Kan man bedöma en valps mentalitet och på så sätt se in i framtiden hur hunden kommer att bli?

skarmavbild-2016-10-30-kl-14-56-48

Som ett litet komplement då och då, lägger jag ut frågor och svar ( i film) på min instagram @hundcoachen…. Bara så du vet 🙂

 

Kan man bedöma en valps mentalitet och på så sätt se in i framtiden hur hunden kommer att bli?

Här går nog åsikterna isär en del. Men frågar du mig så vill jag nog påstå att det gissas mer än något annat. Min erfarenhet säger mig att det inte alls är så lätt.
Att på en liten valp utan erfarenhet bedöma hur den vuxna hundens kamplust, skärpa, försvarslust, hårdhet, dådkraft, nerver och så vidare, blir tror jag är mycket svårt. Kanske vill jag till och med påstå att det inte går. Det säger jag även om jag vet att hundexperter påstår detta.

Jag själv har träffat valpar så verkar enormt passande och starka mentalt som valpar, men sedan under uppväxten inte alls visar sig bli så. Jag har träffat valpar som har varit direkt ”dåliga” i sitt sätt att uppträda, som senare i vuxen ålder visade sig bli alldeles underbara hundar.

Sen vill jag nog påstå att om man ”satsar” på en valp som redan i väldigt ung ålder verkar skygg eller mindre önskvärd mentalt, då är sannolikt risken större att man får en vuxen hund med dessa besvär. Men det är långt ifrån säkert.

Förmodligen är det dessutom så att det är lättare att ”se den dåliga valpen” än att se motsatsen, alltså den otroligt bra valpen. Och därför brukar jag råda valpköpare att lita på uppfödaren, och om man ska välja valp själv, koncentrera sig på vilken valp man INTE vill ha istället för tvärtom. Då brukar man hamna mer rätt tycker jag.

Nu är detta långt ifrån att man kan generalisera, men det är ändå två exempel.

I en kull valpar fanns två hanar. En polis skulle ta den ena valpen och försöka göra polishund av den. Valet var enkelt. Den ena valpen visade sig vara mkt mer framåt, ha mkt mer energi än den andra. Och var helt enkelt en bättre valp. Den andra valpen blev kvar en tid till eftersom uppfödaren var lite skeptisk på den.
Den valpen som var kvar, det var Triumphs Gucci, en schäferhund jag senare tävlade VM med, och kanske är en av de bästa och mest kompletta schäfrar jag någonsin träffat.

I en annan kul valpar fanns en tik som visade sig vara skygg, och som bara sprang och gömde sig. Uppfödaren vägrade sälja valpen och funderade till och med på att ta bort valpen. Den var inget bra mentalt. En äldre man dök upp hemma hos uppfödaren och bad på sina bara knän om att få ta valpen, trots valpens skygghet. Uppfödaren gav med sig och gav valpen till den äldre mannen. Några år senare visade det sig att den äldre mannen sålt hunden till Försvaret, och att tiken nu var en av försvarsmaktens absolut bästa och tryggaste minhundar.

Jag tror i alla fall att man med säkerhet ska vara försiktig med att ”gudaförklara” en valp, eller att göra det motsatta.

 

10 svar på ”Kan man bedöma en valps mentalitet och på så sätt se in i framtiden hur hunden kommer att bli?”

 1. Jag tror att många, duktiga hundmänniskor, kan bedöma vilken mentalitet en valp har i grunden.
  Den mentalitet som fåtts i arv.

  Sen tillkommer det sociala arvet.
  En rädd valp, som får stöd och hjälp att bygga sitt självförtroende, kan bli en trygg vuxen hund och vice versa.

  Väldigt mycket beror på hundägaren.
  Så tror jag.

 2. Hej!

  Jag har en valp som tycks göra andra hundar rädda.. Nu har vi träffat på flera hundar som har tagit avstånd.. Han leker på ett väldigt ”aggressivt” sätt, han kan hugga till och leker främst med tassarna i ansiktet på de andra hundarna. Han hoppar även väldigt mycket upp i ansiktet också.. Han är en Petit Brabancon, så ofta mycket mindre än alla andra hundar..

  Hur ska man göra i dessa situationer? Ska jag avbryta detta? Men vill ju fortfarande att han ska lära sig att umgås med t ex mina vänner och släkts hundar..

  Stort tack på förhand!

 3. Min Cane Corso var den trygga stabila under bara hunden. Andra hundar gjorde utfall. Han satte sig ned och tittade på dem. Jag kallade honom lover boy. Make Love not war. Så treårsålder över en natt förändrades han. Gjorde någon utfall svarade han direkt upp han blev nästan ett monster. Innan vi hängde med hann han bita en hund och fick munkorgstvång. Det skedde bokstavligt talat över en natt

  1. Sällan att nått sånt ”sker över en natt”.

   Antagligen har/hade hunden ev ont nånstans (fysisk smärta)
   Eller missade ni små signaler som ökade,tyvärr.

 4. Fredrik,utveckla gärna vad du menar med ”koncentrera sig på den valp man INTE vill ha istället för tvärtom. Då brukar man hamna rätt,,,,”

  Så,ex om en polis letar en framtida tjänstehund ska han välja den blyga,försiktiga valpen?
  Om en pensionär letar efter en sällskapshund ska han välja den som är mest framåt,tuff och orädd?

  Eller missförstår jag hur du tänker? Tycker det låter väldigt konstigt.

  Sen håller jag med Gunilla- Arv och miljö är två väldigt avgörande faktorer.

  1. Jag tolkar det som att han menar att man ska ”välja bort” istället för att låsa sig vid en individ som man vill ha. Men jag kan ju tolka det fel såklart.

 5. Hej Fredrik.
  Har en underbar tik på 1 år som är en Cavalier king charles spaniel. På de senaste månaderna har vi skaffat oss kattungar, vilket har lett till att de kommit fram många nyfikna kattungar som kollat på när hunden Cindy äter. Vilket vi förstår gjort henne frustrerad och stressad. Det som är jobbigt är att detta har utvecklats till att hon blir aggressiv när någon person försöker närma sig hennes matskål, ben eller liknande. Detta känns så himla jobbigt och tungt för oss i familjen när man börjar bli osäker. Annars är hon världens gulligaste och snällaste hund.. tacksam för svar vad vi kan göra åt detta!

Kommentarer inaktiverade.