Glöm inte att träna kommunikation, och träna på även ”negativa” saker.

Skärmavbild 2016-06-28 kl. 17.32.35

 

Det finns en rad olika hjälpmedel man som hundägare kan ta till i de allra flesta situationer.

Några exempel på dessa kan vara koppel (ibland lagstiftat), munkorg, anti-drag saker, speciella halsband för olika ändamål, leksaker, godis med mera.

I olika situationer kan dessa vara bra, men jag anser det viktigt att komma ihåg, och att tänka på att dessa saker ofta bara är till nytta tillfälligt, och att dessa saker endast är ”istället för”.

Jag menar att om man inser att grejorna bara är ”istället för”, då kanske man kan motivera sig till att träna mer med hunden. I huvudsak då kommunikation.

Om vi glömmer lagstiftningen för ett slag, varför har man koppel på hunden?
Svaret är hyfsat enkelt – För att ha kontroll på hunden!
Men visst är det väl egentligen en brist i min roll som ledare att jag inte har kontroll ändå.

Samma sak är det ju med anti-drag hjälpmedel. Detta kan säkert vara bra ibland, och speciellt för vissa hundar och hundägare. Men visst finns det väl en viss sorg i att jag måste ha detta på min hund?

Belöningar i form av leksaker eller godis, något jag själv använder titt som tätt. Men det bästa vore väl ändå om jag hade en sån fin relation med min hund så att lite fysisk kontakt och mimik skulle vara belöning nog?

Allt detta handlar lite förenklat om just kommunikation. Ju bättre du kommunicerar med din hund, desto mer kan du göra med din hund. Så enkelt är det.
Kommunikation måste man träna på. Du och din hund måste träna på att förstå varandra och att kommunicera med varandra.

Men då det gäller kommunikation, och som många glömmer eller kanske inte ens tänker på, det är att kunna kommunicera även ”negativa” saker.
Många gånger kan en hundägare kommunicera – ”sätter du dig ner så får du en godis”…. eller….. ”stannar du där, så blir jag glad”….

Och detta är bra!

Men minst lika viktigt är att kommunikation fungerar även då det inte handlar om enbart positiva saker.
Du kan garanterat röra vid din hund så att den blir glad och svansen går, men kan du röra vid din hund så att den förstår att den ska lugna ner sig och vara uppmärksam på dig oavsett retning?
Det är också en träningssak, och bör tränas på lika mycket som det ”positiva”.

Och detta är inget som är elakt, eller handla om att skapa ett obehag hos hunden. Inte alls.
Man kanske kan jämföra det med en tränare i fotboll för knattar. Tränarens roll är att puscha ungarna till att ha kul och kämpa. Men då det är samling så ska tränarna också få knattarna till att lugna sig, ta till sig information, och sitta still även om det finns mycket spring i benen.

Så glöm inte den delen då du tränar på kommunikation med din hund!  🙂

7 svar på ”Glöm inte att träna kommunikation, och träna på även ”negativa” saker.”

 1. Förstår vikten av att ha en bra kommunikation med min hund och skulle verkligen vilja ha tips om hur man gör. Så snälla Fredrik, nästa gång du skriver ett inlägg om detta, vill du lägga on några tips då?

 2. en kort .. ja bara styrke sms.. allt du säger handlar om.. hur kan jag förstå mon hund.. det finns såå mycket i alla djurprogram .. rtyp David Attenbury. men lika väl är vi människor inte helt bortkollrade för att vi har en hund utom alla vanliga sätt att lära dem saker– ibland ’Fatar vi bara inte’ vad vi ska göra.lyssna bara på Fredriks råd– du kanske.. mycket troligt.. inte har en hund som fattar överhuvetaget vad du vil den ska förstå.. ta ett djuuupt andetag- o tro på Fredrik här.. det e inte lätt att försöka va en ledare för sin flock .. om en hund motsäger det.. fprtfarande handlar det om att du får din hund att lita på att du har koll på läget och att den inte behöver brösta upp sig.. bli försök bli.. en stark tydlig husse o din hund kommer lita på allt du säger

