Variation – Det ger en enkel kommunikation mellan dig och din hund!

skarmavbild-2016-11-02-kl-17-09-07

I programmet – Mitt liv som valp – igår tränade vi lite ”fråga-övningar”.
Jag var då noga med att inte säga åt hunden att sitta ner innan själva övningen, utan mer göra övningen utan inlärda kommandon.

Om du ställer ner hundens mat på golvet, och har lärt hunden att den först ska sätta sig ner, och titta på dig, innan den får ett varsågod, och har gjort det ett par gånger med framgång, då är i princip övningen därefter helt utan nytta.
Hunden kan det redan, den vet vad som gäller, det är redan ett inlärt beteende, och hunden gör det mer eller mindre på automatik då du tar i matskålen.

Övningen är i och för sig inte dålig, och den är absolut praktisk, men den ger inte så mycket som faktiskt många tror.

Då man ska ställa ner maten, då man ska låta hunden gå ut genom ytterdörren, hoppa ut/in i bilen med mera….. då ska man undvika inlärda kommandon som hunden är duktig på, för dessa kommandon gör att hunden inte behöver fundera eller ens kommunicera med dig. Det blir bara ett rutinartat beteende.
När du tar i matskålen, då ska hunden aldrig veta vad du kräver av den. Ibland kanske du inte kräver något alls, ibland kanske du kräver att hunden ska hoppa på dig, ibland kräver du ingenting för maten kanske inte ens är till hunden (även om den är det och du ställer ner matskålen)….

Det är i variationen, och i din och hundens kommunikation, ni lär er samarbete, där hunden lär sig att det lönar sig att ”fråga”.

Ju ”bredare”, desto mer variation, du gör detta på – Desto mer sannolikt är det att hunden kommer att ”fråga” även innan den jagar ex vis ett rådjur eller en katt.

Då det gäller en, som jag brukar kalla det – naturlig kommunikation – mellan dig och din hund, då anser jag det är viktigt att faktiskt undvika inlärda kommandon hela tiden.
Här gör man givetvis som man vill, men jag vill göra det enkelt.

När mina barn busar vid middagsbordet – Då vill jag att det kanske ska räcka med en blick, eller ”sluta nu”, för att barnen ska sluta. Men tycker man som förälder att det går lika bra att säga, varje gång – ”Nu äter vi middag, och för att det ska vara mysigt att äta middag för oss alla så får ni sluta att busa. Det är också viktigt för er uppfostran. Då ni blir äldre måste ni veta hur man uppför sig vid ett middagsbord”

Lite likadant vill jag att det ska vara med en hund. Enkel kommunikation där hunden förstår vad jag vill utan att behöva använda mig av inlärda kommandon.
Och som jag tidigare har sagt – Om jag möter en hund, och jag därför tar in min hund ”fot” och min hund har lärt sig kommandot ”fot” och alltid får en belöning då, så har jag kontroll på det hundmötet (i bästa fall) Men ingenstans i den hanteringen har jag berättat för min hund att vi struntar i andra hundar. Alltså ingen kommunikation.

Allt detta är så solklart i mitt huvud, men jag tycker det är så svårt att förklara i text. Hoppas du förstår lite vad jag menar i alla fall.

Ett svar på ”Variation – Det ger en enkel kommunikation mellan dig och din hund!”

  1. Vet inte (tror inte) om du läser detta.

    Vill bara tala om vilken fantastisk vän du har i Leif Hedberg. Han har stöttat mig så otroligt i min träning med min hund. Och nu när jag fick ta det enormt tunga beslutet att låta min hund somna in, eftersom han gav upp och livsgnistan var borta och jag ville inte han skulle behöva lida mer, ringde han och var en otrolig tröst och gav mig styrka att tro på mig själv, även som hundägare. Tack för att du hänvisade mig till honom i vintras.

    Mvh
    Susanne

Kommentarer inaktiverade.