Hur skapar man en fin relation med sin hund, och hur behåller man den livet ut, eller kanske till och med förbättrar den varje dag livet ut?

skarmavbild-2016-09-27-kl-22-00-09

Jag är stolt över att vara en del av ”Agrias hundpromenad”, och du som var där och ”gjorde” promenaden till vad den blev, ska också vara stolt! /Tack

 

Relation relation relation…….

En bra relation med sin hund, det får du INTE om du bara fokuserar på godis eller ”gåvor” som belöning. Du får den inte heller om du bara tänker ”positiv förstärkning”.
En bra relation med sin hund, det är i grunderna samma sak som i relationen med dina barn.
Kärlek, närhet, ”barnslighet”, respekt, överraskningar, stöttning, kommunikation, kravställning, sätta gränser, tydlighet….
Det är förmodligen de ord (och säkert flera) man ska ha i tanken då man tänker – relation till sin hund.

Citat från en barnpsykolog – ”Det ska inte vara en förälders mål att bli älskad av sina barn. Målet ska vara att ta hand om sina barn så gott det går. Att ge barnet kärlek och att ärligt älska sitt barn. Att förbereda barnet för vuxenlivet. Att lära barnet de krav samhället ställer på en medborgare. Gör förälderns detta bra, då kommer också barnets kärlek per automatik. Kanske inte i dag, men i morgon”

Jag kan tycka att även detta stämmer in bra på hur man ska tänka då det gäller sin hund.

Varför älskar din hund din grannes hund? Den hunden ger ju aldrig din hund mat eller godis……

Jag har absolut inget emot belöningar i form av godis eller annat. Jag tycker till och med att godis är jättebra i olika situationer. Kanske då jag måste avleda min hund, få min hund på andra tankar. Kanske då jag ska lära min hund något som inte är naturligt för min hund att göra i den situationen…..
Men belöningar i olika former, det skapar inte någon relation i sig. Att lära en hund saker, det kräver att hundägaren och hunden kommunicerar. En kommunikation kan givetvis bli bättre om man tar hjälp av godisbelöningar. Men belöningar i sig – Det skapar inte en relation!

Att ställa ett krav, att sätta gränser, det förstör ingen relation. Det har det aldrig gjort. Inte i din relation med hunden, inte i din relation till ditt barn, inte heller i en relation med din partner.
Det viktiga i – att sätta gränser/ställa krav – det är respekt (för hunden) och att det inte missbrukas och har ett syfte att få dig själv att må bra.

Nej, du får inte bita grannen!
Nej, du får inte springa till den hunden!
Nej, den smörgåsen är min inte din!

Och så vidare… Det förstör ingenting.

Här får du en godis så du inte biter grannen!
Här får du en godis så du inte springer till den hunden!
Här får du en egen smörgås så du inte tar min!

Och så vidare….. Det förstör ingenting, men det ger heller ingenting mer än en lösning just där och då (vilket kan vara bra i vissa fall).

”Du ska jävlar inte morra åt mig hundjäkel” – Den inställningen är sannolikt både brist på respekt för hunden och brist på kunskap. Självklart kan en hund morra utan att den är en idiot, eller ”vill ta över”, eller är knäpp på något annat sätt. Hunden är en individ precis som du. Och när du säger – ”jag vill inte” är det okej. Och då är det väl också okej för en hund att kunna säga samma sak.

Kärlek, närhet, ”barnslighet”, respekt, överraskningar, stöttning, kommunikation, kravställning, sätta gränser, tydlighet…. Här bygger du relation!

