Sparka inte hunden med hårda skor, det kan skada hunden!

Skärmavbild 2016-02-15 kl. 17.50.17

 

 

http://www.expressen.se/debatt/hundexperterna-i-tv-sprider-felaktigheter/

 

 

Sparka inte hunden med hårda skor, det kan skada hunden!

Nu är jag lite irriterad men framför allt ledsen.
I en debattartikel som Anders Hallgren, hundpsykolog, fått publicerad på Expressen står det bland annat att jag säger – att ryck i halsbandet inte kan skada hunden.
Det står också i samma artikel att jag använder stryphalsband och ryck som teknik i mina teveprogram.

Sedan står där en massa fakta om hur ömtålig halsen är på en hund, och att ryck i halsen kan vara farligt. Anders Hallgren hänvisar också till en hund i Norge som dött av sina skador.

Det är klart att dessa fakta om halsens och nackens ömtålighet är intressant och viktigt. Men samtidigt är det fult av Anders Hallgren, det är helt enkelt oärligt av honom att skriva detta i samband med min (och andra duktiga personers) träning av hundar.

Jag, du, samt alla som läser artikeln är säkert medvetna om hur dödlig en snara runt halsen kan vara. Vi känner alla till hur man på vissa ställen i världen tar livet av folk just på det sättet.

Jag har gång på gång, under år efter år, vid tillfälle efter tillfälle, själv sagt att stryphalsband inte är något jag använder och inte är något jag vill hålla på med. Dels tycker jag synd om hunden, men också för att stressen en hund lätt kan få av den strypande känslan, ofta istället förstärker det problemet man vill arbeta bort.

När en hundägare exempelvis har problem med ”drag i kopplet” så har jag gång på gång förklarat att ”negativa” övningar för hunden inte är lösningen. Tvärtom så ligger lösningen av problemet i att vara roligare och mer intressant för hunden under promenaden.

När det gäller användande av sele så tycker jag märkligt nog att Anders Hallgren missar en sak här, eller kanske två, eller kanske fler.

1/ Om jag är en hundägare som inte gillar min hund, som inte har empati för min hund, då kan man enligt vad jag kan förstå av Anders Hallgrens artikel sätta på hunden ett sele, för då kan ägaren inte göra illa hunden (?) Det är väl inte utrustningen i sig som skadar hunden, det är väl ägaren?

2/Alla som på någon nivå sysslat med exempelvis hunddragsport vet också hur oerhört viktigt det är med ett sele som är minutiöst anpassat efter hunden. Det ska inte bara sitta absolut rätt, man måste också anpassa selet efter hundens sätt att röra sig. Ett sele på en hund som inte sitter rätt – Det kan ge skador (dock inte i halsen i och för sig, men väl på andra ställen på hundens kropp)

3/Jag kan inte svara för Barbro eller för Cesar, men när det gäller mig själv så är den utrustning jag har på hunden av minsta intresse. Anledningen till detta är enkel – Kommunikation/relation/samarbete kan ingen hundägare få pga val av koppel/halsband/sele.

Hunden i Norge som dog av sina skador (enligt Anders Hallgren) efter ryck i stryphalsband, tror Anders då att ägaren till denna hund är en representativ hundägare för alla oss hundägare som älskar våra hundar här hemma i Sverige?
Tror du Anders att hundägaren till denna olyckliga och nu döda hund, var en härlig och harmonisk hundägare som bara hade oturen att ha ihjäl sin hund, eller kan det tänka sig att denna hundägare inte var så exemplarisk för övrigt heller?
Tror Anders Hallgren att hundarna hemma hos dig eller mig blir så illa hanterade bara för att vi har halsband på hundarna, så att det enda som kan rädda våra hundars liv är ett sele?

