Är hunden inte van, inte trygg, då kan den mycket väl bita och försvara sig i dessa situationer.

skarmavbild-2016-11-07-kl-19-42-09

Nu är LillaNymo ihopsydd och hemma igen. Hon mår efter omständigheterna väl.

skarmavbild-2016-11-07-kl-19-42-00

En blöt tröja fick agera tryckförband tills vi kom till veterinären.

skarmavbild-2016-11-07-kl-19-39-19

Väl inne hos veterinären, så kunde vi konstatera att skadan var stor, men att buken trots allt inte hade penetrerats.

 

I går var jag alltså ute med hundarna i skogen. Plötsligt, då jag minst anade det, skrek LillaNymo högt och relativt länge. När jag kom fram till henne for hon runt sig själv och skrek.
Jag tog tag i henne och lugnade ner henne. Först såg jag inget (hon var ordentligt blöt och skitig av lera), men en kort stund senare såg jag det decimeterstora såret i buken.
Jag försökte göra en kontroll på plats, men insåg snart att det var svårt pga allt blod, skräp/lera, och att hon var väldigt blöt efter bad i diken.
Jag tog av mig en tröja och använde den och kopplet som någon typ av tryckförband. Jag var osäker på om buken var helt öppen eller inte.
Väl i bilen for vi med ilfart till Djursjukhuset där vi fick omedelbar hjälp, akut hjälp. Några minuter senare var hon inne på operation.

Hur skadan uppstått vet jag inte än idag. Men om jag får gissa var det väl skräp i skogen eller en vass pinne eller något.

Nu är hon hemma i alla fall med en himla massa stygn i buken, och mår efter omständigheterna väl. (Får smärtstillande).

När sånt här elände sker är jag extra glad för några saker –

– Att min hund litar på mig då jag hanterar hunden. Annars hade jag aldrig lyckats lägga om såret där ute i skogen.
– Att min hund är van med att bli hanterad och helt enkelt har lärt sig att acceptera detta fullt ut. En hund som inte är van kan vara problematisk att hantera i dessa situationer och kan till och med bita ifrån sig i dessa lägen.
– Att min hund är van med annorlunda saker, saker många hundägare annars kan vara kritiska emot.
Det sistnämnda, ex vis kläder…… Ibland skojar vi här hemma och sätter på LillaNymo (och våra andra hundar) kläder, mössor, solglasögon med mera. Det har jag fått en del kritik för. Men nu när hon måste ha en tshirt runt magen, måste ha kragen på sig i ett tiotal dagar, då är jag glad för den träning (lek) hunden är van med.
Görs denna lek med respekt för hunden, då har jag alltid sagt att denna typ av lek/träning är bra. Och det vidhåller jag extra mycket just nu.

Du missar väl inte ”mitt liv som valp” i morgon på Sjuan kl 20 00?

15 svar på ”Är hunden inte van, inte trygg, då kan den mycket väl bita och försvara sig i dessa situationer.”

 1. Sicken tur att det inte var värre än det var och att hon i alla fall mår ok. Nu håller vi tassar och tummar för ett snabbt tillfrisknande <3

  Jag håller med om att hantering är en mycket viktig del av hundägandet. Tyvärr glöms de bort en del, men såna här händelser med Lilla Nymo kan kanske vara en ögonöppnare där det behövs.

  Ge Lilla Nymo krya-på-sig-pussar på nosen från mig och grabbarna!

 2. Vilken otur att nymo blev skadad .
  Tur att det gått bra. Det går så fort när olyckan är framme.
  Jag vet har haft hästar och hundar i många år.
  Viktigt som du skriver att dom litar på oss. Att man hanterar dom mycke .
  Hoppas hon kryar på sig snart

 3. Hej hoppas lilla nymo blir bättre snabbt. Har en fråga angående koppelträning på en 10 veckor gammal valp. Har sett videor å läst några av dina böcker hur man ska träna å de går bra han är duktig å lyssnar å börjar gå fint i kopplet mer och mer. Men då kommer vi då till min fråga, ibland får han bara bus spel å springer som en idiot raket. Alltså helt hejdlöst, å då får man absolut ingen kontakt med han över huvudtaget. Har provat att göra som från boken stanna säga nej och ta tag i han osv men de funkar inte eftersom han är så inne i sitt bus il. Så vad ska jag göra ska jag bara låta han hållas när han gör så å vänta ut han, strunta i att han drar för tillfället då eller hur gör man?! Har du vart med om nått sånt?! Valpens mamma får liknande il men inte i koppel då hon är oftare lös. Domdär ilen dom gör om du inte förstår hur jag menar är att dom springer allt dom orkar valpen rakt fram men ibland i cirklar, åttor som sin mamma. Så kan dom göra nån minut lr så sen är de bra. Mamman har sprungit in i mig en gång då hon gjort så för de gick så fort så hon han inte hejda sig. Så Fredrik eller andra bra tips snälla hjälp, vill verkligen att valpen ska lära sig å inte dra i kopplet vill inte domdär busen ska förstöra nått om jag beter mig fel då de går så bra annars. Tack för tipps å råd