Visa hunden att du älskar den – Säg det, visa det genom att vara fysisk med hunden.
Var fysisk med hunden – I alla möjliga och omöjliga lägen. För alla syften. Hunden förstår fysisk kontakt, det är en stor del av en hunds kommunikation med en annan hund.
Var barnslig – kom ner på hundens nivå ibland. Du kan också krypa på marken, du kan också brottas med hunden på golvet, du kan också på ett barnsligt sätt inbjuda till lek, du kan också vara den ”jobbiga och barnsliga ibland”.
Visa hunden respekt – Hunden är en individ precis som du eller jag. Respektera det! Du och jag gillar inte samma saker, du och jag accepterar inte samma saker. Respektera det även hos din hund.
Var inte så förutsägningsbar, överraska hunden – Du älskar överraskningar, det gör hunden också. Tänk att få samma innehåll i paketet år efter år, julafton efter julafton, födelsedag efter födelsedag…. hur spännande skulle det vara? Byt belöningssystem/teknik, sätt plötsligt igång att leka, hitta på saker och var inte så himla tråkig. Gör du tio inkallningar, då ska det ta mig f-n vara tio olika belöningar…..
Du ska vara ett stöd för hunden – Är hunden stressad så talar du om för hunden att den ska ta det lugnt. Är hunden rädd då visar du hunden vägen och visar att det inte är farligt. Var imponerad av hunden i vardagen, och visa det spontant. Inte genom belöningar utan genom att säga det och visa det med hela ditt kroppsspråk och mimik samt röst – ”Wow, det där visste jag inte att du kunde/vågade/ville”
Du måste bli bättre på att kommunicera – Det blir du genom att leka, genom att lära hunden saker, genom att köra ”tysta dagar” med mera. Desto bättre du och din hund förstår varandra, ju mer intressant blir du för din hund (så klart!)
Klart du ska ställa krav – ”Det där gav dig en belöning igår, men idag måste du göra det bättre”, ”Det där är inte okej att du gör i vår flock”, ”bättre kan du”…osv.
Nej, så där gör vi inte – Det är väl en självklarhet att man måste tala om för en hund/sin partner/sina barn, vad som är okej eller inte okej…. eller ska dem gissa sig fram?
Njae, nä, eller ja... – Du kan bli förvirrad och tappa respekten för individer som inte är tydlig eller vet vad de vill. Det gör hunden också! Och då ska du veta och förstå att hunden lever efter ”svart eller vitt” i betydligt större utsträckning än vad vi människor gör. Man får inte ta en kaka innan man blir bjuden, och man får inte slå någon på käften. Stor skillnad för oss människor. Men ingen skillnad för en hund. En hund har ingen proportionallitetsprincip. Rätt eller fel är det som gäller. Och när du förmedlar detta måste budskapet vara tydligt.

Hundägandet är precis som ett förhållande med en person. Det ändrar sig hela tiden. Första dejten kan det vara imponerande med en biobiljett och popcorn. Tio år senare in i förhållandet kan det vara tunt.. Eller också är det just ”backa bandet” som ger resultat. Kanske är det biobiljetter och popcorn som är bäst efter tio år. För det var väldigt kul.
Samma sak gäller för dig och din hund.

Det var lite tankar om relation 🙂 G’natt!

 

 

3 svar på ”Hur skapar man en fin relation med sin hund, och hur behåller man den livet ut, eller kanske till och med förbättrar den varje dag livet ut?”

  1. Jag blir så pepp av att läsa din blogg! det jag fastnade för i detta inlägg var att man ska vara imponerad av sin hund. Du brukar ju prata om att man ska fråga sig om hunden är imponerad, men det är klart att det är en slags belöning för hunden att jag tycker den är cool som klarar något. Det ska jag tänka på imorgon, kanske ska ta en tyst dag också, tack för påminnelsen 🙂

  2. Hej’! Min hanhund på 11 månader är rumsren men på sista tiden kan han få för sig att kissa i soffan eller sängen..varför detta ? Han har börjat testa gränserna men det sätter vi stopp för..han kissar inte ofta .gar hänt 2-3 ggr nu

  3. Detta var ett bra inlägg, hoppas många läser det och verkligen fattar på riktigt. Det du skrivit är en självklarhet för mig och andra men alldeles för få och det märks verkligen i möten med hundar och dess ägare både ute i samhället och bland vänner och släktingar och deras hundar.

Kommentarer inaktiverade.