Är din hund i rätt sinnesstämning

Skärmavbild 2016-01-21 kl. 19.59.32

 

Träna din hund vid rätt tillfällen, och när hunden är i rätt sinnesstämning!

Att träna ensamhetsträning med en hund som är på bushumör är förmodligen ett garanterat misslyckande.

Att träna lydnad med en hund som är trött och inte alls fokuserad på dig är förmodligen ett garanterat misslyckande.

Att träna kloklippning/hantering med en hund som har bus och spring i benen är förmodligen ett garanterat misslyckande.

Att träna spår med en hund som hellre vill leka med en hundkompis är förmodligen ett garanterat misslyckande.

Och så vidare……

Hundens sinnesstämning är många gånger anledningen till om träningen blir lyckad eller ej.
Detta underskattas ofta tyvärr.

Det här är något att verkligen tänka på när du ska träna din hund. Du måste, om hunden inte redan är i rätt sinnesstämning, hjälpa hunden att hamna där.
I träning av spår kan det vara bra att låta hunden se dig gå ut spåret.
Då det gäller ensamhetsträning ska det göras när hunden är lugn och i balans. Dessutom gärna nymotionerad.
Då det gäller lydnadsträning kan det vara klokt att först göra hunden väldigt motiverad för den belöning man tänker jobba med…… och så vidare.

Med den ”färdigutbildade” hunden (om en hund någonsin blir det) då är det inte lika viktigt. Men om vi pratar en orutinerad hund, då kan detta vara skillnaden på framgång eller misslyckande.

 

 

57 svar på ”Är din hund i rätt sinnesstämning”

 1. Jag har lärt mig mycket idag. Min rädda och osäkra hund ”valnade” plötsligt men det tog tid. Jag fick också veta att hans problem är medfött o inte mitt misslyckande, men brister o kunskaper om hur jobba med honom. Som jag redan visste hade jag bara två val och att lämna bort honom är inget val. Alltså kommer jag göra precis allt för min hund. För att få en balanserad, säker hund som litar på mig o jag på honom. Och att jag är ledaren.

 2. Min övertygelse att jag träffat någon som är intelligentare än mig är omöjligt om jag inte är tillräckligt intelligent så kommer jag ej att veta att han är intelligent:) Att lära eller träna sin hund är 2 olika saker! För mig är det en självklar sak att 2016 bör alla hundar ha sele och att låta en hund stå ensam i en hundgård bör förbjudas. Jag låter min hund få min sinnesstämning för jag vet att då får min hund det som hen behöver och man lär sig hela livet och det är lika för hundarna. Alla individer har olika förutsättningar men det är alltid en möjlighet att med inlärning och träning att göra saker bättre.

 3. Fredrik Sten, jag läste ditt inlägg om CM och blir mycket förvånad. Det har fullständigt exploderat med etologisk forskning på hund och de senaste 10 åren har vi sett en expansion runt hundens beteende och ursprung som totalt saknar motstycke. Redan vid slutet av 80-talet och framåt så gick forskningen framåt i en relativt rasande takt. De ledande forskarna under dominansforskningen gjorde avkall och avbön på dessa begrepp redan på 80-talet då man funnit avsevärt större vetenskapliga värden. Idag har vi kunnat revidera och helt utesluta många av våra äldre föreställningar, framförallt olika träningsmetoder. CM.s metoder och kunskap grundar sig helt uteslutande ur de föreställningar man hade mellan 1940 fram till 70-talet baserat på äldre vargforskning i hägn. Dvs i situationer där det råder brist på resurser, utrymme eller när reproduktionsmöjligheterna är begränsade. Jag behöver inte läsa mycket för att se att du inte är vidare insatt vad gäller modern etologisk forskning. Läran om hundens beteende borde rimligtvis stå i centrum för varje hundtränare.

  CM kan absolut inte hundar ( som du påstår) han är ett utmärkt skolexempel på utdaterade och bristande kunskaper. Hans metoder bygger på gamla pseudoföreställningar. Detta borde du känna till.

  Det vilar ett ansvar på varje hundtränare att uppdatera sina kunskaper och att vidareutvecklas i takt med evidensbaserad forskning.

  1. Intressant!
   Jag håller helt med dej att vi inte ska jämföra varg och hund. Jag vet inte hur mycket CM jämför hundar med vargar men det finns andra hundtänkare som helt bygger sina teorier runt varg. Jag har en bok om hundens olika åldrar där varje kapitel utgår från hur vargen lever och sedan en jämförelse med hunden vilket för mej blir helfel. Bättre att utgå från hunden och försöka förstå den.
   Jag kan även förstå kritiken mot CM även om jag mer ser problemen med att det ofta handlar om rejält skadade hundar än hans faktiska hundkunskap.

   Men bortsett från CMs kunskaper och vargforskning så undrar jag vad du menar?
   Vad delar Fredrik med sej av för felaktigheter?
   Hur tycker du vi ska ha leva ett vardagsliv med hundar och hur ska vi träna dom?
   Vad ska vi göra tillsammans med våra hundar, alltså är det rätt enligt dej att ha polishundar mm? Ska vi jaga och valla med hundar?
   Några skrev i en tråd här(nyligen) att man inte ska belöna(med godis och lek antar jag) i vardagen för det ställer till problem, har dom fel och varför?
   Är det fel att korrigera en hund med ett Nej eller att visa med sitt kroppspråk att hunden gör fel?
   Finns det någon sanning i att många hundar kan vara duktiga i lydnad eller på att utföra trick men ha många vardasproblem som bottnar i stress?