Det gör mig ännu mer ledsen i så fall Anders.
Jag vet inte vad du, Anders Hallgren, har för uppfattning om hundägarna i Sverige, men min uppfattning är generellt kristallklar.
Du Anders, verkar tro att hundägaren i Sverige ( ja om denna har ett fint halsband på hunden i alla fall ) är en riktig djurplågare. En ägare som inte bryr sig om sin hund, som inte tvekar att rycka halsen av hunden.
Anders Hallgren, det är inte min uppfattning.
Till skillnad från dig kan jag möta hundägare ute på gator och torg utan att bli orolig. De går där med sina fina och älskade hundar och tar hand om hundarna på absolut bästa sätt. Jag blir ofta glad när jag ser hundägare och deras hundar. Om hundägaren har halsband eller sele på sin hund reflekterar jag inte ens över.
För de allra flesta hundägare i Sverige utövar inte våld mot sina hundar, de allra flesta försöker inte avliva sina hundar genom något som kan jämföras med hängning.
Din syn Anders Hallgren,på svenska och kanske världens bästa hundägare gör mig oroad.

Jag har alltid halsband på mina hundar, jag arbetar i huvudsak med kroppsspråk/relation/mimik och fysisk kontakt. Om det inte vore så att jag anser att ett halsband är minst obehagligt för mina hundar, och minst i vägen, då kanske jag skulle sätta på ett sele i istället. Men eftersom kommunikationen med mina hundar inte ligger i vilken utrustning jag har på min hund, så kommer jag att fortsätta med halsband. Enligt mig är ett halsband som sitter lagom löst, kopplat i icke strypande länk, betydligt skönare för hunden att bära än ett sele som dessutom nio gånger av tio inte är korrekt anpassat efter hunden.

Jag har alltid sagt att hundägaren i Sverige generellt sätt är den bästa hundägaren i världen. Det vidhåller jag. Och detta oavsett om denne har halsband eller sele på sin hund.
Och jag har aldrig synpunkter på hundägare som har sele eller icke strypande halsband på sina hundar. Det jag däremot alltid ifrågasätter då jag ser detta är – Stryphalsband!

Självklart är sannolikt alla – hundägare, icke hundägare, veterinärer, lekmän med fler – helt ense om att hård och onödig belastning av nacke och hals kan vara farligt. Men det var fult av dig Anders att använda dig av oss på ett falskt sätt för att få uppmärksamhet för detta.
Du hade kunnat ringt mig istället, så hade jag kunnat skriva lite om det på min blogg, eller tagit upp det du ville ha sagt vid något tillfälle på teve istället. De intressanta fakta du kom med i artikeln hade varit värt att upplysa hundägare om. Tänk på det nästa gång.

En sak till Anders Hallgren, har du tänkt på detta med stålhätta på skor. Tror du inte att om man sparkar en hund med stålhätta, att det kan skada hunden mer än om man sparkar den med mjuka skor? Kanske borde vi arbeta för att hundägare inte bär skor med stålhätta.
Den här sista frågan till dig Anders, den var dum och dryper av ironi. Jag önskar jag kunde säga samma sak om din artikel, men det kan jag inte.
Den var bara dum!

 

30 svar på ”Sparka inte hunden med hårda skor, det kan skada hunden!”

 1. Jag blev upprörd när jag såg artikeln som sprids runt på Facebook. Jag har följt ditt arbete i många år och sett alla dina tv-program och jag vet att du vid flertal tillfällen bett hundägare med stryphalsband på hundarna att KOPPLA BORT strypet. Jag vet att du aldrig förespråkar att man ska knycka eller slita i kopplet, oavsett om hunden har sele eller halsband på sig. Du förespråkar helt andra metoder och jag kommer fortsätta följa ditt fantastiska arbete med Lilla Nymo och andra hundar 🙂 Ta inte åt dig av kritik som är felaktig till 100%!

 2. Förjävligt.

  Måste berätta om lite fördomar som jag hört om min engelska bullterrier och om okunniga hundägare och tränare.

  Jag har läst dina böcker sedan innan jag skaffade min bulle, sen gick jag på kurser hos en känd hundtränare med mjuka metoder.

  En återkommande mening jag får höra är ”den rasen kräver hårda tag”.. när jag ber om att de definerar ”hårda tag” så säger de flesta att man inte kan ”skoja med en sådan ras på promenader” eller ”gulla”.. de kräver typ att bli nedbrottade för att veta vem som bestämmer.

  Nu är lillen strax under 2 år och en väldigt trevlig, mjuk och snäll hund. Han är uppfostrad trots att jag använde mjuka metoder.

