Kanske till och med mycket bättre än på länge!

Skärmavbild 2016-01-28 kl. 15.18.16

I morgon bitti vid 08 50 kliver jag och LillaNymo in i Nyhetsmorgon och pratar om motion. Motion allmänt, men också nu inför röntgen av LillaNymo om en månad.

 

Bloggen har haltat lite den senaste tiden, och det ber jag om ursäkt för. Men jag har haft lite rörigt i mitt liv den senaste tiden vilket har gjort att bloggen faktiskt inte legat i första hand. Men nu tror jag att det har vänt. Jag har precis avslutat ett, förhoppningsvis, sista möte i frågan, och är oerhört glad och nöjd.

Nu ska det bli lite stil igen 🙂

Och om det är någon som undrar hur jag mår, med tanke på haltandet på bloggen, min viktminskning och så – Så kan jag säga att jag börjar må alldeles utmärkt. Kanske till och med mycket bättre än på länge 🙂 🙂

 

I februari hoppas jag kunna ta mig ner till Tyskland för att titta på en kull schäfervalpar jag är intresserad av. Jag blev tipsad om valpkullen av en god vän, och efter att ha studerat föräldradjuren en hel del så blev jag intresserad. Vem vet, kanske kommer även jag hem från Tyskland om några veckor med en liten goding. En lekkamrat till LillaNymo om inte annat.

Vi syns i teven i morgon bitti 😉

27 svar på ”Kanske till och med mycket bättre än på länge!”

 1. Hej
  Härligt att höra att det ljusnar och härligt att kolla valp 🙂
  Pratade med en hundägare på mässan om just risken för inavel av den rasen, då den är väldigt ovanlig här i Sverige. Där de uppfödare som finns just kommer att importera för att minimera risken. Det är vettigt tänkt! Jag visste inte om risken för detta med vår egen hunds ras förrän vi redan köpt honom och möjligen är det just detta som ställer till det. Kan vara ett ämne att ta upp för många tänker kanske inte på det om en ras är lite ovanlig. 🙂
  Ha en härlig resa, om du nu läser 🙂

 2. Kan jag på nått vis kontakta dig Fredrik och få personlig hjälp ? Kan säga att ” desperat ” inte räcker, har en Golden valp som snart är tio mån, och just nu känns det som gråta, vill inte! Ex, ett problem som låter hur löjligt som hellst, han drar i kopplet nått fruktansvärt. Har köpt sele o något bättre. Sen tillkommer många andra ” problem ”. Han är avlad i första hand, mentalitet, utställning. Har haft en Golden före den här killen, tagit hand om schäfrar från avels station där jag bor o där aveln går ut på jobba ex, polis, vakt, försvarsmakten mm o kan lova att där är det tusen km, i timmen och driv som det ska vara. Om jag säger det här och att det är en Golden, så tittar dom på mig och troligen va? En Golden! Nähä, så brukar dom inte vara mm. Skulle vara otroligt tacksam om du kunnde svara för jag ger snart upp. Och tilläggas, såg dig nu på nyhets morgon hon är jätte fin och slog mig, det du sa i dag har ja faktiskt gjort. Och! Bara el, brista nu försöker jag ta kontakt med dig på nått vis. Mvh, från Elisabeth o Lex tiotusen km, i timmen. 🙂

 3. Hej Fredrik

  Nyhetsmorgon idag var mycket informativt och konkret det är bara en sak. Varför kan du inte ha sele på hunden i Nyhetsmorgon? Med den forskning och biologi som kommit fram så är sele det enda en hund behöver. Jag vet att alla hundar 2016 kan lära sig att ha sele det är bara ägarna som inte fattar hur dom skall göra. mvh Richard

    1. Tack för länken. 🙂
     Dock handlar ju den att ryck i koppel/halsband kan vara skadligt, men det är ju faktiskt inte samma som att halsband i sig per definition är skadliga.

     Du som är insatt, vet du var jag kan hitta information om vilka skador en illa passande sele ger upphov till när/om hunden drar med en sådan?