   Det är vanligt med att folk ifrågasätter andra med hänvisning till modärn forskning och nya metoder. Oftast pekar man på CM som ett dåligt exempel och talar om hur dåligt vi tränade hund på sjuttiotalet. MEN man glömmer att berätta hur man ska göra istället och hur vi ska leva med våra hundar. Nyfiken!

   1. Hej Anna! Du ställer många frågor och det blir svårt att besvara dem alla i detalj.

    Vi ska naturligtvis anpassa valet av ras till hur vi själva lever och träna våra hundar med ett förhållningssätt förankrat i etologisk kunskap om hundars beteende. Vad som är den bästa träningen för olika hundar finns det kvalitativa studier på och mycket intressant forskning. Det finns även stark evidens för vilka metoder som fungerar dåligt eller som rent av är skadliga.

    Alla dina frågor besvaras bäst genom att du själv engagerar dig i den etologiska litteraturen. Det är även ett ansvar som varje hundtränare bör ta. Fredrik Steen skriver bland annat att Cesar Millan är duktig på hund, att han kan hund. Det krävs relativt få etologiska kunskaper för att förstå att så inte är fallet.

    1. Haha, det var exakt det svaret jag förväntade mej!

     Jag ser ett problem i att många anser att dom tränar med rätt etiskt och etologiskt tänk men vad som är rätt tvistar man om. Om man anser att någon har fel så borde man kunna motivera det med annat än CM, SBK på sjuttiotalet och att be folk läsa etologi?

     1. Om du läser mitt exempel i det andra inlägget så behöver vi inte twista om evidensbaserad kunskap. Det är ju själva poängen med forskning.

      Några få exempel:

      1. Fredrik inbjuder till lek genom att vifta med armarna. Att det ökar nivån av kortisol i blodet.
      3. Att hundars rörelsespektra är helt obefintliga när de visar att de inte vill leka eller bli hoppade på.
      4. Att hundar behöver tränas med större distans till distraktioner och sedan successivt närma sig dem.
      5. Att trycket i nacken ökar nivån av kortisol i blodet och skapar obehag vilket även gör att hunden accelererar framåt.
      6. Att hundar inte kan selektera ett sådant språk som Fredrik uppvisade i klippet.

      Frågan är snarare om man på ett personligt plan kan tillgodogöra sig vetenskap och modern etologisk forskning.
      Vid nej så bör man faktiskt inte vara hundtränare.

  2. Även om jag absolut anser att man bör ta till sig ny kunskap så undrar jag ändå hur man ur förklarar att det som t.e.x Fredrik gör, som uppenbarligen även fungerar, är fel ur ett etologiskt perspektiv. Jag menar om något är fel etologiskt så borde väl det visa sig genom att det inte fungerar med hunden..!?!?

   Mvh,
   Johan

   1. Överlag tycker jag Fredrik gör ett bra jobb jämförelsevis med andra hundtränare på Tv. Han gör dock en del grundläggande fel vilket återspeglar sig i både hundens beteende och i resultat.

    Några lösryckta exempel som jag uppfattade lite snabbt av ett klipp som jag precis tittat på. https://www.youtube.com/watch?v=F55G-ro1gfw

    När Moltas hoppar så inbjuder Frederik till lek genom att vifta med armarna och putta ner Moltas. Fredrik kommunicerar till hunden att han också vill leka. Fredrik ska istället ställa sig med armarna i kors och inte titta på hunden – vilket är ett exempel på etologisk kunskap om hundars beteende då hundars rörelsespektra är helt obefintliga när de visar att de inte vill leka eller bli hoppade på.
    Fredrik ökar istället kortisolhalten i blodet på hunden vilket leder till en intensitet och i värsta fall stress. Vidare så behöver Moltas tränas med avsevärt större distans till distraktioner och sedan successivt närma sig dem. Fredrik ställer för stora krav på hunden och återigen ökar halten kortisol.
    Halsbandet är alldeles för smalt och både pressar och skär i nacken, främst över tre mycket känsliga nerver var av en ligger oerhört ytligt i hundens nacke, samma nerv förgrenar sig över huvudet och vidare till nervbanor runt ögonen. Trycket på denna nerv är även en stor bidragande orsak till att många hundar har problem med synen. Trycket i nacken skapar också ett obehag och är ytterligare en av orsakerna till att hunden accelererar framåt.
    Ett korrekt halsband skall vara tillräckligt brett att det täcker minst två nackkotor enligt samstämmiga forskningsrapporter. Rekommendationerna är dock att använda sele eftersom 91% av alla hundar som utsatts för ”ryck och drag” i användandet av halsband får allvarliga nackskador. För att inte tala om ett konstant stresspåslag.
    Här har Fredrik alltså skapat rejält dåliga förutsättningarna för en effektiv inlärning. När Moltas sedan vidare ska tränas genom att sitta still när Fredrik öppnar dörren så formar han inte inlärningen stegvis utan tar allt på ett bräde. Han kräver återigen för mycket av hunden vilket är en brist på kunskap om hundars inlärning.
    Man börjar med att endast vända ryggen till och belönar sedan hunden för att den sitter kvar. Sedan ökar man graden i inlärningen genom att stegvis närma sig dörren.
    Fredrik puttar tillbaka hunden i köket vilket som tidigare sagt är en inbjudan till lek men samtidigt använder han en mörk röst och tillrättavisar hunden. Det är förvirrande för hunden eftersom hundar inte kan selektera ett sådant språk. Fredrik är alltså mycket otydlig i det avseendet. Det finns heller inget i träningen som lär hunden fördelen med att sitta kvar på plats när det ringer på dörren. Hunden ges inget tydligt alternativ än att resa sig – samtidigt som de positiva belöningarna lyser med sin frånvaro.
    Även den timing som krävs för att betinga ett specifikt beteende, passivt eller aktivt är helt obefintlig under träningspasset.