  Hörde av en tjej som liksom jag haft sin första bulle för ett par år sedan. Hon lyckades inte få hunden att gå fint. Så hon gick till en ”hundtränare” som satt på bullen ett strypkoppel. När hunden inte lyssnade kortade ”hundtränaren” kopplet och började snurra runt samtidigt som hon använde kopplet för att ”få med sig hunden”.. hunden flög i luften till slut med strypkopplet runt halsen samtidigt som ”hundtränaren” skrek ”nu ska du fan gå fint hundjävel”.. han gick fint efter det, med strypkoppel..

  Trödde att det bara var en idiotisk ägare som inte kunde skilja på rätt och fel..men neej fick höra att en bekant använt sig av en liknande ”instruktör” med exalt samma metod.. hunden hade troligen ett antal brutna nackkotor..

  Jag blir ruskigt förbannad när jag hör dessa historier.. hur fan kan man utsätta sin hund för dessa jävla psykopater..

 3. Anders Hallgren gjorde mycket en gång i världen för synen på hundar och träning.
  Min personliga erfarenhet är tyvärr att AH är väldigt intresserad av ens hund så länge som man har pengar att betala med.
  Inte underligt att alla utom han själv sysslar med ”Quick fix” enligt AH.

 4. Jag reagerade på just det där med att du skulle vara förespråkare för att rycka i stryp halsband, jag vet bara att du inte rekommenderar det 😉

 5. Varför läggs privata gräl och åsikter ut på agrias hemsida och i agrias namn , vore väl bättre att ni tar det på era privata sidor istället kan man tycka.

 6. En gång i tiden var mina föräldrar på kurs hos Anders med sin hund. Då var det inte tal på att ryck skadar hunden. Då var det ett ordentligt ryck i kopplet och slänga kedjor i baken på hunden för att lära den gå fint i kopplet. Så han har visst ändrat taktik under åren.

 7. Bra Fredrik!! Vilken allmän idiot den människan är, förstår inte hur en eller någon tidning alls ens kan publicera något dylikt. Jag har provat stryphalsband i ca 2 meter och insåg direkt att det var absolut det sämsta för oss. Jag har bara halsband, för min hund har inte rätt anatomi för att ett sele ska sitta korrekt, utan risken för skavsår är stor.
  Att ta ett exempel, ett dåligt sådant av en hundägare som tydligen inte brydde sig om sin hund när det gällde dra (?) för hur lyckas man annars strypa den??? Ens med strypkoppel, man hör ju att hunden inte kan andas direkt. Man ska välja det man trivs med att använda, blir bäst för både ägare och hund och en promenad är ju så mycket mer än att bara gå, som du säger. Precis som hur man är med sin hund inne.
  Tack för ett mycket bra inlägg och bra att du reagerar!!!

  1. Hundägaren ströp inte ihjäl sin hund, hen ryckte så att hunden fick så svåra skador att den var tvungen att avlivas.

   Du fattar inte hur en tidning kan ”publicera något dylikt”…. en artikel som rekommenderar sele för att det är mindre skadligt för hundar vid ryck. Ja fy vilken vidrig artikel.

   Hmmm….

   1. Då måste han ryckt otroligt hårt……fast nu vet jag ju inte hur stor eller liten hunden var. Det är olyckligt, men bara ett dåligt exempel. Jag använder det jag ser att min hund känner sig trygg med och som sagt, sele på honom ger skavsår för han är inte byggd för ett sådant 🙂 så det finns nackdelar också. Men dom kommer ju inte fram

    1. Faktum är att du behöver inte rycka speciellt hårt, räcker med att ha ett populärt träningshalsband, som förr gick under namnet ”tysta länken”, tillräckligt smalt och kommer det mellan två kotor, kan det vid ett ”snärtigt ryck” som inte är speciellt hårt göra att kotorna åker isär …

     Därför, bättre ge fan i att använda stryp och börja använda ett brett halsband som täcker över flera nackkotor

    2. Då vet du inte mycket om hur hundar är uppbyggda om du tror man behöver rycka hårt för att skada hunden. Läs på lite om hur våra hundars kroppar ser ut.

