Lägg ner vovven på rygg!

Skärmavbild 2016-07-18 kl. 16.15.33

Ska man lägga ner sin hund på rygg eller inte?
Ska man göra det när hunden gjort fel, för att visa vem som bestämmer?
Hur gör man då man ska göra detta?
När ska jag göra det?

Svaret är ganska enkelt – Att lägga ner en hund på rygg är mer eller mindre värdelöst, om inte målsättningen med att göra det är för att skapa konflikter och försämra er relation.

Men…. det finns dock undantag. Och dessa undantag är i lek och mys – stunder. Då kan man med fördel lägga ner hunden på rygg, brotta ner hunden, gosa med hunden. Det skapar en fin relation mellan er samtidigt som hunden får lära sig att den ska hanteras. Men samtidigt får hunden gärna brotta ner dig på rygg också.

Att lägga ner en hund på rygg, och tro att detta skulle vara lika med – nu fattar hunden att jag bestämmer – det är ren idioti.
Men att leka med en hund, och i leken förbereda, ”låta hunden tåla” visa saker, det ger en bättre relation.

När ett djur leker, hund eller katt som två exempel, då leker inte dessa med bilar eller leker att de sitter i en kassa. All lek hundar gör är en förberedelse till livet. Det handlar om jakt, om dominans, socialt samspel och så vidare.
Och det är i leken man lär sig både det ena och andra, och det är i leken en hund och en annan individ lär känna varandra bra. I det här fallet alltså du och hunden.

Jag lägger ofta ner mina hundar på rygg, men aldrig då jag är grinig på hunden. Tvärtom, när jag vill leka eller gosa. Hundarna får gärna försöka brotta ner mig, men bara då det vill leka eller mysa.

Två hundar som slåss, de lägger INTE heller ner varandra på ryggen som många verkar tro. Utan ena hunden lägger sig SJÄLV på rygg för att visa sin undergivenhet.
Alltså – att med tvång lägga ner en individ på rygg för att visa sin ”makt” eller för att visa vem som bestämmer, de pysslar i alla fall inte hundar med 🙂

 

12 svar på ”Lägg ner vovven på rygg!”

 1. Att lägga ner hunden på rygg kan visst fungera,i rätt situation.Jag fick hem en osäker misshandlad hund för ca 8 år sedan.En rädd hund utan regler.En dag kom grannhunden och min hund kastar sig fram för att klippa den.Då denna hund fått stryk lade jag helt enkelt bara ner henne.Hon fattade direkt att hon gjort fel,tog åt sig det och lugnade ner sig.Att gasta eller slå var hon van vid och det är inget sätt att hantera en hund.Att ge godis ,avleda var bara att glömma då hon inte brydde sig om det .Sedan gick allt rätt snabbt.
  Kan säga att det visst fungerar.på VISSA individer.Allt måste ju avslutas med att hunden förstår varför den blir nedlagd.Iaf min erfarenhet.Vissa fungerar det inte alls på,de kan hugga dig,de kanske inte förstår varför de blir behandlade så.Vissa bryr sig inte utan bara ligger och väntar ut en.Att vara tydligt och kunna anpassa metod efter hund är så viktigt.I annat fall är risken att förstöra en bra relation stor.

 2. Hur gör man då ens ena hund attackerar en annan i flocken? Nu pratar jag om aggressivitet på riktigt

  1. Separera dem. Analysera varför det hände. Förebygg. Åtgärda.
   Hittar ni ingen orsak, kolla upp båda hundarna hos veterinär.

   Vad tänker du att ryggläggandet ska ge, konkret? Ska hunden tycka mer om den andra hunden? Ska den acceptera den andra hunden? För egentligen:
   1: Den attackerande hunden känner obehag runt eller pga den andra hunden.
   2: Hund 1 försöker lösa ut obehaget genom att ta bort problemet = attackera hund 2.
   3: Du trycker ner hund 1 på rygg.
   4: Du orsakar hund 1 mer obehag som den behöver lösa ut.
   5: Hunden tappar förtroende för dig.
   6: Hunden kopplar det ytterligare obehaget till hund 2.