    1. Imponerande analys, om än otroligt spekulativ. Men åter igen, om det är fel etologiskt så varför fungerar det? Vad är det egentligen som är facit när det kommer till hundars beteende, hunden själv eller läroboken som beskriver hunden?

     Mvh,
     Johan

     1. Om vi tar klippet som exempel så tycker jag det fungerar väldigt dåligt. Du kanske har lägre krav.

      Jag spekulerar inte, det är det som är hela grejen. Jag behöver inte spekulera eftersom det redan finns mängder med svar genom forskning om bl.a. hundars beteende.

      Visst ska man ta hänsyn till olika egenskaper hos olika individer beroende på ras och vad hunden gillar mm.

     2. Jag tittade oxå på klippet och det jag kunde se var att hunden slutade hoppa på Fredrik tämligen omgående trots hans påstådda invit till lek med sina viftande armar.

      Vet inte om jag har lägre krav än du men troligtvis har vi annorlunda krav/önskemål. Sen låter jag det vara öppet huruvida man bör dela upp vissa kravställningar i mindre portioner eller inte, men det låter jag nog helst den aktuella hunden avgöra där och då.

      Jag är ledsen men i min värld är det inte seriöst att hävda och referera till empiri och vedertagen litteratur och samtidigt formulera en analys som du gjorde utifrån isolerade filmklipp. Jag tror t.ex. inte ens Fredrik som var med idag kan tala om hur hårt hundens halsband satt.

      Jag säger absolut inte emot att det finns mycket intressant forskning på hundars beteende och jag har själv garanterat mycket att lära, men jag vågar mig även på att garantera att vi kommer fortsätta göra ännu fler intressanta upptäckter, så att stint hävda till befintliga kunskaper som den enda sanningen tror jag kommer straffa sig rätt snabbt.

      Mvh,
      Johan

 4. Hej Fredrik.
  Jag hittade ingenstans jag kunde kontakta dig på så jag provar att skriva här och hoppas på att du kanske kan hjälpa oss. Vi har en amerikansk bully på 4år som är hur go som helst. Hon har alltid varit lite vaktig av sig men på sistone så skäller hon på alla som besöker oss, reser ragg och morrar aggressivt. Vi bor i lägenhet på andra våning och har haft en granne under oss som har varit ganska hotfull mot oss, bankat som en galning på vår dörr, varit påverkad och aggressiv mot oss när vi mött honom i trappan och för några månader sen så misshandlade han sin flickvän grovt på sin uteplats så jag öppnade fönstret och skrek på honom för att få honom att sluta, ringde polisen samtidigt som han kastade saker mot vår ruta. Polisen fick efter mycket motstånd och ett jäkla liv stopp på honom och sen dess har han suttit på psyk i väntan på rättegång. Vår hund var hemma vid detta tillfället och efter det har hon morrat så fort någon går i trapphuset, utanför fönstret eller om någon kommer för nära när vi rastar henne. Hon stannar upp och morrar åt människor som cyklar förbi oss. Hon blir osäker och nervös om vi pratar med bestämd röst och även om man pratar allvarligt med någon i telefon. Hon har blivit en helt annan hund i psyket och det känns inte som att hon är trygg längre. Vi försöker lugna henne när det kommer folk och försöker visa henne att det är inget hot och ingen fara men det tar en stund innan hon slutar och då kommer hon gärna och lägger sig i knäet på den som hälsar på. Finns det något vi kan göra för att lugna ner henne och få henne trygg igen? Vi väntar vårt första barn om 3månader och vi vill gärna få henne stabil till dess.

  Mvh Erika

 5. Johan. Om du viftar med händerna mot en hund på detta sätt så inbjuder du till lek. Det är kunskap från traditionell evidensbaserad beteendeforskning. Du svarar på inviten och kommunicerar att ni ska börja leka sedan tillrättavisar du hunden. Hunden kan inte selektera dit högst märkliga språk i det avseendet. Visst kan hunden sluta hoppa, men du har knappast lärt den något mer än att du är KoNsTiG.

  En kravställning kommer först när hunden förstått vad som förväntas av den. Här gör ju Fredrik precis tvärt om.

