Drag i koppel, borta på några minuter.

Skärmavbild 2016-06-15 kl. 21.41.52

Den här härliga vovven med dess ägare vann en träning med mig för en tid sedan på Agria.se
Häromdagen träffades vi, och det vi arbetade mest med var – drag i kopplet!
Vi tog en promenad så jag fick se hur det hela såg ut. Och det var klassiskt.
En hund som drog mot stolpar, mot luktfläckar, mot allt som var intressant.

Vi pratade lite om problemet och jag berättade om hur jag såg på det hela. Den första övningen vi gjorde var att stå stilla. Att stå stilla med en hund, och att hunden finner sig i det utan att dra bort från den stillastående ägaren, är enligt mig lektion 1A i detta. Ägaren ska inte säga något kommando så som sitt, ligg, eller stanna. Utan bara stå still och ”berätta” för hunden att det får du också göra.
Det gick enkelt och fort, och gjordes med hjälp av fysisk kontakt och kroppspråk. Inte koppelhantering.
Ganska snart förstod hunden vad vi ”berättade” och ganska snart anpassade sig hunden till detta.
Sedan gick vi sakta framåt. När hunden började dra i kopplet, vilken den har gjort i fyra år, agerade vi precis på samma sätt som då vi stod stilla. Hunden förstod genast budskapet, och bara efter några minuters träning gick hunden glatt och uppmärksamt vid sin duktiga ägares sida.

Detta var en otroligt lättlärd och fin hund, som mer eller mindre omedelbart slutade med att dra i kopplet.
Orsak?
Genom kommunikation på ett sätt som hunden faktiskt förstår, så anpassade sig hunden omedelbart.

Vanlig fel hundägare gör som ger ett resultat – hunden drar i kopplet!
-Ägaren ger med sig då hunden drar mot något. På så sätt lär man egentligen hunden att det lönar sig att dra i kopplet.
-Ägaren accepterar drag i kopplet idag och i morgon, men blir sur på hunden i övermorgon. Dagen efter det så är det okej om hunden drar i kopplet igen. Alltså en oerhörd inkonsekvens.
-Ägaren är för tråkig i hundens ögon och måste bli mer spännande för hunden på promenaderna.

 

12 svar på ”Drag i koppel, borta på några minuter.”

 1. Jag skulle så gärna vilja veta vad exakt fysiskt kontakt o kroppsspråk betyder i det här fallet. Gärna en video där det framgår tydligt hur du gör. Tack

 2. Gillade detta med lektion 1A. Låter faktiskt himla logiskt, men har själv inte tänkt på det så innan. 🙂

  Mvh,
  Johan

  1. Att bara stå still är nått jag alltid gjort,inte pga problem med drag i koppel,utan för att bara vara i harmoni och njuta av solen,eller kanske stå och titta på stjärnorna en vinterkväll 🙂
   Tycker det också ”stärker” hundens känsla av att vi är en flock som håller ihop.

   Vad jag reagerar över,Fredrik,är att du inte använde några kommandon ”sitt,ligg,stanna”,vilket jag tycker är positivt,men annorlunda dig.
   Du brukar (tidigare) alltid använt kommandon,bla vid besvärliga hundmöten.

   Men du ser,du lär dig du med 😉

 3. Har två Golden som drar som galningar. Det största felet vi gör är att vi går med båda två samtidigt. Kan detta funka då eller skall vi gå med de en och en för bästa resultat och kommer det även funka när de går ihop efter man tränat bort drag i koppel. Stannar man helt enkelt bara och står still, du nämnde fysisk kontakt, vad menas med det?
  Hälsningar
  Ann

 4. En sak som jag funderat över är något som tas upp som ett vanligt fel ovan – tråkig hundägare.. Men HUR blir jag mer intressant på promenaderna?

  1. Där brukar Fredrik säga att vara”man ska vara jätteintressant för hunden. Husse/matte ska vara det roligaste som finns” (+ kommandon,mkt roligare än luktfläcken som dras till)
   Därför reagera jag (positivt) att inga kommandon användes,utan endast tystnad och kropppspråk.

