Glöm inte sagan om Mormor!

skarmavbild-2016-09-25-kl-09-46-14

 

”Jag står vid ett övergångsställe inne i city och väntar på grön gubbe. Bredvid mig står flera personer och väntar. Jag känner mig stressad och springer därför mot röd gubbe och kryssar mig fram mellan irriterade billister. När jag kommit halvvägs över gatan hör jag hur en för mig okänd äldre dam ropar – ”Du kan väl vänta på grön gubbe som alla andra”…. Jag noterar vad hon säger men springer vidare och känner mig nöjd över att jag spart tid.”

Det enda sättet den äldre damen skulle kunna fått mig att vända om är genom två åtgärder.
1/ Hot om våld eller våld… typ.. vänder du inte tillbaka skjuter jag dig och riktat ett hagelgevär mot mig. Då hade jag sannolikt vänt.
2/ Genom mutor…. att den äldre damen säger – jag har en väska med pengar, en miljon kronor, dessa får du om du kommer tillbaka. Då hade jag sannolikt också vänt tillbaka.

Och i båda dessa fall hade jag sannolikt visat rejäl underkastelse mot den äldre damen. I första fallet för att jag var rädd och inte ville bli skjuten, i andra fallet för att jag helt enkelt ville ha pengarna. För så mycket pengar spelar jag gärna ”teater” en stund.

Tänk er nu samma sak som berättelsen ovan, med den skillnaden att jag när jag kommit halvvägs över vägen, jag hör den äldre kvinnan ropa efter mig, att jag känner igen rösten. Jag stannar till och ser bakåt – Det är min mormor som skriker åt mig – Du kan väl vänta på grön gubbe som alla andra…..
Vad händer då?
Min mormor ropar som exemplet med den andra kvinnan, henne jag bara struntade i, hon som var tvungen att hota mig eller muta mig, men vad gör jag nu?

Sannolikt vänder jag om, sannolikt vänder jag tillbaka till min mormor, sannolikt visar jag ärlig underkastelse, sannolikt ber jag om ursäkt och känner mig lite dum, sannolikt kramar jag om mormor……

Hur kommer det sig då att två äldre kvinnor ropar samma sak, men att jag bara bryr mig om den ena kvinnan?
Hur kommer det sig att den ena äldre kvinnan måste hota mig med ett vapen, eller muta mig, för att jag ska bry mig?
Hur kommer det sig att den andra kvinnan varken behöver hota eller muta för att jag ska lyssna?

Fundera över detta en liten stund och fundera samtidigt över varför man som hundägare måste hot om våld/utföra våld eller muta sin hund med godis eller en stor röd boll, för att hunden ska lyssna och kommunicera……..

Det handlar om relation…… Det handlar om att mormor betyder något för mig, det handlar om att mormor är viktig för mig, att jag tycker om mormor. Det handlar om att jag ser upp till mormor och att jag har respekt för mormor….

Har man en fin relation med en individ, då fungerar kommunikation. Fungerar kommunikation då löser man det mesta och man förstår varandra.

 

6 svar på ”Glöm inte sagan om Mormor!”

 1. Sant,det handlar om relationen.

  Men Fredrik,måste din mormor ständigt ”vara kul,intressant och imponera” på dig för en bra relation?
  Måste du vara det för dina barn för dom ska lyssna och göra som du säger?

  Måste hundar i en flock ”vara kul och imponera” för flockens harmoni?

  Ja,du kanske förstår vart jag vill komma..(?)

 2. Om jag utgår från mig själv nu, så stämmer det du säger! Jag vänder mig sannolikt om ifall det är min mormor som ropar, om det endast är så att jag är stressad. MEN, om det är nåt på andra sidan, något som för mig är värt en miljon, och om jag inte skyndar mig tillräckligt så kan det försvinna, då stannar jag inte för mormor om hon ropar. Då springer jag mot miljonchansen, hur fin relation jag och min mormor än har! SEN kommer jag såklart tillbaka och kramar om henne…

 3. Vet inte om detta är rätt ställe att fråga på men gör ett försök ändå. Jag har en jack Russell tik på ganska precis ett år. Hon är världens gulligaste mot dom hon känner men kommer det främmande personer eller hundar så kan hon bli raggig och morrig. Vi har blivit attackerade av en schäfer och det gjorde inte saken bättre. Sen är hon väldigt skälig hemma. Jag gissar på att det är att hon vaktar för det är endast om hon hör något i trapphuset eller utanför fönstret. Nu kommer min fråga om det finns några speciella övningar jag kan göra för att få henne att ignorera andra och vara tyst inomhus. Tack på förhand från mig och min jack ryslig!

 4. Jag håller med om att många saknar en fin relation med sin hund. Men, hur tränar du din valp från början att komma på inkallning? Helt utan godis/annan belöning och enbart klapp och beröm? Hur underhåller du din vuxna hunds fina inkallning? Enbart med klapp och beröm och alltid utan godis/annan belöning? Dont think so 😉

  Håller också med Johanna, klart man springer mot miljonen.

Kommentarer inaktiverade.