  Ingen har talat om hur hårt hundens halsband satt, det är trycket runt nacken när hunden drar eller när ägaren rycker som är relevant och det bestäms bl.a. av bredden på halsbandet. Moltas halsband saknade dock bredd helt och hållet.

  Du kan t.ex. se din hund i ögonen, den kommer inte känna sig hotad tvärtom både du och hunden mår bra av ögonkontakt. Detta har forskning bevisat, det är heller inget som kommer förändras om inte evolutionen tar en annan väg över 1000år. Ska vi då undergräva kunskap (om t.ex. ögonkontakt) eftersom ”fler intressanta upptäckter kommer framöver, så att stint hävda till befintliga kunskaper som den enda sanningen kommer straffa sig”.?

  Nej – eftersom det är att skapa en barriär mot all upplysning och hålla sig kvar i en fullständig okunskap.

  1. Men om det nu alltid är en invit till lek att vifta med armarna, varför slutar då hunden försöka leka när Fredrik gör det? innebär det att alla hundar kommer börja leka med mig om jag viftar med mina armar?
   Själv ser jag inte en invit till lek utan snarare en tydlig korrigering som hunden förstår och svarar på.
   Sen köper jag att det inte har så mycket med betingning att göra, men det är ju å andra sidan inte heller definitionen av inlärning.

   Sen förstår jag inte hur en hund, eller vem som helst för den delen, kan förväntas lära sig vad som förväntas av en utan en kravställning. Kravställningar bör absolut anpassas efter hundens rådande förmåga men låga krav är ju fortfarande krav i min värld.

   Kanske att jag missförstod dig men du skrev ju faktiskt att halsbandet både pressade och skar in i nacken på hunden, vilket troligtvis orsakade synfel för hunden. Tycker mig för övrigt mest se hundar (även i fallet med Moltas) som drar framåt, inte bakåt, vilket väl ändå borde innebära att trycket mot nacken då är tämligen minimalt..!?

   Säger inte emot att det är helt OK att se hunden i ögonen vilket är ett jättebra exempel på hur ny kunskap kan omkullkasta gammal ”kunskap” och jag tror inte heller det kommer motbevisas i framtiden. Däremot är jag helt övertygad om att saker som anses fel idag, precis som att se hunden i ögonen en gång gjordes, kommer motbevisas.

   Problemet jag upplever är inte vad nya studier visar utan snarare när man väljer att tolka in mer än vad som faktiskt påvisats i sin slutsats av studien, även om jag är fullt medveten om att det är en vanlig mänsklig bristande förmåga (vilket även forskning bevisat). Precis lika viktigt att förstå vad ny forskning visar, precis lika viktigt är det att förstå vad samma forskning inte visar…iaf. om man vill undvika en barriär mot nya insikter.

   Mvh,
   Johan

   1. Jag delar din uppfattning i sista stycket, det är ofta tolkningar och spekulationer som ställer till det. Därför borde läran om hundens beteende stå i centrum för varje hundtränare.
    Om man inte förstår finns alltid möjligheten att fråga både professorer och forskare.

    Hunden slutar naturligtvis leka eftersom Fredrik förmedlar två budskap var av det ena är negativt. Hunden blir osäker precis som vem som helst som får dubbla budskap.

    Hunden vill dock bara komma upp till mungipan för att hälsa och för att visa sin vänlighet. Vi bör istället sätta oss ner och låta hunden hälsa. Då har vi skapat ett gott förtroende och en bra grund. (Om vi inte vill bli hälsade på) så ska vi visa det genom att vara fullständigt passiva och nonchalanta. Då kommer hunden sluta hoppa omedelbart.
    Om vi fortsättningsvis vill lära hunden att sluta hoppa på människor så måste man naturligtvis ge den ett alternativ. Man kan då låta hunden hoppa och när den på eget initiativ sätter ner tassarna i golvet så betingar man just det beteendet – verbalt, med godis och allra bäst i kombination med en metronom.
    Nu har jag ingen tid att skriva mer. Jag får skriva mer en annan dag.

    1. Ingen fara, jag är tacksam att du tar dig tid att diskutera. 🙂

     I min värld är det dock inte uppenbart att hunden slutar leka bara för att det är dubbla budskap. Det borde väl ändå innebära att hunden lika gärna kan svara på det andra budskapet i så fall och fortsätta försöka leka!?
     Jag har även testat att göra det du beskriver med att nonchalera hunden men kan inte hävda att hunden slutat hoppa/hälsa snabbare för det.

     Även jag håller med om ditt sista stycke, även om jag dock vill lägga till att ett annat alternativ är att kommunicera med hunden och därmed från gång till gång antingen lätt få hunden att sluta med något eller fortsätta. Det är för mig nog höjden av inlärning.

     Mvh,
     Johan

     1. I hundens värld är en negativ tillrättavisning starkare än en positiv invit till lek, det finns även hundar som är dåliga på hundspråk och som sänder ut precis samma mixade signaler. Responsen blir den samma, den andra hunden blir osäker och passiv i sitt beteende.

      Om du gör på rätt sätt så kommer hunden sluta hoppa, det är jag helt övertygad om.

     2. Absolut, gör man rätt kommer hunden sluta hoppa…vilket den även gjorde trots att du hävdar att det var fel. 😉

      Man får inte glömma att det ofta inte bara finns ett rätt sätt att göra något.