 8. Väl talat!

  AH förlorade all min respekt, med den artikeln.

  Jag blir så förbannad när nån tar till rena lögner, för att göra sig hörda.

 9. Jag vill inte läsa artikeln faktiskt men min upplevelse är att det du skriver i ditt svar här stämmer, jag känner igen det från vad du sagt tidigare. Det ändå jag kan invända är att du sagt att du väljer halsband på grund av mindre ”anläggningsyta” än en sele, vilket ju är sant men för en hund som av någon anledning drar till så är det ju negativt. Trycket blir ju mindre ju större yta det kan fördelas på. Men för mig är det inte viktigt vad man väljer till sin hund. Vi har en mellanstor hund som tydligt föredrar sele och som dessutom tar sig ur halsband, och en liten hund som väldigt sällan har sele då han föredrar halsband. Så vi har en av varje sort och ser noll problem med detta.

 10. Tack underbara Fredrik. Jag har en hund som inte kan gå i sele hon drar värre en fan själv. Vilket leder till tjat om hit fot mm. Och de blir smärta för mig. Sen att min hund har problem med hundmöte. De skulle aldrig gå i sele. Btw jag har mailat dig om just detta. Jag har halv stryp på min tik och hon går fint med mig. Jag kan byta till fast halsband om jag vill.
  Cesar Millan är tyvärr hatad av många. För han sätt. Men han tränar i USA där dom har andra regler.

  Men de är alltid lätt de se andras fel öst för sina egna

  1. Håller med dig också 🙂 min hund (förutom skavsår då) skulle dra som en galning och ställa sig på bakbenen vid ett hundmöte. Gör det honom trygg? Nej, inte i mina ögon, det blir bara irritation från min sida och en negativ upplevelse för honom.
   Vad gäller Cesar, så står det ju tydligt att man INTE ska använda sig av hans metoder utan professionell hjälp och som du påpekar, sådan har vi inte här. Men man kan ta till sig han psykologi vad gäller hundar, men det är ju också en annan typ av problemhundar han jobbar med. Så det går inte att jämföra riktigt heller. Han säger att vi i Sverige och Schweiz är dom som har bäst koll på våra hundar 🙂 o minst problem.

   1. Är det en annan typ av hundar han jobbar med?!!!!
    Hans problem hundar är inte mera unika i sina problem än andra hundar som gått med sina problem länge. Det du ser är TV och jag är fachinerad att du inte förstår hur tv fungerar.

  2. Förstår inte när folk säger ang Cesar Millans metoder,stryp/stackel och liknande plågsamma metoder,att ”dom har andra regler i Usa”.
   Jag hör ofta den kommentaren.

   Skulle hundar i Usa vara mindre känsliga? Har inte hundar i andra länder samma känsliga hals/nacke/kotor/njurar som svenska hundar?
   Pratar hundar i Usa amerikanska med varann och med människor,eller pratar dom hundspråk?

   Och,Susanne,en professionell person skulle aldrig använda stackel och annat som (bevisligen) skadar hunden.
   Cesar använder sig av en bra grej,nämligen tystnaden.Som du skriver,hans psykologiska tanke kan man ta till sig.
   Även om man får sortera lite där med 🙂

 11. ”Tror du inte att om man sparkar en hund med stålhätta, att det kan skada hunden mer än om man sparkar den med mjuka skor? Kanske borde vi arbeta för att hundägare inte bär skor med stålhätta.”

  En hundägare som bär skor med stålhätta och en hundägare som använder sig av mjuka skor bör sparka-
  av sig skorna och gå barfota.
  Då kan de åtminstone inte klaga på varandras val av skor.
  Och fötterna mår bättre.
  🙂

 12. Här var det någon som tog illa upp.

  Varför dumförklarar du AH? Fattar verkligen inte det, borde du inte stämma in i att stryphalsband ÄR en fara, istället för att försvara dom som använder det bara för att själv behålla stoltheten? ”Anders, mitt namn borde inte vara med där, jag förespråkar inte stryphalsband och jag håller med dig fullständigt”. Så hade du kunnat skriva. Men istället ägnar du ett helt inlägg åt att dumförklara en hundpsykolog som värnar om hundars välmående…. för att…. ?