     Mvh,
     Johan

     1. Först måste du veta hur en sele skall vara och hur du använder selen. Antidrag sele är inte något som skall säljas för det är inget som jag rekommenderar.vanlig spår sele är OK. Anatomi och hunden etologi är bra kunskaper som gör att något runt halsen ej behövs. Själv så utbildar jag om sele och hur det fungerar i kombination med hundens kunskap där alla är olika utbildade. Det största problemet med sele är att gamla förlegade ryck förekommer för människan är okunnig. Själv så har jag läst många rapporter skrivna av veterinärer och det är ett slående besked angående att hunden behöver ej något runt halsen. Själv så tror jag att vi som vet att det går lika bra med sele får vänta 300år innan vissa fattar detta. mvh Richard

     2. Ok, så ryck i sele kan oxå vara skadligt för hunden, är det rätt uppfattat? Det låter ju rätt rimligt iof…

      Om man vill börja använda sele på sin hund, hur mycket skulle du säga att man behöver läsa på om hundens anatomi och beteenden för att kunna välja ut en lämplig sele på egen hand som passar hunden och sen använda den på rätt sätt?

      Mvh,
      Johan

     3. Richard, vad tycker du alla vi som inte kan ha sele på hundarna ska göra?

      Om hunden har ett arbete där den snabbt ska kunna släppas så fungerar det inte att ta av en sele, och att släppa en hund med selen på sej vore synnerligen idiotiskt med tanke på att hunden lättare sätter sej fast.

      Om du har en hund som smiter ur selen( vad jag vet finns det ingen sele som är rymningssäker) alt smiter ur ett vanligt halsband. Vad gör du då?
      Jag har en hund som har en makalös teknik att bita av koppel, går jag med honom på ställen där han inte får komma lös har jag ett kedjekoppel som säkerhet. Jag har alltså full förståelse för att man använder halskedja OM man har en rymmare och hunden inte FÅR komma loss.

      Har du en hund som är idiotstark så du omöjligt kan hålla den om den har en sele. Vad gör du då? Om du även vet att hunden kan ställa till med trassel om den släpar dej(i selen)mot tex en annan hund. Är det då inte oansvarigt att låta den göra det och ev skada folk , andra hundar och sej själv?

 4. Johan och Anna om jag ändrar beteende mot hund så får jag hunden att ändra beteende mot mig. För det första så existerar inga undantag när man har sele eller något runt halsen. Det är enkelt att använda sele om du vet hur du gör och inga ursäkter för det behövs ej. Vi människor har svårt att ändra beteende och lära oss saker som vi ej förstår och det gäller också hundarna. Om du nu skulle använda en sele så måste du vara klar med att ej rycka som Cesar Milan gör eller försöka strypa hunden, om du använder sele så får du ej rycka eller slita. Tänk dig in hur hunden uppfattar omgivningen med något runt halsen eller pröva vara hunden en dag. Trams att det skulle vara jobbigare att sätta på en sele är bara löjligt eller att du har fel hund som du ej klarar av. Sen tycker jag inte att alla skall ha hund!

  1. Det kanske är lätt med sele om man vet vad man gör, men det är det ju med halsband också.

   Med tanke på hur min hund beter sig med ett halsband runt halsen när hon springer fritt så tror jag hon är rätt nöjd med livet. Tycker iof att hon är ganska nöjd när hon har sele oxå, men inte riktigt lika nöjd som när hon bara har halsband. 🙂

   Har du själv förresten testat en helkroppssele någon gång, t.ex. en säkerhetssele? Om så, vad var skönast, att röra sig omkring med den eller utan den?

   Mvh,
   Johan

  2. Nu var det inte jag som hade ett problem med mina hundar men jag har förståelse för att andra kan ha det UTAN att dom är lata osv.

   Varför ska vi ha sele på hundarna? Vore det inte bättre att alla hundar alltid vore lösa utan både sele eller halsband så slipper dom ha något på kroppen. Det fungerar utmärkt med mina hundar så den regeln skulle kunna gälla för alla tycker jag..Varför har du sele på dina?

   Har du frågat SKK varför det finns provgrenar där hundarna skall vara kopplade i halsband (sele inte tillåten) eller vara lösa?

   1. Anna och Johan om du har något runt halsen eller om du har sele har ingen betydelse så länge du behandlar hunden rätt. Vetenskapen går framåt titta på länken så ser en hund ut som har självförtroende när den aldrig har haft något runt halsen.
    https://www.youtube.com/watch?v=BGWI43j6lCU
    Det är bevisat att hundar ej behöver något runt halsen för att gå i koppel, så då fattar jag inte varför ni inte kan använda sele?
    Pröva och lär er mer!!!

