Min uppfattning om detta är………..

Skärmavbild 2016-01-31 kl. 14.34.01

Hoppas alla har en fin söndag. Det har jag, och jag är nyss hemkommen från en härlig skogspromenad. Jag vet att det inte är så, men det känns som det är vår i luften i Stockholmsområdet. Härligt!

 

I morgon ska jag försöka filma LillaNymo lite grann i träning. Ett klipp du kommer att få se på fredag på Nyhetsmorgon. Det blir en liten överraskning och kanske en vändning ni inte riktigt trott. Men vi får se…….. 😉

 

Kan man träna olika saker med sin hund utan att det påverkar kvalitén i det hunden ska utföra?

Jag tänker så här…….. kan man träna tävlingslydnad med en duktig jakthund utan att det påverkar hundens möjlighet att vara en bra jakthund?
Kan man träna agility med en bra polishund utan att det för den delen gör hunden till en sämre polishund?
Kan man träna spår med en specialsökhund utan att det för den delen påverkar specialsöket negativt?
Och så vidare……..

Och jag anser att man absolut kan göra det, generellt sett i alla fall. Jag menar till och med på att hunden i sin huvudsakliga uppgift/arbetsområde kan bli ännu bättre om man gör detta. I alla fall, återigen, generellt sett.

En hund som får vara med om mycket, som lär sig i alla möjliga och omöjliga situationer att det lönar sig att samarbete med sin ägare – Det kan aldrig vara fel.
Sen kan det vara så att ägaren gör fel i träningen och därför blir det ett litet fiasko. Men om man bortser från det, och utgår ifrån en bra träning, då anser jag bara att det är positivt.

Jag anser att det är lite som med oss människor…. Zlatan blir inte en sämre fotbollsspelare om han skulle leka lite hockey vid sidan om……. Men det gäller givetvis att lägga allt på rätt nivå.

Min grunduppfattning om detta är – Ju mer du gör med din hund, desto mer du lär din hund, desto mer kan ni få ut av varandra!

34 svar på ”Min uppfattning om detta är………..”

 1. Det är självklart om du lär hunden fler kommandon så får du ut mer när ni tränar in andra saker. En allmänbildad människa förstår också att det går lika bra med sele om du lär hunden mer. problemet är dom som inte gör saker eller lär hunden hur det skall uppträda utan tror att den skall vara själv lärd. Då blir det som med vargarna på Kolmården när människan blev ihjälbiten för dom visste inget anat. Det är lika med aggressivitet om man lär hunden att inte få ut något av dåligt beteende då slutar den med det. Om nu Polisen slutade använda hundar inom skydd och att bita människor så skulle många få en helt annan bild av hundar. Det föds inga aggressiva valpar utan dom lär sig dåligt beteende lika är det med Människan! mvh Richard

  1. En liten modifikation, visst är det ägaren som ska träna och leda sin hund, men det finns visst valpar som föds med mentala problem, dom kan vara veka och varma, ha en rädsla och oro, detta kan leda till aggressivitet om man inte gör något åt det. I bästa fall går det med hård träning. Men risken är ändå att man inte når hela vägen. Då får man ta ställning till hur man ska göra. Jag har brustit som ledare på en del plan, det erkänner jag, men har just en sådan hund och arbetar varje dag på att hjälpa honom. En sele på honom i dagsläget vore helt fel, då han skulle dra ännu mer och det klarar inte mina armar.
   Och vad gäller polishundar, så är det meningen att dom ska stoppa en brottsling genom att hålla fast dom hårt och bara bita om det är nödvändigt. Glöm inte att dessa också tar en stor risk att bli skadade själva, dom är otroligt tränade och biter inte någon i onödan. Det är jag väldigt säker på.
   Som sagt, alla ägare är inte perfekta, men många gör sitt yttersta för att hjälpa sin hund till ett bra liv. Och som sagt, ibland ligger inte hela felet på dom heller.