   Men varför måste du vara mer intressant för hunden under promenad? Finns det balans och fin relation så behöver du inte det. Ni är en flock som ska fungera ändå.

   Jämför med barn (som Fredrik) gör ibland. Måste du som förälder hela tiden vara kul för barnet när ni åker och handlar? Eller följer barnet dig för han/hon respekterar/älskar/litar på dig?

   Många som har problem med drag i koppel eller besvärliga hundmöten etc behöver oftas bygga upp relationen.Hemma,i lugn och ro,umgås,pälsvård,leka,gosa,bara vara: )

 5. Hej!
  Jag har en tik på snart sju månader hon är en blandning av pittbull/ amstaff .
  Jag tog över henne när hon var fem månader så jag har inte haft henne så länge
  när jag fick henne kunde hon inte gå i koppel hon bara hoppade och bet i händer och i kopplet. I dag kan hon gå skapligt i kopplet men får ryck när hon träffar andra hundar och inte får hälsa eller om det är annat som hon vill göra och jag inte tillåter det så anfaller hon mig och börjar bita och dra i kopplet. Problemet är att jag har diskbråck i nacken och ska opereras och jag har fått ännu ondare sen jag har fått henne pga att hon drar så mycket, hon väger i dag 25 kg när jag fick henne så vägde hon 17 kg.

  Jag har haft schäfrar innan och den tränings metoden som jag har haft på dom funkar inte på henne jag stannar när hon drar och hon sätter sig ner (men det vill jag inte heller ) och jag säger duktig och går framåt och hon börjar dra igen , jag vänder och går åt andra hållet hon hänger med och börjar dra igen inte fören jag blir riktigt arg börjar hon lyssna har även prövat med att sluta att säga något beröm.
  vi är mycket i hundgården så att hon får busa med andra hundar och vara lös andra tycker att hon är duktig och har blivit så mycket bättre (det har hon) men detta dragandes gör mig tokig och det kanske beror på att jag har ont! vad ska jag göra ?
  Sen är det flera problem som kloklippning ligga i soffan och säng som jag inte vill att hon ska göra har kommit på att hon tycker om att ligga högt så därför har jag beställt en säng som är lite högre till henne får se om det hjälper. Hon är även mörkrädd men det börjar bli bättre. Tacksam för råd!

  Med vänlig hälsning
  Lotta och Stella

  1. Ett tips som i alla fall delvis kan hjälpa dig och din nacke är att använda en sele där du även kan knäppa fast kopplet fram om du inte redan använder det. Det ersätter inte på något vis koppelträningen, men gör att ett enstaka ryck orsakar mindre kraft för dig att parera än med halsband eller sele med fästet på ryggen. Jag använder själv Metizo-selen och hade tills i vintras oftast kopplet knäppt bak på ryggen på min unghund och tränade mycket gå fint och det gick jättebra. Men en dag drog han omkull mig på en isfläck när han tog ett glädjeskutt mot en annan hund och slog mig rätt illa. Efter det kör jag kopplet fram och det är verkligen mycket lättare att hålla i vid plötsliga ryck när man inte är beredd. Märker skillnad på rygg och axlar mot förut. För även om de går fint i kopplet mestadels blir det alltid små skutt då och då när man är en ung, glad och sprallig hund. Vet att många gillar VGW Bältet också, men vi fick inte det att sitta bra och det har heller inget fäste bak. Så med Metizo-selen får man två i ett och kan även använda med långlinan eller Flexi i skogen t ex. Lycka till!

  2. Kan varmt rekommendera en vgw sele. Har själv en rottisblandning (adopterad) på 50kg som ibland gör glädjeskutt mot hundar och panikutfall mot bilar, utan vgw selen hade jag inte haft en sportslig chans att hålla emot. Bra när man tränar också eftersom han vänds mot mej om han drar i kopplet vilket främjar ögonkontakten.

 6. Va roligt och lärorikt det skulle vara med en film! Det är det nog många som skulle ha glädje av 🙂 Det där med drag i koppel är ju ett stort problem för många.

Kommentarer inaktiverade.