Ha den ”dumma hunden” lös, de snälla i koppel…….

Skärmavbild 2016-06-27 kl. 16.09.27

Min fina kompis fina hund – Iris

🙂

 

Som jag skrev kort i ett inlägg igår kväll så tillbringade jag midsommar helgen tillsammans med fem hundar. Fem hundar som aldrig träffat varandra tidigare, och fem hundar varav fyra av dessa är tikar.

I såna här situationer tycker jag det är viktigt att tänka på några små saker.

1/ Låta hundarna bekanta sig med varandra med så lite inblandning av oss ägare som möjligt. Dock inte tolerera bråk, men kanske något morr och en hel del fysisk kontakt. Någon ska lägga sig på rygg, någon har svårt att slappna av osv. Kan man låta hundarna sköta detta alldeles själv, då har flocken ofta harmoniserat inom en timme och allt blir lugnt. Men som jag sa – Blir det bråk sätter man man direkt stopp för det. Det tolereras aldrig!

2/ Undvika att ha saker framme som kan skapa onödiga spänningar. Exempelvis tuggben, leksaker, eller mat. Kanske ibland till och med vattenskål med vatten. Ju mindre en hund har att försvara, desto lugnare och bättre går det.

3/ Hundarna får inte umgås inomhus den första timmen. Börjar alltid utomhus och gärna om det är möjligt på en så neutral plats som möjligt.

4/ Är det någon av hundarna som inte kan ”sköta sig” och är till en början dummare än de andra, sätt på koppel på övriga men ha denna hund lös. Gå sedan en promenad tillsammans med alla hundar tills den ”besvärliga hunden” har lugnat ner sig.
Det är bättre att ha den ”dumma hunden” lös, och de andra kopplade. Då har man fortfarande kontroll på allt men utan att den ”dumma hunden” får stöd i kopplet.

5/ Njut av att se hundarna göra upp regler i flocken, hur de kommunicerar och löser saker och ting. Lär dig av detta.

🙂 🙂

 

 

 

10 svar på ”Ha den ”dumma hunden” lös, de snälla i koppel…….”

 1. Min hund är den ”dumma”. Om jag inte kopplar flyger hon på de andra okända hundarna direkt. Men just det där med promenad fungerar så bra. Efter en stund förstår hon vi är en flock och lugnar ner sig. Och sedan går det hur bra spm helst, inomhus också. Promenad och att man rör sig, inte står still, är lösningen för oss!

 2. Det e så fiiiint säger en snart 50 åring;)) gissar att ungdom ar skulle säga fett!!,, att du ger råd.. du har många många många många gg.. ska ja överdriva lite.. tyckte inte ja gjorde de nyss.. sa jag verkligen mänga:)) MÅNGA GÅNGER VARIT I MASSOR MED SITUATIONER AV VARIERANDE GRAD O ALDRIG BACKAT.. bara tittat o lärt.. o hur mycket lärd man än är.. säger jag som e akademiskt lärd.. e ERFARENHET i praktiken den alld´´ra bästa.. om man har en någelunda analytisk förmåga.. d.v.s. man ser saker o drar slutsattser av det.. livets skola:)) Jag uppskattar mycket forskning.. men ibland ställer inte de frågor vi mest behöver svar på.. då e DE ERFARNA ens bästa skola.. Tack Fredrik.. för att du orkar delge trotts intellectsnobbar som tror att forskningf alltid överträffar allt.. utan nån som helst insikt i att de forskar i saker folk inte behöver veta.. riktiga livet kräver mycket mer.. det går inte alltid att mäta. Tack för att du fortsätter säga vad du SER:)) Detr e eg. JUST vad forskning e.. att säga vad man ser.. olika människor ser olika saker.. Jag tycker du ser saker som löser problem i min värld.. o det kallar jag SANT.. verklighetsförankrat;) Du E så Bra:)) TACK

 3. Håller nog inte med om att ha den dumma hunden lös. Den är ju den som behöver lära sig självkontroll och då bör man ta ansvar och ha den kopplad. De övriga som sköter sig är ändå inte intresserade av att interagera med en hund som inte rättar sig i ledet. Dom övriga som sköter sig brukar därför hålla sitt spejs och man kan jobba med den i kopplet som inte sköter sig.
  Varför ska den hunden som inte sköter sig få full frihet att springa lös och de andra kopplade?
  Den klarar ju uppenbarligen inte av att sköta sin ordning i flocken och då klarar dom sällan av friheten, utan behöver någon som tar ansvaret och kopplar dem.
  Ibland pratar du så tvärt emot så det blir jättekonstigt. Annars håller jag med om det övriga du skriver 🙂

  1. Jag tänkte på samma sak, Hanna. Visserligen finns det hundar som blir mer stressade av att vara kopplade och visst kan man i vissa fall träna genom att ha den ”dumma” hunden lös. Men om ”dum” betyder ”vill flyga på och bita”, så kan det vara direkt farligt att släppa den. Och din blogg riktar sig väl till alla hundägare, även nybörjare? Det är mycket säkrare att låta den ”dumma” hunden vara kopplad och varva ner på lite avstånd, och iaktta de andra hundarna, och sedan kanske släppas med en utvald hund som den verkar gå ihop med.

