommer med en nödsituation!

  Vår hund (papillon/york/lhasa apso) är snart 6år och vi fick nyligen en son som nu är 10 månder.
  Vår hund Nikita har varit ”avundsjuk”, om nu en hund har sånna känslor. Hon har iallafall betett sig illa sen vår son kom till världen.
  Vi trodde vi hade fått bukt på det, men idag bet Nikita vår son i ansiktet för första gången utan någon (vad jag tycker) anledning. Då bet hon så att vår son fick ett sår/märke strax under ögat..

  Det har hänt innan att hon sagt ifrån genom att nafsa i hans kläder och då har vår son dragit henne i öronen eller varit hårdhänt. Vi har då tagit bort vår son ifrån hunden. För hon har ju all rätt att säga ifrån, eller?

  Men idag, kom vår son krypandes in i vardagsrummet när hon bet honom. Som en blixt från klar himmel.
  Nikita är vår familjemedlem och vi är villiga att jobba hårt. Vi vet bara inte hur…

  Innan har vi tryckt ner henne, men läste på din sida nyss att det bara skapar mer bråk. Så vi kommer testa det du då rekomenderade.

  Finns det något annat vi kan göra?

  /Desperat familj i Skåne.

  1. Ha aldrig hund och barn tillsammans igen utan total kontroll. Det går oftast att lösa om ni vuxna hjälps åt och planerar tillvaron. När barnet leker så är hunden i ett stängt rum. Sätt upp galler så barnet inte kan röra hunden när den sover i soffan. Ägna er åt hunden när barnet sover osv.
   Jag jobbar inom sjukvården och möter då och då hundbitna barn. Det är alltid ledsamt även om det inte är allvarliga skador på barnet. Ofta säger föräldern först att bettet kom som en översskning men efter en stunds prat så är det sällan så. Hunden har varnat, gått ifrån barnet som om den flyr, nafsat i kläder mm. Många beslutar redan på sjukhuset att hunden ska bort direkt så det blir dubbelt ledsamt för alla. Barnet är skadat och den älskade hunden ska avlivas.
   Ni fixar det här om ni tänker till och skapar säkra rutiner. Lycka till!

 4. Du har helt rätt! Det här händer när man el, dom som har hund och barn inte förstår, det mest primära! Lämna aldrig hund o barn ensamma! !! Hur ” snäll ” hunden än är kan det mest olyckliga hända då den blir trängd, gör ont och oftast försöker den komma undan, varna först men om inte det går biter den av ren instinkt. Och hur många gånger har man inte läst i tidningarna, hund bet barn svårt mm. Det blir i den bemärkelsen hundens fel men ingen förklaring vad som föregåtts innan den högg. Nu menar jag inte att det faktiskt finns hundar som gör det utan förvarning men det, säger tror tillhör det mest ovanliga. Och sist men inte minst, vissa tycks tro att raser som ex, Golden är den ” snälla familjehund ” som man kan låta barn göra vad som hellst med. Titta på vilka raser som biter mest, där ligger Golden bland dom tre fösta. Bra inlägg av dig.

Kommentarer inaktiverade.