   1. Välkommen till verkligheten Susanne att du inte orkar hålla fast hunden med sele är inte hundens fel. Du tror inte att vi människor har ett problem att förstå sig på hundar? Det är det vanligast som jag ser när jag hjälper hundar. Om du tittar på den länken som jag visar dig så ser du hur fel en hund uppfattar den här situationen.
    https://www.youtube.com/watch?v=j46kvzAJMjc
    Själv har jag ingen förståelse varför en hund skall arbeta med att skrämmas? 2016 så behövs inte Polishundar som biter människor använd en elpistol:) mvh Richard

    1. Det är dina åsikter. Jag vet var jag behöver träna min hund med, då jag faktiskt har fått hjälp av en duktig coach, som är anpassad efter min hund. Och jag tränar varje dag, vilket jag gjort innan med men inte vetat om hans problem, att dom är medfödda vilket gör situationen lite annorlunda. Litar nog mer på andra i sele frågan.
     En elpistol fungerar nog bra om man är precis nära en brottsling, inte när den är flera hundra meter ifrån. Bara för sakens skull ska jag fråga just detta, om en polishund verkligen BITER när dom håller fast. Plus att dom behövs i sökande efter försvunna människor och i tull. Du kanske är duktig, men du vet inte allt. Inte jag heller och jag har redan erkänt att jag har haft brister i mitt ledaskap. Vilket det nu är ändring på. Jag kan mycket väl tänka mig ett sele när detta är gjort…..sa inte jag ar mot det.

     1. Tycker att du skall börja med sele medsamma om du nu inte kan hålla hunden? Så lär jag ut hur man lindar kopplet med sele så att du blir starkare! Polisen leker in kamp och det gör man för att när mak kampar med hunden så triggar man en genetiskt instinkt. Hunden och vargen har samma instinkt att slita loss mat från djuret som dom skall äta. För mig kan alla hundar gå lösa om du tränar dom. Nu är det tyvärr vanligt att valpen får något runt halsen halsband eller snara och det kommer att uppfatta världen som den blir behandlad:) Mvh Richard

  2. Varför skulle det vara självklart att ju mer kommandon du lär hunden ju mer får du ut när du tränar andra saker?

   Jag har tidigare tränat tävlingslydnad/bruks med mina jakthundar men då väntat tills dom var runt 3 år och relativt färdiga som jakthundar. Det har mest varit för att göra något helt annat med hundarna under vissa perioder. Eftersom det har varit en kul grej så har vi inte tränat på ”rätt” sätt utan fuskat oss fram genom att ändra lite på den för mina hundar normala lydnaden. Fotgående är svårast att få till eftersom jaktfot och tävlingslydnasfot är så olika.

   Jag kommer inte att träna något annat än jakt med min yngsta hund. Perioder där vi inte tränar kommer han få gå och skrota på promenader istället för att göra någon annan träning. Bra att kunna varva ned en period, sova mycket och ha det lite småtråkigt.

   1. Du har en gammaldags syn på inlärning och träning,börja och lär hunden gå i sele:) Det var igår som jag träffade en jägare han sa att det var en jakthund och den skall dra i kopplet. Jag använder samma pedagogik som barnen får lära sig i skolan på hundar och det funkar. Min hund frågar mig om hon kan bajsa där borta genom inlärning så kommunaliserar vi bättre. Du har en gammaldags syn på hunden,vissa tror att dom kan förstå ett skall jag vet att man måste lära hunden vad det betyder. mvh Richard

    1. När vi idag vet att man i princip kan lära en hund vad som helst, borde vi inte någonstans mitt i det även fråga oss vad som är lämpligt att lära sin hund resp. vad som är olämpligt. Bara för att man kan göra något innebär ju inte alltid att man borde gör det.

     I min värld är det helt galet att lära sin hund att fråga var/om den får bajsa…

     Mvh,
     Johan

     1. Måste göra ett litet inslag också, för skolans pedagogik passar inte alla barn, detta vet jag av erfarenhet och således passar säkert inte all träning alla hundar. Och håller med, vaddå be om lov?? Jag visar min hund var han kan nosa, men han bestämmer själv om han vill bajsa eller inte. Detta gör han inte på kommando och jag tänker inte lära honom just detta heller. Det finns nog någon här som borde läsa Fredriks tidigare blogg, om när du tror du kan allt…..kanske du bör se om din egen kompetens.
      Dåliga råd har jag fått gott om och en del har inte alls passat min hund och då har jag inte tvingat honom till det heller.
      Inte riktat till dig, Johan.

     2. Om nu hunden vill bajsa var är det för fel om jag ber hen bajsa på ett ställe där jag vill? Vi lär hunden att inte bajsa inne varför är det fel att lära hunden gå upp i skogen och bajsa? Det är många människor som går och plockar upp bajs efter hunden jag behöver inte om jag är på stan så ber jag hunden bajsa på en plats som jag vill!!! mvh Richard

     3. Johan och Susanne försök att lär bara hunden det som är bra för hunden,inlärning fungera bara när du berömmer det som är bra! Försök att inte bry dig om det som är dåligt eller det som du ej vill ha. Inlärning är enkelt om du förstår att bara använda det som är positivt så uppfattar hunden eller människa bara bra saker det som dom lär sig. Förstår inte ni att ni tar bara fram dåliga saker eller ser det som negativt då blir det problem. Själv så använder jag bara POSITIV INLÄRNING!!! m.v.h Richard

     4. Richard, jag kan hitta en del tänkbara problem med att lära hunden att fråga innan den får göra ifrån sig. Vad ser du själv för potentiella risker med det?