  1. Kan inte låta bli att le när jag läser för jag känner så igen de där galna valprycken. 🙂 Min 7 månaders leonberger får fortfarande såna ryck. Det är inte lättast för en sån som mig att komma helt tillrätta med för jag börjar alltid skratta åt honom. 😀 När min vuxne tycker det räcker så säger han till för övrigt. Men det brukar funka att faktiskt inte göra någonting alls, bara låta valpen hållas en liten stund, och sen går jag bara. Alternativt är att ge honom en annan uppgift, alltså få valpen att fokusera på något annat. Då brukar de landa.

   1. hej jo hans mamma r ju två snart tre år gammal å får såna ryck en 😛 så dom lr inte sluta, tänkte bara hur jag ska bete mig i dom lägena för att träningen ska bli så bra som möjligt 😛 nu har jag dock kommit på ett sätt som verkar funka ganska bra eftersom han gör sådär för att han är pigg. så jag löser de med att jag stannar när han springer sådär i kopplet (han kan göra de så snabbt så han nästan slår en volt i luften för att det tar stopp så fort å då har jag inte ens stannat) och står still tills han tittar på mig eller slakar lite på kopplet då ropar jag på han å springer fram å tillbaka med han efter mig och belönar med lek efter en stund. sen avslutar jag leken och fortsätter då brukar han oftast gå snällt igen.

   2. och ja de är hysteriskt kul när dom får dom där hysteriska rycken när dom är lösa i skogen eller på en äng å dom bara tokspringer i cirklar.

    1. Haha, ja det ser väldigt roligt ut. Jag brukar tänka att jag skulle vara glad om jag hade hälften av den energin. 😀

 4. Hej,
  Vi har en 6 månaders valp som bitts otroligt mycket. Hon har fortfarande valptänder kvar men tycker bitandet beror på något annat… Hon bitts när hon busar (som många andra), när man säger till henne att sluta med nått (ex. att bita i byxbenen/tröjan osv). Vi försöker ignorera, och går det inte att vända ryggen till (för hon fortsätter bitas men i byxorna/benen) går jag in i ett annat rum och stänger dörren, är detta rätt?

  Hon biter hårt igen fast man säger AJ eller blir arg på riktigt. Skulle jag säga till genom att nypa till i nacken och säga nej så attackerar och biter hon igen. Vad ska vi göra?

  1. Glömde meddela att det där att stänga dörren funkar, jag går inte ut fröns hon slutar gnälla och då är hon lugn.. men är denna metod rätt?

   1. 6 månader då kan dom ju komma in i nån slags tråttsålder av nå slag så kan va derför hon ”glömt” att aj betyder att hon biter för hårt. träna in de på samma sätt som ni tränade in de första gången.

 5. 5-månaders labbevalp, tik. Rumsren men påkallar fortfarande uppmärksamhet för rastning på nätterna vid 04.00 – 05.00-tiden. Normalt? Orsak? Är inte blåsa, tarm fördigutvecklade ännu? Blivit en vana? Ska vi slå ”dövörat” till och lita på att hon kan hålla sig någon timme till eller ”växer” det bort snart?
  Tacksam för synpunkter/råd!

  1. Svårt/omöjligt att veta. Blåskatarr? Lämna in ett prov till veterinär för säkerhetsskull,tikar (och speciellt denna årstid) får lättare blåskatarr än hanar.

   Sen kan andra orsaker spela in,när kissa hon senast på kvällen,dricker hon mkt vatten?

   Endel brukar ”trötta ut” valpen på kvällen genom div lek,valpen somnar,men går såklart och dricker under natten=blir kissnödig.

   En 5-månadersvalp är inte ”färdigutvecklad”,men tycker ni först ska kolla med veterinär,sen tänka på tider,kanske t.o.m ta bort vattnet för natten,om det blivit en dålig vana s.a.s

   Är hon frisk (och blir lite äldre)så har ni snart en rumsren hund som håller sig längre än 04,05-på morgonen 🙂

   1. Detsamma gäller såklart utfodring. Ge henne mat lite tidigare på kvällen,se till att hon gjort sina behov,sen sova.

Kommentarer inaktiverade.