      Mvh,
      Johan

 6. Ps, Ordet nacke går alldeles utmärkt för att beskriva nackskador hos hundar. Man kan även säga halsrygg eller nackmuskulatur. Nackmusklerna räknas som halsens muskler.

  1. Absolut, men skillnaden jag avsåg var framsida vs. baksida och ett halsband trycker ju inte på båda sidor när hunden drar i kopplet…

   Mvh,
   Johan

 7. En hund som visar att den inte vill hälsas på av en annan hund respekteras omgående eftersom den är mycket tydlig med sitt kroppsspråk. För oss människor innebär det att vi långsamt sätter armarna i kors, står spikrakt i kroppen och håller blicken högt och bort från hunden. Du skall inte stå mitt framför hunden utan vrida dig så du får hunden på din ena sida. Du skall heller inte prata. Majoriteten av alla hundar kommer förstå snabbt och inte hoppa.

  Sen finns det ett fåtal hundar som kommer försöka ändå, samma procedur men vänd sakta ryggen emot hunden och ta några långsamma steg bort.

  Etologisk kunskap i handling.

  1. Nja, ditt första och andra påstående kan ganska lätt falsifieras. Jag har själv sett hur många exempel som helst på motsatsen.

   Bara för att något fungerar till 100% på vissa individer så innebär det inte att det fungerar på 100% av individerna. Vidare så är vi tillbaka på att bara för att något fungerar så utesluter ju inte det att det även finns andra sätt som också fungerar.

   Det är väl egentligen min största kritik i ditt resonemang.

   Mvh,
   Johan

  2. Anders jag är imponerad och det är inte varje dag som jag läser något som får mig a le. Naturligt viss så är sele bättre även för hundarna men det är många som har svårt att förstå hundens bästa. TV4 har infört Nosgrimma som Halti eller Cesar Milan som stryper hundar på TV samt Fredrik som är ung och dum:) Själv så vill jag förbjuda Dressyrlänkar och nosgrimma på hund. Kan du ringa mig för jag vill fråga dig några saker 0793488557 m.v.h Richard

   1. Fredrik är också duktig i många avseenden. Han behöver bara gräva ner sig lite i studier och etologisk kunskap. Han har också en hög potential då jag uppfattar honom som en öppen och en nyfiken person.

    Om du vill fråga så får du ställa frågorna här. Om jag kan svara, vilket beror på om jag tidigare funnit svar genom etologin och den forskning som finns tillgänglig.

    1. För mig är alla duktiga mer eller mindre jag vill fråga dig om du vill vara med och praktisera dina kunskaper? Du har etologin och forskning som tyvärr Fredrik inte tillämpar i praktiken. Jag vill inte ställa mina frågorna till dig här det är inte lämpligt tycker jag. Anatomin på hunden och människan är lika och vi tillåter oss att strypa hunden då vi själva ej vill ha det så på våra barn. Om hunden behandlas korrekt så visar den med kroppen och rörelser som språk och därav kan vi lära oss mycket. Själv lär jag hundar att vissa när dom skall gå på toa och använda munnen som vi använder händerna, och det är bara med kroppsspråket hunden talar. Det är så enkelt om vi ändrar oss till hundens nivå så får vi hunden att fungera bättre!!!

 8. Du har låst dig vid ordet fungerar. Du kan ha en bil som fungerar men som inte klarar av besiktningen. Du kan få ett barn att sluta leka genom att ilsket stirra på barnet och inte säga ett ord. Det gör dig dock inte till en god förälder utan snarare till en opedagogisk ärthjärna – trots att det ”fungerar” per definition.

  1. Jo, jag trodde vi pratade om detta ur ett etologiskt/vetenskapligt objektivt perspektiv.

   Men vill du även lägga in subjektiva värderingar så blir det onekligen väldigt mer komplext. Men om vi då bortser från de mest uppenbara värderingarna, som att hunden inte ska fara illa, vem av oss har då tolkningsföreträde och vad är det som avgör det?

   Mvh,
   Johan

   1. Det är läran om hunden beteende som lär oss vad som är bra och dåligt. Här finns ett helt smörgåsbord av studier och forskning, det är bara att hugga in.

    1. Fast vad som är bra eller dåligt är ju något helt subjektivt…!?
     Jag inbillade mig att etologi var läran om djurs beteende och ett beteende är ju i sig varken bra eller dåligt. Det kommer ju in i ekvationen först när beteendet ställs i relation till något annat, antingen huruvida beteendet ger det önskade resultatet (i.e. Om det fungerar eller inte) eller när vi lägger in en värdering i det (i.e. Personliga preferenser).

     Mvh,
     Johan

     1. Ja, och det är just sådana olika tester och försök som ger oss en god inblick i hur hundar beter sig och reagerar på olika saker. Det är därför jag uppmanar till ett genuint engagemang i olika studier och i etologisk litteratur.
      Det är vägen fram till resultatet som är viktigast när man tränar hund. Hundar är inte statiska, även om du får ett fungerande resultat så kan du mycket väl på vägen dit gjort hunden osäker i helt andra avseenden osv osv.

