Den här krabaten hjälpte jag lite idag.

Skärmavbild 2016-08-25 kl. 20.39.22

Den här fina lilla krabatens ägare kontaktade mig idag över telefon med lite frågor. Bland annat om valpens morrande vid vissa tillfällen och om en och annan ”attack”.

En väldigt klok ägare måste jag säga som enligt mig hade gjort det mesta rätt.
Men det är viktigt att komma ihåg att morrande i princip inte ska bemötas. Och om det ska bemötas, då gärna med en godis eller annat trevligt.
Det var ett väldigt trevligt samtal med denna lilla fina valpens ägare 🙂

Att fya eller bestraffa en hund som morrar skapar än mer morr (osäkerhet).
När detta sker är det bästa att ignorera det som sker och ändå fullfölja det man tänkt göra, eller till och med ge hunden en godis. Att ge en osäker hund en godis kan ALDRIG öka på hundens osäkerhet. Det är inte heller helt säkert att osäkerheten blir mindre av en godis. Men det skadar aldrig.

Morrande tror jag nästan är det vanligaste ”problemet” man bemöter fel eller feltolkar.

Och när vi ändå är inne på den här typen av problem, eller problem överhuvudtaget så är det viktigt att komma ihåg att ”ta tag i hunden” ”lägga hunden på rygg” i syfte att korrigera/bestraffa eller till och med tillrättavisa en hund är dåligt. En ”brottningsmatch” (för det är vad det blir) är inte tydligt för hunden och hundar själva brottas bara i leksituationer.
Ska man tala om för en hund att det den gör är ”fel”, då är det motsatsen man ska göra – peta till, ge hunden utrymme, låta hunden välja vad den ska göra själv (prova igen, eller avvakta). Att ”brottas” med en hund är i princip aldrig bra.

 

I morgon bitti, fredag, då är jag och LillaNymo, samt Chihuahuan Amber med på TV4 nyhetsmorgon. Missa inte det!

3 svar på ”Den här krabaten hjälpte jag lite idag.”

 1. Som vanligt glömmer du att tala om tiden, tyvärr. Har inte ork och lust och sitta och titta på en massa annat när det finns andra saker att ta itu med.

  1. Ulla, tror du hittar tider på 4ans text-tv.

   Fredrik,”att ta tag i hunden är dåligt..” Jaha,hur förklarar du klippet med schäfervalpen,ang hundmöten, där du nyper den i kinden (örat eller vad det nu var)?

   /Neggo-Thea 😉

 2. Har mor och dotter golden retriever. Ser ut som dottern har högra rang om detta nu finns!? Mamma börjar inte äta till valpen (4 mån) börjar o låter valpen ta hennes bästa leksak – tennis bollar. Vad tror du??
  Annika

Kommentarer inaktiverade.