Lämna hunden en kort stund, kanske är det bättre att lämna den en längre tid.

Skärmavbild 2016-08-17 kl. 16.22.41

I morgon är det teve hela dagen. Först Nyhetsmorgon med LillaNymo vid 0940 cirka, och sedan inspelning av det absolut sista i höstsäsongens ”Mitt liv som valp”
Och… på fredag åker jag till Ryssland och håller på med hund några dagar. Ska bli spännande 🙂

Jag vill också pass på att i det här blogginlägget gratulera en gammal fin vän, och faktiskt också en gammal kollega till mig från när jag arbetade som ordningsvakt/hundförare (på den tiden hade man hund i tunnelbanan) i Stockholms tunnelbana – Monica Holmgren.
Hon blev Svensk Mästare i IPO (för schäferhundar) i helgen som var. Vi har tränat en hel del hund ihop, och för några år sedan, innan hon började med IPO, då sa jag till henne – ”Monica, du är så himla duktig med hund, så när du börjar med IPO, då kommer du ofta stå högst upp på prispallen”…
Nu är hon alltså Svensk mästare och jag är inte förvånad, men väldigt imponerad.
Grattis Monica!!  🙂

I helgen fick jag en hel del frågor om detta med ensamhetsträning av hunden. Alltså träning för att kunna lämna hunden ensam hemma utan att det skäller eller stressar upp och mår dåligt av det.
Det som alltid slår mig är att nästan alla tycker att ensamhetsträning är att lämna hunden korta stunder själv. För att sedan utöka den tiden mer och mer.
Men i min värld är det generellt sätt inte rätt väg att gå.
Steg 1 i ensamhetsträning för mig är att hunden kanske ska vara i köket fast jag själv sitter i vardagsrummet…..
Går inte det, då är det ingen ide att försöka lämna hunden själv en stund.
Sedan kan man ha synpunkter om detta med att lämna hunden kort tid första gången. Kanske är det inte alls bra. Det beror i vilket fall på vilken sinnesstämning hunden har då man är borta denna korta tid, och framförallt vilken sinnesstämning hunden har då man åter kommer till bostaden.
Risken är stor, om man lämnar hunden en kort stund, att hunden inte alls är lugn, och då lär sig hunden inte alls att vara lugn då jag är borta utan raka motsatsen.
Så detta med att lämna hunden första gången en kort tid…. det är jag tveksam till.
I vilket fall gäller annan träning innan man ens lämnar hunden alls.

Jag tycker också, i alla sammanhang, att det är bra med ett begränsat utrymme där hunden får vara själv, och får vara ifred att vila. Ett utrymme som är både skämt och tryggt för hunden, där hunden redan från början lärt sig att det är mysigt att vara. Har man dessutom hunden i detta utrymme första gången man lämnar hunden, det går det ännu mer lätt.

Vi syns i morgon bitti genom teve-rutan 🙂

 

 

 

8 svar på ”Lämna hunden en kort stund, kanske är det bättre att lämna den en längre tid.”

 1. Och när man kommer hem då? Hälsa på hunden, vara glad och klappa eller gå in som man aldrig varit borta? Om man nu har ett sätt att veta att hunden är lugn innanför dörren.

  1. Du märker på din hund vad som passar bäst.

   För i tiden tyckte man att man skulle nonschalera hunden,men senare har forskningen visat att hunden blir harmonisk om man klappar och hälsar på hunden när man kommer hem.

   (Hälsar du på familjemedlemmar när du kommer hem?)

   En stressad/uppjagad hund kanske man bör nonchalera,men en lugn avkpplad hund kan du gott klappa om: )

 2. Jag har haft väldigt lätt med min Wilma som nu är 6 år. Jag hämtade henne när jag var arbetslös så vi var liksom alltid tillsammans & när jag sedan började jobba var mina föräldrar ”barnvakt” 🙂
  När jag gick ner till tvättstugan sa jag alltid ”kommer snart” & hon låg & sov när jag kom upp. Hon var bara själv korta stunder. Sedan kom en dag då vi skulle till begravningsbyrån i Finland. Jag lämnade radion på & när vi kom hem efter 4 timmar låg hon ännu & sov gott.
  Jag fasade innan enormt för att börja med ensamträningen men det har gått jättesmidigt & inte en pinal har varit söndertuggad.
  Mvh Lyckligt Lottad Malin

 3. Har också haft tur med min Zita liksom taxarna jag hade innan. Sorgsen blick när vi lämnar henne för hon gillar att vara med och åka bil. Inte precis något vilt mottagande när vi kommer hem, men hon verkar bli glad i alla fall.

 4. Jag var tvungen att lämna min korta stunder då jag inte kunde gå ut med två hundar samtidigt, men tog alltid min först. Första gången jag var tvingad en längre stund, stängde jag in honom i ett rum i tron att det skulle bli bra men han tuggade för första o enda gången sönder säng och böcker. Provade bur också totalt misslyckat. Efter det säger jag bara lugnt att jag ska bara handla och går. Det har funkat jättebra, numer lägger han sig i sängen. Så har vi gjort med våra andra hundar. Hälsar gör jag när jag tagit av mig kläder och skor. Har en glad men inte upphetsad hund som hälsar med glädje. Så han vande sig korta men rätt ofta tidigt.

 5. Jag håller på att ensamträna min dalmatinervalp nu. Jag tränar henne att va under trappan där hon har sin mat och vattenskål och sin korg. Nu i början är jag i köket så hon kan se mig från sitt krypin. Frågan är om det är för litet för henne att va där när hon är ensam hemma sen? Vi har så öppen planlösning på nedervåningen så de är svårt att dela av på något bra sätt. Är rädd att de blir mycket tuggande annars =(

 6. Avgränsat utrymme kan vara bra, men stäng inte in hunden trångt. Vildhundar och vargar bor inte i lyor, som rävar eller grävlingar gör. De vill ha en viss frihet om de tillåts till det. Bur vid ensamträning blir lätt ett extra stressmoment. Man kan ju förstås vänja hunden vid bur från början, det gör de i USA, men så har de en annan hundhållning också. I Sverige räcker det ofta att hunden vänjs vid buren i bilen, om man inte t ex ställer ut hunden ofta.

  Jag tycker att träningen börjar med korta stunder. Lugnet i hunden ska ju inte komma genom att den sakta varvar ner under den långa tid man är borta! Tryggheten ökar inte med antalet minuter/timmar som ägaren är borta. Den ska inte ”skälla sig trött”, lika lite som ett barn ska gråta sig trött. A och O är att man från första början inte lämnar hunden förrän den är lugn. Detta kan ägaren skapa med rätt attityd. Säg inte typ ”Var snäll nu, jag måste ut och handla, jag vet att du lider, men jag ska skynda mig hem igen”. Utan säg åt hunden vad som gäller, att den ska vara hemma. Några med dvärgpudel (en ras som ofta har svårt att vara ensam) sa alltid ”Vakta huset!”, det funkade för dem.

  Det jag håller med dig om är att man ska lämna hunden på ett ställe som den förknippar med trygghet och vila. Om hunden brukar få sova i ägarens säng om natten så kan man testa, om det är möjligt, att låta hunden få vara där även vid ensamträningen.

Kommentarer inaktiverade.