”Är man rädd för vatten då löser man det i vattnet, inte på land!”

Skärmavbild 2016-06-12 kl. 12.19.42

Om ett par timmar väntar skyddsdressyr. Dels med tävlingshundar, men också poliser. Jag älskar dessa blandade träningsgrupper. Alla kan lära sig något av varandra.

Sedan, efter skyddsträningen, ska jag träffa en ung kvinna och hennes hund. De har vunnit mig, eller i alla fall en timme med mig, i en tävling på Agria. Det ska bli både trevligt och intressant 🙂

På en timme hinner man kanske inte så mycket då det gäller problemlösning, men jag är övertygad om att denna timme trots allt ger en hel del tips, svar på frågor, idéer och tankar, och en och annan ”knuff” i rätt riktning för hundägaren.
Själv är jag bara glad – Ännu en hund, en erfarenhet, en hundägare, att lägga i ”ryggsäcken”.

Ett vanligt problem många har, har ingen aning om det gäller denna hund och hundägare, är problem vid hundmöten.
Det största felet hundägare gör då det gäller detta problem är – Stress, undvikande, oro – och hanterar man inte detta, då löser man inte problemet.

Har man problem med hundmöten, då måste man lära sig bli glad då ett hundmöte blir av. Då kan jag ju träna. Istället för att undvika, ta ut avstånd, så ska man söka upp och komma nära. Istället för att ha bråttom därifrån ska man tvärtom be den andra hundägaren om ett par minuter så man i lugn och ro kan ta någon minut i absolut närhet av den andra hunden. Oron ska man lägga bort, du håller i din hund, den andra hundägaren håller i sin – Inget kan hända!

När jag arbetar med en hund som är besvärlig vid hundmöten så konfronterar jag alltid detta direkt och beslutsamt, samt nära.
Är hunden besvärlig på grund av rädsla, av aggressivitet, av stress och glädje, så gäller samma sak.
Handlar det om rädsla så fort man inte bort rädslan genom att systematiskt undvika andra hundar. Tvärtom söka upp problemet och lära hunden att den kan vara trygg med mig oavsett andra hundar. Gäller det aggressivitet så gäller samma sak. Då lär jag hunden att aggressiva beteenden tillsammans med mig i närheten av en annan hund inte är okej.

”Är man rädd för vatten då löser man det i vattnet, inte på land!”

8 svar på ””Är man rädd för vatten då löser man det i vattnet, inte på land!””

 1. Jag har läst gamla inlägg idag frrån 2012 och framåt. Många är kvar på bloggen och skriver då och då, ibland har inläggen förändrats över tid och i lbland inte.
  På 4 år hinner man möta många nya hundar, ta del av andras kunskap och tänka till själv. Är det någon som vill berätta här om sin utveckling? Vad man ansåg vara helt rätt då men man tar avstånd från idag alt. Inte är tvärsäker på längre. Eller om man har exakt samma tänk idag som för fyra år sedan.
  Fredrik, vad har du lärt dej för nytt på de fyra år som gått?
  Bra att tänka till om det tror jag.
  Är det så att man har ändrat det tänket man trodde benhårt på för fyra år sedan så är det troligt att det förändrats igen om 4 år.
  Har man exakt samma tänk idag dom för 4 år sedan så har man inte lärt sej något nytt..
  Någon som vill/vågar berätta?

  1. Exakt 4år vet jag inte,men jag har iallafall ganska lika tänk då som nu.
   Ev att jag fått lite ändrad syn ang Cesar Millan. Alltså jag har ALDRIG tyckt han gör rätt med den sk ”dominanta” hunden.
   Och jag gillar fortfarande hans lugn och tystnad i övrigt.

   Även det att ge hunden godis om den skäller mot andra hundar,att det är lugnande/avledning,inte beröm,som jag fastnat i sen 80,90 tal.
   Kan jag ärligt erkänna.

   När du frågar Fredrik om han lärt sig nått,vet jag inte om du får (ärligt) svar,men jag måste påstå -ursäkta Fredrik- att du utvecklats senaste åren,man kunde ex inte (aldrig?) läsa ordet ”individ” för x antal år sedan. Nu skriver du nästan jämt om ”individen”.
   Och som jag skrivit tidigare,i programmen Hundcoachen,så var lösningen med (nästan) alla hundar ditt ”sitt och dra i koppel”,alltså lydnad.

   En stressad hund är inte alltid mottaglig för kommandon,du vet,individen 😉

   1. Stress hos hundar är intressant. Många gånger ser man hundar som stressar av förväntan redan i bilen till en träning och jag har svårt att se det som optimalt. Orkar dom arbeta en hel dag? Orkar dom fokusera på uppgiften?
    Skulle aldrig fungera med mina hundar men det är nog olika beroende på vad man gör.

 2. Jag undrar om du har erfarenhet av hundar som blir låg och avvaktande av vissa dofter.
  Svansen åker ner och nosar väldigt intensivt ,han börjar som valla av där han känner doften och blir blockerad.
  Kan tilläggas att han är en snart 17 månader Jackrussel,älskar att spåra viltspår å annat.
  Sök å träna är det bästa han vet!
  Glad å öppen förövrigt

 3. Ja en hund med ett bagage behöver till slut utsättas.. Men fortfarande så är det bäst att utsätta hunden då den är redo för det och stressfri annars är inte hunden mottaglig. Sen är avstånd skit viktigt! När man jobbar med möten. Respekt för två flockar och ta ansvaret så hunden kan koppla av vid mötet. 🙂

 4. Önskar tips och idéer på hur vi kan träna vår snart 3-åriga franska bulldog att inte springa upp på farstukvisten för att kolla om det finns kattmat varje gång vi passerar grannens hus. När vi är på landet går han lös hela dagarna med oss på gården och i skogen. Han är i övrigt väldigt duktigt på att lyssna på oss och vill alltid vara där vi är men här kan han liksom inte hålla sig från att kolla kattmaten.

Kommentarer inaktiverade.