      Är även lite nyfiken på vilka risker du ser med positiv inlärning samt hur du ser på användandet av sk. negativ bestraffning (då jag förstått att det är det vanligaste sättet att korrigera en hunden inom den skolan).

      Mvh,
      Johan

     5. Johan negativ bestraffning=positiv bestraffning om det är det du menar? Så för jag samtal med Hundens Hus att det som dom kallar Positiv bestraffning är totalt meningslöst. Johan negativ bestraffning eller så kallad positiv bestraffning fungerar ej på hundar. Det är lika att ge en treåring barn en bestraffning som den ej kan förstå. Bestraffning kan en hund ej förstå sig på. Polisen lär hunden att bita på lek och den kommer alltid att uppfatta det som en lek! Samma sak blir det om du ger ett barn en pistol och du lär barnet att skuta folk så förstår barnet ej vad det gör:) förstår du mig nu? mvh Richard

     6. Nja, jag syftade mer till den etologiska versionen där negativ betraffning = ta bort något hunden tycker är kul eller gott.
      Men om du menar att bestraffning är en bestraffning är en bestraffning så tänker vi lika. 🙂

      Jo, jag förstår vad du vill åt och jag förstår att du har de bästa intentioner men en hel del av det du skriver går faktiskt stick i stäv med tillgänglig och vedertagen forskning. Du blandar även ihop objektiva delar (fakta) med subjektiva (åsikter), vilket lätt blir väldigt fel, samtidigt som du gett dig själv tolkningsföreträde gällande vad som är rätt och fel.

      Men jag är fortfarande genuint nyfiken på vilka risker och konsekvenser du identifierat med din metod.

      Mvh,
      Johan

 2. Hej!
  Jag har en Chihuahua-valp på 17 veckor och från ingenstans så har han börjat skälla på allt, allt, allt. Det är jättefrusterande och jag vet inte vad jag ska göra.
  Han skäller på folk, på ljud, på en stol som står still, så fort det hörs ljud från grannlägenheten m.m. Det han inte skäller på är andra hundar, då bryr han sig inte.
  Jag vet verkligen inte hur jag ska göra för att träna bort detta, eller om detta är en ”valpgrej” och går över av sig själv.
  Skulle vara jättetacksam för svar!
  // Malin och hunden Alfons

  1. Han är en valp så det betyder att han ej förstår hur han skall uppträdda så du får vissa honom hur en hund ser på det:) kommunicera mer med rörelser och kroppsspråk så lär sig hunden att vara tyst,om du ej pratar så kommer hunden ej att låta. En annan sak som du skall veta är att hunden pratar inte med rösten utan den använder kroppsspråk och lukter för kommunikation. Kommandon är bra men då skall du använda dubbelkommando=röst och rörelse kombinerat hoppas att detta hjälpte.
   Mvh Richard

 3. Det går ju inte att lägga upp någon bild här, iaf klarar inte jag av det 🙂 min tanke var bara att en vit herdehund, som dessutom är mycket ståtlig, kunde vara kul eftersom den inte är himla vanlig 🙂

 4. Generellt tror jag absolut att man kan träna andra saker utan att det går ut över hundens huvudsyssla och att även huvudsysslan faktiskt kan bli bättre av det ibland.

  Lika absolut tror jag dock att det även går att träna på andra saker som faktiskt går ut över huvudsysslan och försämrar den. Detta även om man tränat det andra biten helt rätt.

  Min slutsats är nog att man generellt inte bör oroa sig för att träna andra saker men att man bör vara uppmärksam på vilket resultat man får och vara beredd på att korrigera sin träning eller ibland börja träna något helt annat istället.

  Mvh,
  Johan

  1. Johan vedertagen forskning? Tolknings företräde i vad ge mig fakta tack! Det största problemet med hund träning är att vi har svårt att förstå att hunden är primitiv och enkel samt rakryggad. Johan försök att vara konkret mot hunden och människor jag tar inte ila upp jag lovar. mvh Richard

   1. Vad jag menar är att du tar dig rätt att tala om för andra vad som är rätt och fel baserat på argument som du hävdar är baserade på vetenskap men som i själva verket primärt är personliga åsikter/uppfattningar.

