Spärra och hindra hunden.

skarmavbild-2016-09-13-kl-20-03-57

https://itunes.apple.com/se/podcast/palspodden/id1151405288?mt=2

Lyssna gärna på Agrias pod ”Pälspodden” (jag är för övrigt inbjuden som gäst) Det här avsnittet handlar om tandhälsa. Väldigt intressant och nyttig lyssning 🙂

 

Hunden som sätter sig, ställer sig bredvid matbordet eller soffan och skäller på husse eller matte som bara sitter där och tar det lugnt. Och som den när den blir tillsagd verkar öka i intensitet……

Den hunden har sannolikt fått fördel i att göra som den gör, även om du kanske inte tror eller tycker så. Men det är därför den gör så. Det är ett sätt för hunden att skapa aktivitet, att få igång dig. Det handlar alltså om det man brukar kalla lek. Inget annat.

Det här är ett beteende man kan nonchalera bort. Ett av få felbeteenden man kan göra det med. Hunden vill ha en reaktion. Får den en reaktion när den gör som den gör, då kommer beteendet att förstärkas.
Reaktionen som förstärker beteendet behöver inte vara ”positivt”. Bara det att du reagerar (svarar på hundens beteende) är belöning nog.

Mitt tips är att förekomma och hindra hunden att göra beteendet innan det sker. Det vill säga om jag sitter i soffan (och jag har detta problem) då tillåter jag inte att hunden kommer nära soffan då jag sitter där.

Att förekomma, att ”spärra” hunden från att kunna göra det beteendet man inte gillar är för övrigt ett bra sätt generellt.
Ta hunden som rusar till ”sitt” fönster och skäller varje gång någon passerar utanför. Där är den bästa lösningen att inte låta hunden komma till fönstret. Inte låta den komma dit och låta den vara där, och fya den då den skäller. Låt den inte vara i fönstret då uppstår inga konflikter.

Att förekomma, att ”spärra/hindra” hunden innan beteendet uppstår, det är bra tankar i en problemlösning anser jag.

7 svar på ”Spärra och hindra hunden.”

 1. Skrattade gott när jag läste detta! Maken och jag har just i kväll suttit och pratat om att vi har gett vovve fördel i att muffskälla på oss när vi sitter och vill ha lugn på uteplatsen.
  Vet precis varför och hur det ska stävjas – helt överens med Fredrik här. Men problemet är en hundhatande granne (varpå vovve får gotte titt som tätt för att vara tyst) och en lurig klurig smart liten snart 11-åring 🙂

 2. Ett annat tips för att komma i från problemet ge hunden någonting att göra (avleda) ett tuggben att gnaga på en mjölkföp som du har lagt lite godis i å sen ”knölat” ihop öppningen hundens uppg är att jobba med att få ut godiset (DU hjälper INTE till)

 3. Hej Fredrik!

  Jag skulle tycka det var jätteroligt om du i ett nytt inlägg kan skriva om hur man kan göra om man inte riktigt kan spärra eller hindra hunden. Vi har inte en hund som skäller men som reagerar med dova ”skall” som låter som att den grymtar nästan, haha! Vi kan inte göra ”gå bort från fönstret”-metoden eftersom hunden gör det överallt i lägenheten så fort dörren längst ned öppnas och det hjälper ju inte att skälla på hunden vid själva skallet (no pun intended). Någon hjälp? Vi försöker avleda hunden och börja busa med den och göra annat när den börjar och då slutar den. Det är jättebra! Men vi kommer aldrig till den punkt då den slutar helt.

  Hjälp! =)

 4. Hej!

  Vi har en valp som hoppar upp mot köksskåpen och skäller framförallt när det vankas mat (hennes egen) Hur får vi henne att sluta med det. Är det att tålmodigt ta ner henne tyst, visa ordentligt att det är fel eller belöna när hon väl är tyst på golvet?

 5. Hej Fredrik. Nu behöver jag hjälp, har en gosig tillgiven chihuahua 2 år som är totalt livrädd för andra hundar, skulle vilja säga att han blir som i extas , visar tänder och tror han skulle bita om han kunde . Som liten valp blev han skrämd av en större hund som jagade honom , vad ska jag göra . Kommer det kompisar o hälsa på så håller han sig på avstånd och skäller hysteriskt, detta tar ca en halvtimme innan han accepterar att de finns där, dock kan de inte komma nära för då börjar han skälla igen. Behöver verkligen din hjälp.

  1. Nonchalera hans beteende under promenader,vänd,alt ge godis,eller nån leksak han gillar. Försök vara uppmärksam och avled med annat innan han ser mötande hund.

   Att han blev skrämd av en större hund som valp tror jag inte det handlar om (beroende på hur du reagerade,samt om han är en ”vekare” typ)

   När det det gäller kompisar/besök,så säg att dom totalt ska ignorera han.

Kommentarer inaktiverade.