  Det finns MÅNGA hundägare som använder stryphalsband som också älskar sina hundar, självklart. Men det är svårt, oavsett om man älskar hunden eller inte, att rycka ”med måtta” när man fått lära sig att ”ryck är ingen fara”.

  Om hunden drar, du rycker, hunden slutar för en stund = du blev själv positivt förstärkt och ditt beteende kommer öka. Nästa gång hunden drar, så rycker du igen, kanske hårdare. Beteendet slutar för en stund och du är återigen förstärkt i ditt ryckande. Man behöver inte vara en djurmisshandlare för att tillslut rycka så jäkla hårt att hunden skadar nacken ordentligt och kanske till och med måste avlivas. Det kanske är en helt vanlig, frustrerad hundägare som inte förstår varför hunden inte slutar dra när hundarna på TV slutar dra av ett likadant ryck…. ”MÅSTE PROVA HÅRDARE”. Hänger du med? Det betyder inte att det är något FEL på hundägare som använder stryphalsband. Men det är så det är, folk vet inte hur man rycker på ett kärleksfullt sätt, jag tror faktiskt inte att det går.

  Ang. sele och ”det är inte utrustningen som skadar hunden”…. om man är en känsloperson som jag t ex – som gått från mer traditionella metoder till belöningsorienterade metoder – och någon dag blir irriterad på promenaden och rycker i kopplet av bara farten….. är det inte hälsosammare för hunden att ha sele på sig då, istället för ett stryphalsband eller vanligt halsband? OAVSETT om selen är PERFEKT anpassad efter hunden, så måste det väl vara bättre att jag rycker i en sele, än att jag rycker hunden i halsbandet?

  Det finns inget dumt i Anders Hallgrens inlägg som jag ser det. Däremot ser jag någon som fick sin stolthet otroligt kränkt och käftar tillbaka i sin blogg som en liten barnunge. Värna om hundarna istället, det är väl ändå de som ska vara din profession.

  Mvh

 13. Från en etolog som har studerat både hundars psyke samt deras anatomi, det ligger väldigt mycket sanning i det Anders Hallgren säger i sin artikel. Förstår att du blir upprörd över att ditt namn uppges i negativa sammanhang men se kritiken med det stora perspektivet när känslorna lagt sig, snälla!

 14. Vill bara kommentera ditt och även andras uttryck ”ETT sele”. Enligt svenska språket heter det ”EN sele”. Så var det klart!?

  I övrigt håller jag med dig även om jag själv använder stryp vid de få tillfällen då mina hundar går kopplade. Vilket inte är så ofta.
  Jag anser dock att i en för hunden eller mig själv farlig situation har jag med mina kroppskrafter större möjlighet att snabbt få stopp på tre stora hundar.

  Och jag kan tillägga att min uppfattning om AH inte varit särskilt positiv tidigare och den minskade väsentligt efter detta inlägg.

 15. Vet vi med säkerhet att AH sagt exakt dessa ord? Tror vi på allt som står i tidningen,eller är journalister duktiga på att vinkla och skriva felaktiga saker?

  Personligen bryr jag mig inte om vad som står,föredrar att bilda min egna uppfattning.Jag har aldrig sett dig,Fredrik,rycka i ett stryphalsband (vet inte hur du gjorde 80,90-tal)
  Barbro använder sig dock av ryck fortfarande såg jag i ’Gokväll’ nyligen. Hon har verkligen fastnat i gamla felaktiga metoder.

  Fredrik,jag ser av din text att du var småförbannad när du skrev,men du vet själv vad du gjort och inte gjort. Gör inte en höna av en fjäder,den här artikeln är inget att bry sig om.

 16. Det där har AH berättat för alla som vill lyssna i tio år. Har han inget annat att tala om än att folk behandlar sina hundar illa?

  Mest intressant är ”faktan” bakom rapporterna. En misshandlad hund i norge är en för mycket givetvis men det visar ju enbart på en tragisk händelse.
  Alla dessa hundar som undersökts av sjukgymnaster. Hur gick det till? Hittade dom 400 hundar där ägarna sa att dom gjort en mängd koppelryck på hundarna? Om inte så hur vet man att halsbandet orsakat skadorna? Hunden kan ha lekt och trillat, den kan ha suttit i en bil som krockat så nacken skadats, den kan ha bettfel och få spänningar i nacken osv. Hur kan dom utesluta allt sånt och veta att skadorna beror på koppelryck?

