Än en gång har bra och intressant forskning kommit fram till det många redan visste.

skarmavbild-2016-11-09-kl-17-41-47

skarmavbild-2016-11-09-kl-17-42-21

Från – Mitt liv som valp – som sändes igår….

Ett avsnitt jag är väldigt nöjd med. I avsnittet får jag fram tydligheten med fördelarna av att vara tydlig mot hunden, och hur viktigt det är att kommunicera med en hund på ett sätt som en hund förstår.
Titta gärna på TV4 play om du missade avsnittet 🙂

 

I morgon bitti ser du mig och LillaNymo i Nyhetsmorgon vid 0840. Då ska vi titta på hur LillaNymo mår, samt prata första hjälpen för hund.
Missa inte det, i morgon bitti.
Än en gång har bra och intressant forskning kommit fram till det många av oss hundägare redan visste sedan länge – Klickerträning är inte ”bättre” än träning av hunden utan klicker.
För någon individ (hund/hundtränare) passar hunddressyr med hjälp av klicker alldeles utmärkt, för andra lika skickliga hundar och hundtränare fungerar det bättre utan.

Men det är som jag sagt tusen gånger tidigare – Då det gäller inlärning så finns det tusen och åter tusen olika tekniker. Alla är lika bra, om det passar dig och din hund.
Så är det!

 

10 svar på ”Än en gång har bra och intressant forskning kommit fram till det många redan visste.”

 1. Snälla hjälp, har en omplacering som vi haft i en månad, hur ska jag göra för att han ska kunna vara själv ,kan inte ens lämna han i 10 min, han är snart 4 år.

 2. Gunilla, jag har varit i samma situation, två gånger. Det är bara att börja lugnt. Ta på dig jacka och skor, gå ut genom dörren, stäng den och kom genast in igen. Gör detta tills hunden inte blir orolig av det. Gör sedan samma sak men vänta 5 sek innan du kommer in igen. Gör det tills hunden är lugn när du kommer in. Så stegrar du sedan tills hunden kan vara ensam 5 min, 10 min och så vidare. Om hunden blir upprörd och står och skäller eller är skärrad när du kommer tillbaka har det gått för fort och du måste ta ett steg tillbaka. Det kan ta dagar eller veckor innan hunden är trygg med att bli lämnad. För att hålla ett öga på hunden när ni börjar lämna den längre stunder är Skype ett bra hjälpmedel. Rigga upp en dator eller mobil så ni ser hunden i hallen och koppla sedan upp till en annan enhet som ni har med er ut. Vill du ha mer tips eller stöd kan du hitta oss på Facebook. Mina omplaceringshundar har en egen sida, sök på ”project Liam & Nalle”

 3. Forskningen var baserad på positiv förstärkning. Dvs, klicker är inte bättre – eller sämre än – beröm+godis eller bara godis. Det fungerar lika bra med eller utan klicker så länge det bygger på samma princip – att hunden får belöning när den gjort rätt.

 4. Hej Fredrik!
  Jag har ett rätt stort problem som jag skulle behöva lite råd kring. Hittade ingen mailadress så jag skriver här istället.
  Min pojkväns familj har en vit herdehund på tre år (snart fyra tror jag) och jag har en liten Löwchen på strax över året. Båda är okastrerade hanar. I maj skulle dessa hundar träffas, jag skulle träffa hans föräldrar första gången och som du vet så är det smidigaste när man har hund att ta med sig den helt enkelt. Så vi kommer där och de öppnar grinden till trädgården, deras hund blir helt tokig av att se min lilla hund och rusar ut för att attackera honom. Han kom så långt att han började sätta käkarna över hans rygg innan de fick tag på honom, så inga fysiska skador skedde och min hund har inte blivit rädd för andra hundar eller så efter. Resten av mötet gick sedan bra. Deras hund fick en rejäl utskällning, och jag hade min kopplad då han är rätt busig och gillar att leka med andra hundar. Problemet är att jag efter det här inte vågat ta tillbaka min hund till huset då jag inte vill att något ska hända. Det är värt att berätta att deras hund har en tidigare historia av att ge sig på andra hundar under promenader när han känner sig ”hotad”. I längden fungerar det inte att jag varje gång jag ska dit placerar min hund hos mina föräldrar tillfälligt eller avstår att komma dit, men jag vill inte heller ta dit min hund med risk för att något händer som skulle kunna göra både att min hund råkar väldigt illa ut och att det skapar konflikter familjer emellan om det skulle bli så. Hur tycker du att jag ska lösa den här situationen? Ska jag fortsätta att separera hundarna helt eller ska jag försöka få dom att bli ”kompisar” så att säga och hur i sådana fall. Min hund har även börjat med ovanan att markera inne hos folk där andra hundar har varit, vilket är otroligt osmidigt när man tar med honom till folk.

 5. Fredrik,för inte så länge sen skulle du ”klicka in” en av dina hundar.
  Om jag minns rätt,så menade du att det var viktigt att klicka in en valp/hund,och du använde även klicker i programmet Mitt liv som valp.

  Jag skrev en gång att klicker är onödigt,man kan lika gärna berömma på annat sätt. Jag fick naturligtvis majoriteten (här på din blogg) emot mig pga det positiva ned klicker du skrivit.

  Har märkt att du ändrat dig mycket senaste tiden,både i vad du skriver och visar ang metoder,inlärningar,uppfostran osv.

  Kan det vara så att du lärt dig mer på senare år? ”Sveriges bästa hundcoach”

  🙂

  1. Vilken otroligt konstig kommentar. Klart man lär sig mer ju mer erfarenhet man har och såklart man kan ändra sig med tiden. Du föddes kanske perfekt? Din personlighet är iallafall någonting du borde jobba på.

   1. Tack för din fina komplimang!

    Varför är min kommentar konstig?
    Du får gärna förklara,för jag är så konstig att jag fattar ingeting-fast jag (inte) föddes perfekt.

    Jag har däremot,som Fredrik,vuxit upp med hundar och har i mitt vuxna liv haft hund varje dag.

    (Boxer,spaniel,schäfer finns nu i hemmet)

    Jobbar med sk ”problemhundar” (dvs problemägare)

    Lycka till med er mopsvalp.

 6. Måste tacka för en fantastisk blogg, som underlättar mycket i vardagen. Jag och min sambo har en mopsvalp på 13 veckor. Hon verkar bli stressad av lek men blir understimulerad när vi drar ner på leken. Vi försöker aktivera henne med hjärngympa som belöningsboll, gömma godis och öva på sitt, ligg osv. vi bor i lägenhet och kan därför inte rasta henne lös utan vi går istället runt kvarteret 3 gånger om dagen och går ut för behov när det behövs. vi åker iväg på eftermiddagen och släpper henne lös. Vad kan vi göra för att stimulera henne utan att hon blir uppstressad?

Kommentarer inaktiverade.