En officiell ursäkt!

Idag då jag besökte Nyhetsmorgon och pratade om motion, då nämnde jag bland annat vikten av att motionerar sina hundar kontinuerligt och inte bara gör ett ryck under några veckor bara för att hunden har ett arbete att utföra lite längre fram.
Att låta en hund stå omotionerad en längre tid, för att sedan intensivt försöka få igång hundens fysiska förmåga, kan ge skador på hunden.

Detta händer tyvärr då och då bland brukshundsfolk inför stora tävlingar, bland tjänstehundsfolk (polis, väktare), med fler.
Det händer också bland jägare att man har sin hund ståendes i hundgårdar för att sedan innan jakt motionera dem så att de orkar utföra jakten.

Det sistnämnda tog jag också som ett exempel i tevesoffan. Ett annat exempel jag tog var mig själv. Jag sa något i stil med att man inte ska göra som jag, och bara träna ett par veckor innan man ska ut på badstranden.

Detta exempel med jägarens hund var förmodligen ett dåligt exempel. Inom alla områden där man seriöst arbetar med sin hund, och har sin hund som ett verktyg, så är man också överlag väldigt duktig på att sköta om sina hundar. Detta gäller inte minst jägaren och dennes hund.
Om jag kommer ihåg detta nästa fredag då jag är på teve, då ska jag nämna detta igen och be om ursäkt för detta.

Men jag hoppas samtidigt att den eventuella jägare som blev arg över mitt klumpiga sätt att uttrycka mig, också kommer ihåg alla de gånger där jag lovordat gruppen jägare för deras enormt fina djurhållning, och sunda inställning till djuret hunden.

Om alla hundägare skötte om sina hundar som jägare generellt sätt tar hand om sina hundar, då hade hundsverige varit ett ännu bättre hundland än vad det till och med är idag.

/ Fredrik Steen

21 svar på ”En officiell ursäkt!”

 1. Jag tycker inte det var så illa sagt. Är själv jägare och tillhör dem som håller mina hundar i god form året runt med noga genomtänkt träning där jag sedan toppar hundarna 2 månader innan jaktstart men ärligt talat.. Det finns jäkligt många jägare som faktiskt gör precis som du sa. Låter hundarna stå under stor del av året för att sedan köra igång kort tid innan jakt om ens det. Förvisso är det synd att generalisera men ändå.. en liten känga kan många jägare faktiskt behöva!

  1. Bra att du är jägare jag skulle vilja fråga om du använder Ståndskall då du jagar? Och vad tycker du om det? Jag har får mycket information att hundar som lär sig Ståndskall får mer stress än andra typer av inlärning. Själv så tycker jag Ståndskall är en gammaldags metod:) https://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A5ndskall

   1. Ståndskall är inget man lär jakthundar. Det är en nedärvd egenskap hundarna har. Lika som att de drivande hundarna har drevskall. Absolut inget som stressar hundarna eller viltet

   2. Richard, hundar som ställer älg gör det dom är avlade till att göra. Du kan inte träna in ett ståndskall.

     1. Tro mig, man tränar inte in ståndskall på jakthundar, mer än att man låter hunden få mycket älgkontakter. 🙂

      Den artikeln ger tyvärr inte en helt korrekt bild av hur det går till.

      Mvh,
      Johan

 2. Det stämmer ju! Be inte om ursäkt. Dom har dom bara som verktyg, låter dom stå sen tar fram dom när dom behövs. Säkerligen inte alla dock!!

 3. Är nog väldigt få jägare som idag gör på det viset. Att meritera sin jakthund är idag väldigt populärt bland jägare. Och då måste hunden vara på topp redan 1:a jaktdagen. Många jägare har börjat simträna sina hundar sommartid. Vet även många jägare som ställer klockan för att cykla med sina hundar nattetid för att slippa värmen som är dagtid. Så tycker nog man hänger kvar i det förgångna när man säger jägares hundar står i hundgårdar utan motion. Det är en ny generation jägare i skogarna idag. Många sköter sina hundar som elitidrottare.
  Själv vilar jag mina februari-maj. Sedan sätter jag igång dem med simträning i juni. Under vilan promeneras de bara någon timme/dag

 4. Du behöver inte be om ursäkt, i mina ögon iaf. Där jag bor finns många jägare och det du säger om ”ett ryck”” två veckor innan jakt stämmer säkert på 90% av de… Tyvärr!

