Han är utbildad…..

Skärmavbild 2016-06-09 kl. 18.56.04

I morse var jag tillsammans med LillaNymo och Ziegerkamp Ice och besökte Nyhetsmorgon. Ämnet handlade om hur viktigt det är att låta andra hundar leka med andra hundar.  Men direkt efter sändning la jag ut denna bild med text både på min Facebook-sida och på min instagram.

Jag har efter detta fått en mängd frågor via instagram och mejl angående denna text ovan bild.
Är Ice skyddsutbildad, vad innebär det, vad är en VIP-hund?

Ice är till att börja med utbildad och tävlad i IPO. Där tävlar man i spår, lydnad och skydd.
Sedan, av orsaker jag inte vill vara detaljerad med, så utbildades han till en så kallad ”VIP-hund”. Och lånas ut då och då. Var och till vem spelar ingen roll.
En ”VIP-hunds” uppgift är att skydda en eller flera specifika personer, och göra det med full kraft. Anledningen till varför man har en VIP-hund kan vara flera. Kanske har man varit utsatt för hot om våld, eller våld och känner sig därför osäker. Kanske är man rädd för att någon familjemedlem ska kunna råka illa ut om man själv inte är hemma, och så vidare.
På ett kommando (fysiskt kommando, som kan förstärkas med ett muntligt kommando) kan ingen komma i närheten av personen som håller i Ice utan att bli ordentligt och rejält biten.
Hundens uppgift är alltså att på kommando försvara sig själv och andra den ska försvara.
Och för att ta sig förbi hunden måste man nog som antagonist helt enkelt döda hunden först. Hur tragiskt detta ändå låter så hjälper förmodligen även detta tragiska till med att ge ”VIP-personen” tillräcklig tid för att komma undan eller tillkalla hjälp.

Personen som har VIP-hunden måste själv utbilda sig, utbilda sig tillsammans med hunden, och kontinuerligt fortsätta utbildningen. Detta för att upprätthålla säkerheten för att hunden verkligen är det skydd man tror.

En VIP-hund har jag utbildat flera av. Ofta finns det ett stort ”hemlighetsmakeri” omkring dessa hundar och vilka som har dessa hundar.Ofta är det inget personen som har hunden vill ”skylta” med. Hunden måste vara oerhört stabil mentalt. Den måste vara självsäker, bra nerver och bra dådkraft. Den måste också ha stora mått av skärpa och försvarslust.
Det stora problemet med att utbilda en VIP-hund är att hunden ska kunna vara mer eller mindre som vilken familjehund som helst….. tills det att kommandot kommer. Då ska hunden omedelbart tvärvända i sin uppfattning mot människor och försvara personen.
Det här ställer enorma krav på både utbildning av hunden och på hundens mentalitet.

Det är lite svårt att förstå detta då man ser fina Ice på teve gullandes med allt och alla, men jag själv ser hans blick och hans vaksamhet. Dessutom får jag ständiga ”frågor” från Ice då han tycker att en person närmar sig för fort eller för plötsligt.

Rent juridiskt krävs inget speciellt för att ha en sådan hund. Regler och lagar – Strikt ägaransvar gäller – och en VIP-hund får inte bita någon mer än vad en vanlig familjehund får.
Enkelt och tydligt – Endast i nödvärn!

Hur utbildningen exakt går till är något jag inte heller detaljerat vill gå in på. Men en del påminner om vanlig skyddsdressyr, en del annat är väldigt annorlunda. Med en VIP-hund, till skillnad från en skyddshund man tävlar med, så måste denna hund fungera som bäst då allt annat på ren svenska ”skiter sig”. När allt är som sämst, som jävligast, då ska hunden fungera som bäst. Och här måste man tänka till lite i dressyren.

Som kuriosa kan jag också berätta att lilla fina Ice också är svensk utställningschampion och Svensk segrare på segrarutställningen för schäfer 🙂 🙂

3 svar på ”Han är utbildad…..”

  1. Vilken underbar, vacker, ståtlig hund Ice är! Sen Lilla sockersöta Nymo.

  2. Roligt att höra vad en VIP-hund är! Det hade jag inte hört talas om tidigare. Tack för info! 🙂

  3. Tycker han ser vaksamsam ut på de flesta bilder. Även här med ”gullandet” med Jenny verkar han ”fråga”.

    Du skulle gett ett kommando så det blev lite action på morgonkvisten 😉

Kommentarer inaktiverade.