 3. Jag var på skogspromenad idag.. med min 12 åriga Chihuahua och en ny i min flock.. mycket älskad men inte helt ’snäll’ Jack Russel.. vi hade också en gammal gammal pudel.. hon har tappat mycket av sin syn ,, o hela sin hörsel.. vi gick o jag tänkte bara.. hoppas min nya underbara lilla Jack Russel inte ställer till det.. om vi möter en okänd hund.. jag kommer av Fredriks rekommend skaffa en munkorg åt henne.. så inte totalt hysteriskt mattar ställer till det för oss.. hon behöver munkorg för hon tror att attack e bästa försvar.. sagt med stor medkänsla för henne.. hon lyder varje morrning av den blinda pudeln vi har några veckor.. hon blir bara totalt skitnödig o skäller o beter si sååååå fel när hon möter andra hundar.. jag köpte henne som 3 äring.. av en pensionär– o jag tänker att det kanske e därför hon beter sig som hon gör.. hon har aldrig lärt sig socialt samspel ännu.. hon funkar jättebra med den urgamla pudeltik vi har till låns.. sså jag tror o hoppas att ’typ allt kommer att lkösa sig’ nu när hon e i en miljö där hon kan lära sig hur man umgås

 4. Jag nyper min hund lite lätt på baklåret om han inte lyssnar eller fokuserar för mycket på en retning. I början (när vi hade problem med utfall etc) fick jag nypa rätt hårt. Nu räcker det att jag lägger fingrarna mot så tittar han och fokuserar på mig istället. Rätt eller fel vet jag inte men det funkar för oss och problemen vid hundmöten eller annat är borta.

 5. …….”men kan du röra vid din hund så att den förstår att den ska lugna ner sig och vara uppmärksam på dig oavsett retning?”

  Ja,kan du det Fredrik? Skrev du inte en gång om ett hundmöte (du gick med Denver el Ice,om jag minns rätt) Din hund lugnade inte ner sig,så du var tvungen att ge ett ”fot-kommando” för att få kontroll på din hund.

  Hur går dina ord ihop med din handling?

 6. Hej Fredrik, försöker bara få ett svar hur jag ska gå tillväga från någon som kan. Har en Schnauzer Hera 1.5 år lämplighetstestad hos Svenska Terapihundskolan för Besökshundutbildning, utbildningen pågår och hon har klarat alla moment i kursen men när vi ska till äldreboendet där det är tänkt att hon ska vara med de gamla, händer det hon skäller och blir helt okoncentrerad när någon kommer in på avdelningen. Mot de boende är hon supersnäll! Har övat och övat men ingen förändring, har haft hundinstruktörer på plats men förgäves och så länge hon skäller när någon kommer in kan jag inte ens gå det handledda besöket med instruktören från skolan.
  Känns som hon har låst sig och jag kanske har fel verktyg att arbeta med. Lydnad 1 och 2 klara. Vad blir härnäst! /Tina

 7. Vi har två schnauzrar i vår familj. Hur göra för att ”matriarken” i familjen inte ska känna sig utanför? Hur göra för att de inte sk trigga varandra att skälla? Och hur går man bäst med båda i koppel samtidigt? Skällandet och bråkandet tär på oss. Det som skulle bli så toppen med två hundar blev inte riktigt som vi tänkt oss. Vi har låtit den gamla hunden få tillrättavisa den mindre, hon var ju ändå här först. Vi försöker skapa rutiner. Som att tex efter promenad sitta ner när vi tar av kopplet i stället för att rusa in. Rutiner vid maten. Inte rus på utan på kpmmandot varsågod. Och så detta eviga bråkande och morrande med varandra. Vi skuljer dem åt med jämna melkanrum så valpen och den gamla får vila och sova var för sig. Valpen måste få sova mycket. Den stora behöver vila från den lilla. Ibland sover de i hop. Men den lilla är på den gamla hela tiden om hon kan. Hon varvar upp och bits och blir svår att få kontakt med. Helt plötsligt är hon lugn och go och sover och leker utan att skälla och bråka. Dockmåste vi få ett slut på detta skällande och morrande och vi vehöver redskap så att vi gör rätt. Känner mig som världens sämsta matte. Hälsar Sanna

Kommentarer inaktiverade.