    Jag köper att mycket av det du skriver absolut, utifrån vad jag läst och hört, baseras på faktisk vetenskaplig forskning, men du drar det för långt i dina slutsatser. Allt blir t.ex. inte bra bara för att man sätter på en sele på sin hund, precis som att hunden inte kommer bli skadad för livet bara för att man använder ett halsband.

    Sen är jag mer inne på att det största problemet med hundträning är att vi inte utgår från hunden. Tycker mig uppleva att vi antingen utgår från hur vi själva skulle uppleva något och/eller att det är fördefinierat i en viss handling vad resultatet ska bli (e.g. en godisbit är alltid en belöning, en korrigering är alltid ett ryck i halsbandet).

    Tycker jag är ganska konkret i min kritik. Däremot är det ju så att det inte är hugget i sten detta med hundar vilket gör att det ofta inte är möjligt att uttala sig tvärsäkert om hur det ligger till. Däremot är det (tyvärr!?) lättare att identifiera uppenbara felaktigheter, vilket jag visst ägnat mycket tid till på sistone. Men jag kan f_n inte låta bli när man anklagar andra för att ha fel och sen själv komma med uppenbart felaktiga påståenden…

    Mvh,
    Johan

    1. Vilka påstående är fel från mig? Att fler och fler använder sele är ett bevis på att det fungerar för dom. Att lära och träna hunden är 2 saker som du inte förstår skillnaden på. Jag använder inte mig av egna åsikter detta är fakta att du behöver inte sätta något runt halsen på en hund!!! Du har fruktansvärda erfarenheter som du tror på 2016 att korrigera med dressyrlänk för att du inte orkar lära hunden hur du vill att den skall vara. Det är så att min fakta som är vetenskaplig och konkret klarar du ej av det?`mvh Richard

     1. F-n hur svårt ska det vara att använda en sele? Jag sitter på kunskap och många vetenskapliga försök med sele och 2016 kommer bli en stor framgång för hund med sele. Fattar du inte att det existerar inte en hund som väljer sele före något runt halsen. Sen har jag många tester på människor som använder nosgrimma på hund och det är djurplågeri. FÖRSTÅR DU INTE VAD JAG SKRIVER?

     2. Jag kan inte minnas att jag någonsin hävdat att sele inte fungerar. Inte heller har jag förespråkat dressyrlänk. Däremot har jag vid upprepade tillfällen gett exempel på felaktiga påståenden.

      Om denna diskussion ska ha en sportslig chans att bli någorlunda konstruktiv bör vi läsa och bemöta det den andra skriver istället för att lägga ord i munnen på varandra som inte stämmer.

      Håller med att om folk får det att fungera med sele så kan det tas som bevis för att det kan fungera. Precis som folk som får det att fungera med halsband kan tas som bevis för att även det fungerar. Eftersom det finns både så har vi alltså bevis för att båda faktiskt fungerar….eller snarare att valet av halsband eller sele inte har något med slutresultatet att göra…så varför då tjata om att det ena är så mycket bättre/sämre än det andra när bevisen visar på motsatsen??

      Mvh,
      Johan

     3. Tror det smög in ett syftningsfel i ditt senaste inlägg. 😉

      Det är väl inte så svårt att använda sele. Det är ju bara lite mer omständigt än att sätta på ett halsband. 😛

      Låter intressant om dina vetenskapliga försök med sele. Hur skilde sig resultaten från kontrollgrupperna?

      Mvh,
      Johan

 5. Richard
  Jag använder mig av positiv inlärning, självklart får han massor av beröm när han gör bra ifrån sig. Jag anpassar också träning utifrån min hund och vad jag vill att han ska kunna. Jag har fått coaching av en väldigt kunnig kille, som jag nog sa innan och den är utifrån både hund och mig. Han var ärlig, men ödmjuk mot oss båda. Jag har inga problem med att plocka upp bajs, det gör jag i en skog också. Inte kul att klampa i det oavsett var. Men du gör ju det du tycker är rätt för dina hundar.

  1. Tycker att du skall vara stolt över dig själv då du använder selen. Fråga så mycket du kan det gör jag det är så man lär sig, du skall få ett tips! Var alltid konsekvent och gör lika dant varje gång så kommer din hund att förstå dig bättre. Att jag inte behöver plocka bajs det lärde jag hunden när den var valp,nu lär vi in svårare saker. Jag är antagligen som en treåring för det är den nivån hunden ligger på:) Lycka till mvh Richard

Kommentarer inaktiverade.