  Det är ju fakta enligt AH men hur får han fram den? Inte kan dom väll ha haft 400 hundar som försökshundar och misshandlat dom för att sedan se resultaten?

 17. Jag undrar bara en sak, mitt i alltihop…….förr när inte sele fanns till annat än draghundar (mig veterligt iaf) och man bara hade halsband, hur överlevde dom hundarna???
  Om det heter ETT eller EN sele, tycker jag är lite av en petitess. Parantes.
  Vår gamla hund, när vi bodde i radhus med lågt staket som han lätt hoppade över, hade vi honom i en tvättlina och halsband. Han sprang till det tog stopp och märkligt nog blev han hela 16 år och inga till synes skador på nacke eller nåt annat. Bara prostatabesvär…….. 🙂 han var världens olydigaste och en riktig Houdini, men överlevde alla strapatser utan att bli varken aggressiv eller skadad (det mer tur med tanke på bilar).
  Han var min bästa vän i tonåren och supersnäll utöver sina olater och världens clown.
  Ska man tro på den artikeln borde alla hundar förr dött i förtid……eller fått väldans sneda nackar typ. 🙂 så en del av dessa moderna trenderna är just det, trender och för att göra sig ett namn. Heja Fredrik igen!! Du för hundarnas talan på ett väldigt bra sätt 🙂

 18. Det intressanta var just att det är ”de små knycken”, som faktiskt kan skada hundens nacke, och det var inte länge sedan någon kommenterade just att ”h*n knycket” vid behov …

  Något att tänka på för den som använder sig av ”ryck” eller ”knyck” i kopplet 😉

 19. Vår valp går finast i halsband, men vi har bägge delar på med en ände av kopplet i varje. Men det är just för att hon kan få för sej att plötsligt flyga efter ett förbiblåsande löv och då glömmer hon helt att hon sitter fast i något. Jag upplever det som mindre våldsamt för henne när selen tar den rycket än halsbandet, men oavsett så jobbar vi på att hon ska sluta med det där!

  Jag har ett annat koppelproblem med henne, att hon börjar hoppa efter händer och leka dragkamp med kopplet när det begränsar henne. Vi kör t ex att när hon drar så stannar vi tills hon tar kontakt. Då händer det. Om hon vill in i e trädgård till en hund/katt/fågel och jag ändrar riktning och försöker få henne på andra tankar. Då händer det. Men det är inte som när vi leker. Det är en annan ton på morrandet och hon är mycket våldsam och biter väldigt hårt. Jag har provat att släppa kopplet (som Fredrik rekommenderar) när det hänt men hon blir bara överlyckligt och leker hejvilt med det. Jag fick rekommenderat att lägga henne ner på sidan tills hon blir lugn. Detta har jag bara provat en gång, och efter 40 minuter var hon fortfarande bitig medans hon låg där. Det krävs inte mycket krafter för att hålla henne nere men jag är rädd att folk omkring ska tro att jag är våldsam mot henne när hon ligger där och sprattlar och biter efter mig. Jag försöker hålla mig lugn och ta det som det kommer men hon blir helt hysterisk.Vi har provat att distrahera med annat leksak men det slutade fungera efter att jag provade att släppa kopplet. Nu är det ju hennes favoritleksak! Är det någon som sitter på ett tips eller kan se vad jag gör fel?

 20. Såg att det fortsätter idag på ”Härliga hunds” fb sida. Jag skrev följande kommentar:
  ”Och ni har väl läst Fredrik Steens kommentar till artikeln? Lika fel att citera en artikel från Expressen som inte tar upp allt. Fredrik Steen är ju den första att säga att strypkoppel inte ska användas och att teknik med ryck i koppel inte är bra! Ni som är en oberoende (hoppas jag) sida som ska promota hundarnas bästa borde sätta in er i hela debatten innan ni ref till en artikel.”
  Feel free att följa upp:)

Kommentarer inaktiverade.