 5. Tröttsamt att du ska behöva be om ursäkt för ett sånt uttalande. Som om jägarkåren som enda grupp skulle vara förskonad från folk som missköter sig…

  Mvh,
  Johan

 6. Haha, det stämmer ju ang jägare!

  På landsbygden där vi bor är många jägare, >99% av deras hundar står i hundgården 24-7 året runt förutom några få veckor före jakt då cykeln kommer fram. Helt sjukt att hundarna inte går sönder/blir skadade sen under jakten.

 7. Det var bara ett exempel och itycker inte heller det behövs en ursäkt. Betyder inte att man drar alla över en kam.

 8. Inte ska du bu behöva be om ursäkt. De flesta som jag känner har hundarna exakt sådär, innan jakt så tränar man dem. Helt enkelt är hundarna enbart ett redskap för jakt. Är själv jägare och jag tränar min hund året om, brukar aldrig ha henne i hundgård. Skaffar man en hund ska man väl ändå ta hand om den året om oavsett vad man ska använda den till.

 9. Det kan inte vara enkelt att prata hund i tv..Jag läste precis på ett annat forum att Fredrik haft synpunkter på att ha sin hund i hundgård. Folks reaktioner var att bara för att hunden är i hundgård på dagarna så betyder det inte att hundarna inte får motion och aktiveras och de som svarade tyckte Fredrik hade rätt i att det var synd om hundar i hundgård.
  Det verkar vara otroligt lätt att bli feltolkad och att folk hör det dom vill höra.

  1. Hej Anna

   Hundgård är faktiskt helt onödigt det går bättre med hunddagis eller en dog Walker. Idag vet man att en ensam hund har absolut ingenting att göra i en hundgård. Dom 6 timmar en hund får stå i hundgård så kan han lika bra vänta hemma. Vill bara att du skal veta att man kan lära hunden att vara tyst och det går att lära hunden att skälla =ståndskall, hundar som skäller skapar stress även på omgivningen:) Mvh Richard

   1. Richard, var en hund ska vara när ägaren jobbar beror på 2 saker, hunden och hundens ägare. Du eller jag kan inte utgå från oss själva och våra hundar och sedan bestämma vad som är rätt eller fel för andra.

    Jag tror att du ska läsa på lite mer om skall och inte hämta information från ett lexikon. Visst kan jag lära en hund att skälla på komando mot att den får en godis. Den typen av skall går inte att använda vid jakt eller annat arbete med hunden. Jag har en labbe som kan skälla på komando men trots sina hejdundrande skall vore han knappast lämplig att ställa älg eller vara polishund.

    1. Anna jag utgår inte efter mig skälv utan jag ser till hundens bästa, det är skönt att fler och fler använder SELE för hundens bästa. Hunddagis eller någon som går ut med hunden är det bästa för hunden och då får du en bättre hund. Jag förlitar mig inte på vad jag tycker utan jag utgår från fakta. Att vi har så många olika raser beror på att människan utgår från utseende medan hunden utgår från vad det luktar. Även en Chihuahua kan bli Polishund men det skrämmer inte människor på samma sätt du har många förutfattade meningar. mvh Richard

     1. Hunddagis är inte det bästa för alla hundar. Det kan vara oerhört stressigt där.
      Många hundar skulle må bättre av att vara hemma,så länge någon rastar och umgås med de.

      För övrigt tycker jag du tjatar väl mycket om sele.
      Kan tycka som du,att Fredrik kunde använda sele på Nymo (framförallt hellre än reteriverkoppel=stryp) men vad spelar det för roll,så länge inte hunden drar?

 10. L jag skrev!!!Hunddagis eller någon som går ut med hunden är det bästa för hunden och då får du en bättre hund. Hundgård är faktisk väldigt gammaldags och bör förbjudas,när vi vet att hunden luktar mer än den tittar. Sele är faktisk en otrolig viktig sak som kommer mer och mer på hundar! Fredrik är en förebild och skall använda det som är bäst för hunden. Människor som är lata och ointresserade har inte sele för dom orkar inte lära sin hund att gå fot:) Jag har tyvärr mer erfarenhet av lata människor än du har och då är sele bäst!

Kommentarer inaktiverade.