   Och så är det jättebra att redan före släppet gå en promenad tillsammans, och den ”dumma” hunden får ofta gå sist, sedan kanske mitt i flocken, med hundar runt sig som inte stressar upp av dess beteende.

   Det finns massor att tänka på och ta hänsyn till när en hund ska släppas med främmande hundar, en hund som inte redan är bekväm med detta. Grundrådet enligt mig är: Släpp de snälla och ha de dumma kopplade – särskilt i början.

   Uforska gärna detta med hundsocialisering och skriv om dina erfarenheter här på bloggen! Det är jättepositivt! Nyttigt och utvecklande för hundarna och kul att du vågar avvika från gängse tradition på brukshundklubbarna. Men tänk på säkerheten!

   1. Håller med Hanna och Gunilla här.
    Det borde kanske gjorts ett tillägg i hans text,så inte folk börjar släppa sina ”dumma” hundar hur som helst. Kan ju bli direkt farligt om den ”dumma” hunden anfaller,biter och hela tiden flyger på den ”snälla”.
    Hur ska en kopplad hund försvara sig? Hur mår den kopplade hunden efteråt mentalt?

    Och hur ”dum” är den ”dumma”? Hur socialiserad är den?
    Kan förstå hur Fredrik tänker här,men det borde som sagt skrivits lite mer.

 4. Hej Fredrik! Kloka ord du delar med dig av, uppskattas av många.

  Jag har en 7 år gammal schäfer/rottweiler hane som har problem att möta både människor och hundar. Människor är det som oroar mig mest. Det är inte under promenad, det är när en person hälsar på mig eller han märker att jag känner något så att vi kommer hälsa. Han börjar hoppa och dra vilket för den andra personen givetvis kan bli läskigt då han är väldigt stor. Han har alltid gjort så och jag har testat olika saker som inte har fungerat, mycket tror jag hänger på mig också då jag upplever stress i en sådan situation och nästan väntar på att han ska hoppa. Han är i början glad men ibland vänder det helt och han börjar skälla och försöker bitas. Har hänt när jag och vänner har suttit på soffan, att han kommer fram och man börjar gosa och från ingenstans hoppar han på min kompis som bara satt och klappade och kollade på tv. Jag börjar tyvärr få slut på idéer och vill inte att han ska vara en hund som inte kan träffa nya människor, för han är egentligen så himla snäll. Har du några bra tips??

 5. Jag har mage att tycka igen liiite– om man tror att hålla en ’dum hund’ kopplad leder till nåtr gott.. tror jag tyvärr att man bara annammar första bästa.. så klart kommer den ’dumma hunden’ inte kunna försöka börja förstå gruppdynamik.. den kommer.. nägelunda bete sig i koppel.. typ skälla o bete sig som fan .. men aldrig ha konstaterat in real life.. om jag skäller skiten till den hunden.. ja DÅ FÅR JAG FN I MIG BACKA.. FÖR HON.. HAN.. BACKAR JU FÖR BÖVELEN INTE. ger en ’liten’ hund självinsikt.. om den inte har ’en diagnos’ o inte kanb fatta signaler o regler.. då men först då handlar det bara om att.. vi beter oss på ett specielt sätt .. o om du inte accepterar .. ja då måste du kanske gå o skapa ett eget hunduniversum.. HÄR lyssnar vi på dem som fått universum att snurra på ett visst sätt årtusenden.. det finns regler i en flock.. o om du fattar o accepterar e du en del av oss.. AS SIMPLE AS THAT..

 6. Jag tror att det bästa är att innan man ens har testat om det funkar med hundarna ihop så ska man gå en promenad på neutral mark. Alla hundar kopplade den ” dumma” hunden sist i ledet. Att sen inte låta hundarna hälsa utan få dom ”inställsamma ” hundarna att ha nosen framåt trots att den ”dumma ” nosar dom i baken. När dm sen kan nosa på samma fläck utan att engagera sig i varandra, då kan man släppa ihop dem utan att dom fattar att en efter en är lös. Kanske funkar det men man ska inte vara för säker, o som Fredrik säger ta bort allt som kan skapa en diskussion mellan hundarna. Sen tycker jag inte att man behöver göra detta med kreti o pleti utan bara med dem som man verkligen känner att man kommer att umgås med en längre tid med eller ofta med.

Kommentarer inaktiverade.