Min hund vill inte ha godis, hur gör jag då?

Skärmavbild 2016-07-10 kl. 08.31.57

I fredags, efter vårt inslag på TV4 Nyhetsmorgon har jag fått flera frågor om detta med godis till hunden som en belöning. Dessa frågor handlar i huvudsak om – Min hund vill inte ha godis, hur gör jag då?

I inslaget visade vi en person som ville hälsa på LillaNymo och lockade på henne. Jag sa åt LillaNymo att sitta ner, hon fick en godis, sedan fick hon hälsa. Det var bara det, att då var hon inte längre intresserad av att hälsa, och denna teknik tycker jag man ska använda sig av på hundar som alltid vill springa fram och hälsa på folk.

Men, vad gör man då istället om hunden inte vill ha godis?

Dels så är det viktigt att komma ihåg det jag brukar säga – All belöning i fråga om leksaker och godis – bara är ”istället för”. Det är inget måste eller tvång för att lära en hund en sak, att man måste använda denna typ av belöningar.
Sedan är det så att godis, i min hundträning i alla fall, sällan handlar om belöningar på så sätt att det ska förstärka ett beteende. Snarare handlar en godis i den hantering jag gör med hundar, om att jag med hjälp av godis/mat/näring sänker hundens stressnivå.

Jag vill återigen ta exemplet hunden som morrar åt mig.
När en hund morrar åt mig ger jag den gärna godis. Inte för att förstärka eller belöna hundens morrande, för det går inte med en godisbit. Utan snarare få hunden känslor och bli lite annorlunda.
Att ge en hund en godisbit att tugga på är alltså inte alls alltid en belöning. Inte alls.

När en person vill hälsa på mina hundar, om vi ska hålla oss till det exemplet, och min hund gärna vill hälsa på personen, då vill jag bryta hundens stresspåslag, byta fokus på hunden. Man kan använda sig av godis som jag gjorde i teve. Men man kan också ta in hunden till sidan av mig. Stryka och smeka hunden, och inte förrän hunden tappat intresse för personen den ville hälsa på, så får den hälsa. Det blir samma resultat.

Godis är bra i många lägen, men godis är aldrig den enda lösningen. Och vänder jag på det dessutom, och ser framför mig personer som tränar med sina hundar, gör det rätt, men inte får något resultat, då beror det ofta på att personen som tränar sin hund inte belönar sin hund för vad den gör.
Personen ger sin hund en godis när den gör rätt, men det behöver inte alls vara en belöning för hunden som förstärker det personen vill förstärka.

Återigen, tänk på hunden som morrar åt en person. Ge den en godis då den morrar. Det kommer inte göra att hunden morrar mer.

Verkligen något att tänka på.

 

5 svar på ”Min hund vill inte ha godis, hur gör jag då?”

 1. Har en hund som tycker godis är besvärligt. Då måste man öppna munnen och tugga. Hur jobbigt är inte det?? 😀

 2. Rent krasst, så är det så här:

  Det är hunden som avgör VAD som är belöning eller inte!

  Min egen jycke såg inte ”godis” / ”mat” som belöning och vägrade ”jobba för det”, just för att det var ”dåligt betalt” att utföra ”jobb” för en ”sketen godis”.

  Här gällde lek, med eller utan leksaker, spelade ingen roll, bara det vart lek och gärna kamplekar.

  Kan man förändra hur hunden ser på godis?

  Absolut!

  Men, godis/mat/näring, kommer dock ALDRIG ligga högst upp på hur den individen värderar belöningar.

  I mitt fall gjorde jag som så att det vart 4 lekbelöningar, 1 godis belöning, sedan 3 lek och 1 godis, sedan 2 lek och 1 godis, sedan 1 lek och 1 godis … inte så snabbt, utan över 1 vecka eller 2 …

  När man väl är nere i förhållandet 1 : 1, kan man börja variera, t ex 3 godis för 1 lek, 2 lek och 1 godis … varierat, så hunden ALDRIG riktigt visste OM det skulle bli lek eller godis, vart en överraskning.

  Man får även då fler belöningar, med olika värderingar, vilket gör att man kan ”gradera” hur bra hunden utfört ”jobbet”. Var det riktigt bra, kom jackpotbelöningen, den belöning som står högst i kurs, var det lite sämre utfört men ändå ”korrekt” (men kunde göras bättre), så vart det en belöning med mindre värde i.

  Men, det viktigaste! Din hund talar om VAD som är belöning, och detta missar väldigt många, ja även mycket rutinerade hundtränare/hundförare, de kör på det ”klassiska” att ”godis är belöning” eller ”boll är belöning”, och om hunden inte ser ”belönnigen som belöning”, så lär den sig sämre 😀

Kommentarer inaktiverade.