   I bästa fall är det en så vek hund att den börjar undvika hund 2. I värsta fall vill hund 1 ta ihjäl hund 2 pga det fortsatta obehaget.

  2. Man tar förslagsvis hjälp och löser problemet. Att lägga en hund uppochner löser inga som helst problem. Att lösa problemet handlar om att ta reda på varför aggressiviteten uppstår, sen får man handla därefter.

  3. Man låter inte en aggressiv hund vara med andra. Man får sära på dem. Alla hundar vill inte leva i flock, och en del klarar inte av det.

   Vad skulle förbättras av att man lägger ner en aggressiv hund på rygg? Försvinner aggressiviteten? Nej.
   Ta istället reda på varför hunden är aggressiv och jobba därifrån.

   1. Håller med. Alla hundar vill inte vara med andra. Vår är rädd för andra o skulle nog nypa till om han kom åt. Han kommer bra överens med mammas hund, som han känner dock. Jag jobbar med det, men det går trögt men skulle inte tvinga ihop honom med andra hundar. En lugn hund kan han ligga still o tyst om man står en bit ifrån och pratar med ägaren. Men han behöver inte hälsa.

  4. Min åsikt är att det är bäst att ta tag i problemet. Vi vanliga lekmän kan inte alltid hantera aggression men det finns många duktiga hundexperter som kan hjälpa till. En kan inte alltid ha kontroll på sin hund så försök bearbeta problemen innan en olycka sker eller lämna den vidare till någon som är villig att göra jobbet.

 3. Nej inte att lägga på rygg bara för att lägga på rygg. Men om man tar i t.ex. nacke och mer eller mindre ”tvingar hunden på rygg. Givetvis måste hund visa sig underlägsen genom att slappna av svans mellan ben?

 4. När min hund var yngre hoppade han ofta och nafsade rätt hårt, detta i ren stress och panik. Ofta lyckades jag hindra det genom att bara sätta honom tills han lugnat ner sig. Försökte också ignorera detta beteendet med resultatet att ha en hund på två ben, nafsande och i ren panik göra allt för att slita sig loss. I det läget fanns det bara ett alternativ och det var att ”brotta” ner honom på sidan, inte rygg, hålla en hand över halsen och den andra på baken, prata lugnande till han slappnade av. När han blev större och starkare fick jag nästan lägga mig på honom trots att detta såg brutalt ut. Det handlade inte om dominans och det fungerade. Nu behöver jag bara ta ett lätt tag i halsbandet, så lägger han sig OM detta händer när han blir överstimulerad. Det har hänt en gång på drygt ett år nu. Så är det alltid fel? Om man provat allt innan och inte alltid hinner se det innan? Min hund är inte kuvad på något sätt, han är världens snällaste men blir alltså överexalterad vid för häftig lek, även om detta blivit bättre nu. Nu kan han få hoppa upp på mig, men bara när jag säger att det är ok och det händer inget mer. Men jag har ju sett att folk dömer ut en när det hänt. Utan att veta varför.

 5. Tack Fredrik för ett bra inlägg om en av mina hjärtefrågor. Det kommer att citeras friskt. 🙂

 6. Hej F! Behöver din experthjälp med 3 årig hane- underbar med oss hemma men litet ilsket morrmonster på hundpromenader. Levt på kennel sitt liv till nu. Hoppar från höga höjder rädd han gör sig illa/andra hundar nedanför balkongen på gatan. Har du tid o lucka i kalendern? Tacksam!

 7. Har en chiwawa 2år. Jättego å tillgiven. Men INTE när han är trött. Då morrar. Skrynklar sin näsa, åt biter hål…. Hur gör jag för att träna bort detta beteende????

Kommentarer inaktiverade.