     2. Fast det är ju ändå resultatet som visar vad vi åstadkommit i slutändan och därmed är det enda rättvisa och korrekta facit.
      Har man en glad och lydig hund så har man ju gjort något rätt, oavsett vilken väg man valt att nå dit på.
      Samma sak om man har en olycklig men lydig hund så är det ju strunt samma vilken väg man valt, det är ändå fel.

      Så nej, jag håller inte med om att det är vägen som är det viktiga. Det är ju för bövelen samma typ av retorik som använts av olika religoner i syfte att styra och manipulera folk och försöka hindra dem från att avvika från den ”rätta” läran, oavsett resultat.

      Däremot håller jag helt med om nyttan att ta till sig nya studier och kunskap, bara man undviker att göra religion av dem. 🙂

      Mvh,
      Johan

 9. I det här klippet som jag tittade på precis kan man också se uppenbara felaktigheter. https://www.youtube.com/watch?v=eZwfVAFKnSI

  Valpen i klippet har fortfarande ett mycket skört och mjukt skelett. En regel är att alltid använda sele tills skelettet har hårdnat. Halsbandet är återigen alldeles för smalt och skapar en genomskärning.

  Vidare så går valpen bredvid Fredrik och visar alla signaler på att vara vänligt inställd mot den mötande hunden. Dessa fantastiska signaler korrigeras abrupt av Fredrik när han bryskt tar tag i nacken på valpen och drar den till sig.

  Vi kan tydligt se hur valpen reagerar på obehaget och blir osäker. Här har Fredrik betingat ett hundmöte med något mycket obehagligt för valpen. Det bevisas nästa gång de passerar den mötande hunden. Valpen är försöker då komma över till andra sidan av Fredrik för att inte passera den mötande hunden. Valpen visar en mycket stor osäkerhet och alla tecken på undkomma den andra hunden.
  Fredrik säger ”Här visar min valp ett visst undvikande för att tala om för mig att jag har förstått”.

  Det kan inte bli mer felaktigt.
  Fredrik har betingat ett hundmöte med osäkerhet och han har skapat denna betingning starkare än en metronom. När valpen blir könsmogen så finns en överhängande risk för markeringar mot andra hundar, i värsta fall uppvisar hunden aggressivitet. Fredrik visar här ett skolexempel på hur man INTE ska göra.

  Hundmöten kan man träna inomhus genom att betinga ögonkontakt med en metronom. När man betingat kontakten med kommandot ”kontakt” så använder man kommandot när man möter en annan hund under promenaden. Det finns många andra trevliga sätt utan att skapa en destruktiva inlärning.

  1. Intressant att läsa din analys. Jag förstår vad du syftar till i dina exempel men kan för egen del sägs att jag inte alls upplever det som du beskriver. Hade varit intressant att höra om Fredrik vet hur det gick med den valpen sen när den växte upp.

   Kan du inte visa ett exempel på hur du anser man bör träna istället?

   Mvh,
   Johan

   1. Det gick säkert bra. Man ska vara medveten om riskerna, speciellt om man kombinerar liknade träning med t.ex. bristande socialträning osv.

    Som jag skrev ovan: Hundmöten kan man t.ex. träna inomhus genom att betinga ögonkontakt med en metronom. När man betingat kontakten lägger man på kommandot “kontakt” och så använder man kommandot när man möter en annan hund under promenaden.
    Det finns många trevliga sätt att träna hundmöten utan en destruktiv inlärning.

    1. Håller med om att man absolut bör vara så medveten det går om riskerna med olika metoder.
     Vilka risker ser du i ditt förslag?

     Sen förstår jag ärligt talat inte hur du kan döma ut något som fullständigt felaktigt för att i nästa mening säga att det säkert gick bra. Hur kan något som ger en glad och lydig hund vara destruktivt?

     Mvh,
     Johan

     Mvh,
     Johan

     1. Han gör sannolikt många andra saker helt rätt och då minskar naturligtvis riskerna. Han förstår säkert vikten av exempelvis socialträning och mkt annat. Ta en hund som tränas lika negativt i hundmöten som Fredriks valp i kombination med dålig socialträning.
      Då har vi genast skapat en högre risk för utfall och markeringar.

      Jag ser inga risker med att påkalla uppmärksamhet och belöna vid ögonkontakt.

     2. Köper absolut att resultatet beror på en kombination av olika faktorer. Men hur hade det gått om man följt ditt exempel men även där gjort fel med social träning och mkt annat, hade vi sluppit en hund som gör utfall och markeringar då?

      Sen tycker jag din riskanalys inte känns så genomarbetad. Vi var ju överens om att man bör anstränga sig att identifiera riskerna för den metod man väljer. 😉

      I min värld finns det alltid risker (Vi kan för enkelhetens skull definiera risker som möjlighet till oönskade resultat) och själv resonerar jag att om jag inte kan komma på några så har jag inte gjort min hemläxa. Jag köper att det ibland kräver lite ansträngning och öppet sinne, men det kan bli rätt intressanta tankeövningar faktisk… 🙂

      Mvh,
      Johan

  2. Anders tror du att en valp tar mer skada av ett halsband än en vuxen hund? Själv tycker jag att det är helt onödigt att sätta fast hunden runt halsen utan tycker sele är bäst. Valpen behöver inte träna möten det är bara löjligt låt valpen leka och lär den mer viktiga saker som att umgås med andra hundar. Jag har följt så kallade hund instruktörer dom tränar valpen till saker som man kan vänta med,

 10. Pseudovetenskapliga ”betraktelser” i detta avseende är ingen kunskapsevidens. Det är snarare ett rättfärdigande av olika beteenden som vetenskapen bevisat vara skadlig. Aversiva metoder bidrar till en osäker hund och att nästa gång hunden utsätts för stimuli som gjort den rädd kommer rädslan bli värre. Detta är evidensbaserad kunskap presenterad i kvalitativa studier runt om i hela världen. Hur svårt ska det vara att tillgodogöra sig det?

