6 viktiga punkter.

Skärmavbild 2016-08-30 kl. 21.16.39

Min yngsta son med en av valpisarna 🙂

(ursäkta den dåliga bildkvaliten)

 

Jag har en riktigt fin valpkull måste jag säga. Jag brukar vara återhållsam med att prata om kvalitéer på små valpar, det är ju en lång väg att gå, men det var länge sedan jag hade en kull som jag känner så positivt för.

Ska bli kul och se hur de utvecklar sig de små godingarna.

Vad är viktigast att tänka på då man nyss skaffat en valp?

1/ ”Samla på erfarenheter” som jag brukar säga. Finns där för valpen, men låt den vara med om det mesta redan från början. När alla vacciner och annat är på plats, ta med valpen överallt utan begränsningar. Ju mer erfarenhet valpen får av precis allting, desto bättre är det generellt.

2/ ”Curla” inte valpen. Hjälp den inte hela tiden i vardagen. Står en dörr på glänt, du är innanför dörren och valpen vill in. Locka på den men låt den själv ”ta för sig” och ta sig förbi dörren…… Är den rädd för golvet i köket hemma o bostaden. Locka inte på valpen, ställ istället ner valpens mat inne på det golvet och låt den lösa detta själv….. osv. (som några exempel)

3/ Lär den att kommunicera och att få fördel i detta. Genom att lära den att försöka följa det du vill och får en belöning mot att den gör det. Ju snabbare du börjar med detta, desto lättare kommer valpen att lära sig mer (och kanske viktigare saker)
Träna mycket ”vacker tass”, rulla på kommando, osv.

4/ Var tydlig med vad som är okej i din flock redan från början. Det valpen gör idag, det kommer den att göra som vuxen, fast värre. Så är det generellt. Var tydlig med vad som är ok eller inte ok redan från början.
Det gäller dock inte ”bitandet” som alla valpar gör. Det växer bort.

5/ Ta mycket i din valp, var fysisk. Hantera valpen rikligt, gosa med valpen rikligt.

6/ Skapa ett utrymme i bostaden redan från början där valpen vet att den ska/får koppla av. När valpen är i det utrymmet, då kommer aldrig något att hända. Se till att det finns vatten och kanske något smaskigt tuggben. Valpar måste också lära sig koppla av och vila.

 

7 svar på ”6 viktiga punkter.”

 1. Jag har en undran om valp i bur när man åker bil. Han tjuter å skäller i buren. Vad ska man göra för att han inte ska skälla å ha sig? För de har han inte gjort förut.

 2. Hej Fredrik vi har fått hem en valp som var 7 månader , nu 8 månader han är livrädd för borsten bara jag tar den i handen så sticker han hur ska jag göra för att han ska få möjlighet att gilla den
  Snälla hjälp mig hur jag ska bete mig mot honom
  kram Ulla

 3. Hej Fredrik! Du skriver att en valp ska få så mycket olika intryck som möjligt… Då undrar jag min mor(92år)har en helt hopplös dvärg pudel som gnäller hysteriskt så fort jag eller någon kommer innanför dörren och han lugnar sig inte förrän jag går en promenad med honom. Jag har en hund på 3,5 år som är lugn men blir lite påverkad av honom. Nu ska jag hämta en liten dobermann valp imorg.. Och undrar då ska jag låta henne träffa pudeln eller undvika det!? Mvh/Tarja

 4. Hej Fredrik! Nu så har vi min syrra och jag en supermysig liten hund en chichahua på nästan två år. Han är så rädd för andra hundar. Jag ska säga att vi går åt ett annat håll då det kommer små eller stora hundar. Hoppas du kan ge tips på vad jag har gjort för fel. Med hund hälsning Carina Flachsbinder

 5. Hej Fredrik!

  Jag har en 12 veckor gammal labrador, helt underbar. Har kollat mycket på dina videos och läst saker du skrivit och tycker du verkar väldigt klok och bra med hundarna. Jag har dock ett problem jag inte riktigt lyckas finna svaret på, som jag hoppas du kan hjälpa mig med!

  Vår valp är väldigt lyhörd och uppmärksam på oss för det mesta och jag upplever det som att vi fått en god kontakt. Han kommer när vi ropar, lyssnar när vi säger nej och bits allt lösare/mindre. Vi leker och busar och myser. Ibland när vi säger nej till honom eller begränsar honom i vad han får och inte får göra,uppstår dock problemet. T.ex. när han tar våra skor, försöker bita i sladdar, springa ut på vägen etc, och vi säger ”nej” och tar bort honom från det han inte får göra, hamnar han i ett tillstånd då han hoppar och biter och flåsar. När han hamnat där lyssnar han inte längre på våra nej, tjut eller försök att knuffa bort honom. Reser vi oss så att han inte når våra händer, hamnar betten i kläder eller fötter istället. Jag upplever honom inte som aggressiv utan snarare lekfull på ett väldigt ”hårt” sätt. Vet inte om han inte uppfattar våra nej utan tror att vi leker med honom, eller om detta är någon typ av protest/trots.

  Det enda som vi fått att fungera när han är på detta sätt, är att använda oss av ett grepp vi lärt oss på valpskolan för att få ner honom i energi, där vi håller händerna på hans rygg som en ryggsäck tills han blir lugn. Gör vi rätt i att använda detta grepp varje gång eller finns det något annat sätt? De senaste dagarna har detta tillstånd kommit efter varje lek,varje promenad, varje kissrunda eller varje bus inne när han gjort något han inte får.

  Tacksam för svar! 🙂
  /Lovisa

Kommentarer inaktiverade.