     1. Anna jag läser men jag förstår inte varför du skall försvara gamla metoder när nya fungerar bättre? SSK är inte mycket där som man kan hänga i granen dom mentaltestar hundar och förstår inte skillnaden på inlärning och träning,jag har hunden bara kopplad för att andra är rädda. Det är tyvärr bevisat att hundar far ila när människor har kopplat sin hund runt halsen. Varför skall du då göra fel när det går lika bra med sele? mvh Richard

    1. Verkar faktiskt som vi är överens. 🙂
     Det spelar ingen roll om du har ett halsband eller sele på hunden, det viktiga är att behandla hunden rätt (vilket jag tolkar som att använda valt hjälpmedel rätt).

     Och då finns det heller inget behov att smutskasta varken halsband eller sele utan bättre att låta folka använda det de kan hantera bäst. 🙂

     Mvh,
     Johan

     1. Det har inte med smutskastning att göra utan det går bättre med sele,om du vet hur det går till!!! Jag arbetar med detta som nosgrimma gör att många hundar får skador för livet om du nu kan använda sele vad är det för fel då? Kompetensutveckling gör att vi kommer att ha sele på alla hundar fattar du nu då:) Redskap gör inte hunden det kan skada den mvh Richard

     2. Men du skrev ju ovan att det inte har någon betydelse huruvida man använder halsband eller sele…!? Hur kan det då helt plötsligt vars bättre med den ena av dem?

      Så ja, jag förstår vad du är ute efter men nej, jag förstår inte alls dina argument.

      I min värld skulle ökad kompetens förhoppningsvis leda till att man inte behöver några hjälpmedel alls, men visst, om du tror att våra hundar skulle få det så mycket bättre om vi helt sonika gick över till selar så arbeta absolut vidare för det. Men om du vill hänvisa till vetenskapliga studier som stöd för din tes så är det nog bra om du läser dem först. Om man t.ex. läser de källangivelser som var angivna i den artikel du länkade till ovan så är deras slutsatser inte lika självklara som dina och utan säger snarare att det finns indikationer men att det behövs mycket mer forskning på området…

      Mvh,
      Johan

    2. Richard, kolla in en film från samma person som lagt upp filmen du tipsade om som heter ”Leonberger som håller i kopplet när vi går ut”. Där har hunden ett halsband men den ser ut att må bra ändå!

     1. Anna det är jag som la upp den filmen som parodi på koppel:) Hon har ett rep runt halsen men bär repet i munnen så det är upp till hunden tycker jag. jag lär hundar att vissa när dom vill gå på toa och hur dom använder munnen som du ser på filmen hundar kan dra väldigt bra om man lär dom det. Det är så det fungerar att lära hur hunden ej behöver halsband eller dressyrlänk. mvh Richard

 5. Johan varför tror du att jag får folk att använda sele? Kunskap och vetenskapen samt biologi räcker inte för dig utan du väntar på ett beslut från domstolen:) Jordbruksverket prioriterar inte hundar vi fick vänta 28år för att Stackel skulle förbjuda. Det var någon som frågade mig hur länge tror jag att vi kommer ha halsband på hundar mitt svar är 300år. Lika länge så kommer vi ha tiggeri på våra gator tycker du också om tiggeri? mvh Richard

  1. Ingen aning då vi aldrig träffats.
   Däremot är det ju inget nytt att man kan övertyga folk om nästan vad som helst om man själv agerar som om man är helt övertygad om det man säger. Det är ju en teknik som använts av människor i tusentals år inom t.ex. olika religioner, sekter för att inte nämna av säljare. Särskilt om mottagaren är osäker på ämnet som avhandlas.

   Men som sagt, jag vet inte hur du övertygar folk.

   Mvh,
   Johan

   1. Försvarsmakten hundansvariga har tyvärr samma åsikt som du där handlar det om 16 veckor som dom har att bryta ner en hund det skulle gå att göra annorlunda om dom fick mer tid. Han menar att en så kallad korrigering ryck med dressyrlänk ej skadar hunden men om han fick mer tid så skulle dom kunna ändra sig. Det är bara så att det går även att få gamla hundar att sitta utan dressyrlänk:) mvh Richard

    1. Nja, nu är det väl snarare så att du stoppar orden i munnen på mig.
     Men det finns ingen anledning att skapa dimridåer och försöka få detta att handla om något annat. Vad mig bekommer får du som sagt gärna driva din kamp mot halsband bäst du vill.

     Mvh,
     Johan

Kommentarer inaktiverade.