  Dra inte hunden i nacken.

  1. Inte för att jag förordar att man ska dra hunden i nacken, men anledningen till att jag opponerar mig är av den enkla anledningen att jag anser att du dragit för långtgående slutsatser av den forskning du hänvisar till och att det i själva verket till stor del handlar om personliga preferenser som du argumenterar för. Jag anser att det är oförskämt att hävda att andra har fel bara för man tycker annorlunda och samtidigt anta någon form av egenutnämnt moralisk tolkningsföreträde.

   Istället för att låta sina egna känslor avgöra vad som är rätt och fel för hunden kan vi väl låta hunden själv avgöra det istället..!?

   Mvh,
   Johan

   1. Johan jag skriver till Jordbruksverket för att dom skall få ut vetenskapen till alla så kallade hundexperter det existerar ingen utbildning som är framtagen för hund i Sverige 2016. Anders har bra inställning till vetenskapen slutsatserna är tydliga! Själv arbetar jag för att få bort nosgrimma som en Zoo butik säljer på 167 ställen i Sverige. Mer sakkunskap och fakta så får vi bort dessa tokstollar som vill träna hund som Cesar Milan med stryp metoder och rädsla som makt medel:(

    1. Jag är absolut för att kunskap ska spridas och diskuteras. Dock upplever jag från vissa håll att detta med hund avhandlas som en exakt vetenskap där vi redan vet allt när det snarare är mer troligt att vi kommer lära oss mer framgent än vad vi lärt oss till dags dato.

     Känns lite som samma inställning som chefen för patentverket i New York hade när han under slutet av 1800-talet ansökte om att patentverket skulle läggas ner då allt som tänkbart kan komma att uppfinnas redan måste vara uppfunnet med tanke på alla nya innovationer som hade skapats den senaste tiden.

     Mvh,
     Johan

     1. Anders är ingen hund expert han är en vetenskaps man! Hundens hus tillämpar positiv bestraffning vad tror du om det? En valp bör få växa upp i en trygg miljö där ingen skall hålla den i nacken och göra den rädd då kan den få psykiska problem i vuxen ålder. Där jag lär mig mest är inte från hunden utan dom så kallade hund instruktörerna tro mig det är många tokstollar där ute:)

     2. Jag är inte intresserad av att diskutera olika personer och vad de är eller inte är. Vi är alla människor och det är good enough för mig.

      Håller absolut med om att hund(valp)ar ska växa upp i trygga hem med mycket kärlek. Det är inte där oenigheten ligger.

      Mvh,
      Johan

 11. En mycket intressant diskussion som skulle bli ännu mer intressant om Fredrik tog del i. (dvs om han inte gömmer sig bakom något av de aktuella namnen)

  Jag är imponerad av vad du skriver Anders och håller helt med dig. Fredrik är duktig men saknar ibland kunskapen inom etologisk forskning och agerar därefter med hunden.
  Något som märktes redan i de första avsnitten av ”Hundcoachen”.

  Johan,jag läser dina frågor till Anders,läser hans svar,men du verkar inte se svaren i hans text. Du verkar mer intresserad av att försvara Fredrik och hans (felfria) metoder.

  Du menar att ”så länge man får en glad och lycklig hund så gör man inte nått fel,oavsett om man korrigerar fel och bestraffar” Hmm,okej,så vad är en glad och lycklig hund? Är Cesar Millans hundar lyckliga för de leker och aktiveras?
  Betyder det då att hans metoder är de rätta?

  1. Kul att du läser diskussionen! 🙂

   Jo, jag läser Anders svar men anser att de argument som framförs inte styrker hans tes och det är det jag ifrågasätter.
   Så nej, denna diskussion handlar inte om att försvara Fredrik eller hans metoder, även om jag absolut stör mig på när man anklagar någon eller något på felaktiga och ologiska grunder.

   Nej, jag menar inte att “så länge man får en glad och lycklig hund så gör man inte nått fel,oavsett om man korrigerar fel och bestraffar”.
   Jag menar att man får inte en glad och lycklig hund genom att behandla den illa.
   Med andra ord så menar jag att man får en deprimerad och olycklig hund om man behandlar den illa och man får en glad och lycklig hund om man behandlar den bra.

   Är då hunden deprimerad och olycklig så har man i hundens värld behandlat den illa och är hunden glad och lycklig så har man i hundens värld behandlat den väl. Det är helt enkelt hunden själv, eller resultatet om man så vill, som talar om vad hunden anser om den behandling den får, inte du och jag.

   Mvh,
   Johan

   1. Det här Johan: ”Har man en glad och lydig hund så har man ju gjort något rätt, oavsett vilken väg man valt att nå dit på.”

    Oavsett vilken väg man valt? Det betyder alltså att korrigera,rycka med kopplet,greppa den i nacken,nypa i kinden skulle ”fungera”,bara hunden är glad och lycklig.
    Dvs det är vad ägaren TROR den är.

    Kanske jag tolkar dig fel?

    Fredrik,fortsätt gärna denna diskussion,dela med dig av dina erfarenheter. Kommentera gärna inläggen gällande dina youtube-klipp.

    Skulle vara väldigt intressant.

    1. Jo, jag tror du tolkar mig fel, men låt oss se.

     Jag grundar i princip hela mitt resonemang på två enkla antaganden:
     1. En hund blir lycklig och mår bra av, för hunden, bra och positiv behandling.
     2. En hund blir olycklig och mår dåligt av, för hunden, dålig och negativ behandling.

     Det jag opponerar mig på i det resonemang som förts i denna tråd är att det beskriver en situation som de facto skulle innebära att en hund kan bli lycklig och må bra av, för hunden, dålig och negativ behandling.
     Det är för mig en logisk tankevurpa och något som helt enkelt inte kan uppstå, men om du, eller vem som helst, kan visa på någon studie eller ens komma med ett vettigt resonemang för att hundar blir lyckliga av att bli illa behandlade så lovar jag att jag kommer vara den första att ändra uppfattning i frågan. 🙂

     Sen köper jag absolut att det finns en risk att det kan finnas hundägare som inte alls kan läsa av sin hund och tror att allt är bra när det i själva verket är tvärtom, men det är inte dem jag syftar till.

     Mvh,
     Johan

  2. Jag håller med mycket i det Anders säger, men jag håller till viss del med Johan lite grann med. Jag hatar metod snacket som går. Jag tränar själv väldigt positivt har sele har gått kurs på hundens hus och tränar går kurser där det finns hundpsykologer. Men jag är trött på diskussionen om vem som tränar ”bäst” vem som är ”dum”. Det finns folk som är tydliga och duktiga där hunden blir mindre ”knäckt” än när man klicker tränar. Detta beror på hur man känner inombords. Absolut känner en hund av mer om du är frustrerad och klicker tränar Och inte uppnår resultat än om du säger ett tydligt nej och går vidare och inte är förbannad. Det beror helt på hur du känner, det gäller även med koppel använd det som fungerar. Dock tycker jag FS borde förklara sitt klipp på youtube när han säger att det endast är att fortsätta klippa klorna om hunden morrar och stökar. Fredrik klarar av detta galant men fel person med fel känslor som även är lite rädd kan bli riktigt biten i sådant läge. Morra betyder ta avstånd och viss rädsla i kloklippnings situationen. Det finns många bättre metoder. Jag hoppas du reviderar ditt klipp FS jag gör själv som du när jag klipper klorna men min hund ( och dina med såklart) är vana denna typ av hantering.

   1. Malin du påstår att morra betyder ta avstånd och viss rädsla? Om jag nu påstår att en hund som morrar säger inte det du tror utan den vill något vad tror du om det? Hunden som står i en hundgården och skäller vill något den säger inget! Jag var ute och reste i Europa där träffade jag många som kunde förstå olika skall men då frågade jag om min hund inte kund tala för det skäller inte och morrar aldrig? Försök att förstå att hunden kommunicerar med rörelser och lukter:) JA hundar som tror att dom är människor dom låter av helsike men dom talar i9nte vårt språk. m..v.h Richard

    1. Ja vid kloklippning morrar de för de inte vill bli klippta och har viss rädsla. Även vid hundar som gör utfall på koppelpromenader betyder ta avstånd jag är inte helt bekväm. Det är något man måste lyssna på, hur är hunden bekväm i dessa situationer? Sedan finns det ju andra morr även tex i leksituationer man måste helt enkelt lyssna på hunden.

     1. Lyssna på hunden? min är tyst ända tills någon trampar henne på svansen titta på din hund så kommer du att upptäcka att den signalerar med kroppen och öron samt svansen. Fredrik kan hålla fast en unghund som morrar för det betyder då att hunden vill släp mig Fredrik! Jag kan berätta att Polisen och Skyddshundar får lära sig skälla utan att det betyder någonting hur förklarar du det. Pröva att använda teckenspråk till hunden så skall du se att Hen förstår dig bättre. Använd dubbelkommando hand och rösten gör att hunden kan lära sig mer på sin egen nivå. Hunden låter för att den vill något,om du står på svansen så låter alla hundar olika men dom vill samma sak:) mvh Richard

     2. Ja absolut använder de hela kroppen i sitt språk. Ja precis släpp mig hållavstånd när du klipper klorna. Ja såklart kan man lära hunden skälla utan att det betyder något precis som vilken människa som helst kan lära sin hund att morra. Det blir ett trick det blir en bra känsla för den form av träning och inlärning man gör, det blir positivt. Ja hundar kan låta i positiva sammanhang jag säger inte emot det. Men jag snackade inte om det utan en annan situation där man bör lyssna på hunden och ändra metod för att göra det mer positivt.

Kommentarer inaktiverade.