Som all annan hundträning, men väldigt extremt.

skarmavbild-2016-11-20-kl-15-22-55

Hemma i bostaden igen efter ett dygn ute på min Ö. Bastu, bad, promenader, och sömn, stod på schemat.

Skönt att vara där i lugnet, men skönt också att komma hem. Och om ett par timmar bär det av mot polishögskolan för lite polishundsträning.

I morgon är det teveinspelningar som gäller för mig, för LillaNymo, för schäfern Ice, och Chihuahuan Amber. Det kommer att visas under våren och jag kan tyvärr inte tala om vad det är 🙂 Men det ska bli kul.

 

Skyddsdressyr, det som vi ska träna nu ikväll, med polishundar eller ”starka” hundar överhuvudtaget, är en intressant dressyr eller träning. Bita kan hundarna, skälla och bevaka kan hundarna. Det vi lär dem är egentligen bara att kommunicera med sin förare.
Då det gäller skyddshundar, och kontroll över dessa, kanske man kan jämföra det med att ha kontroll över en hund som är tokig i att jaga vilt, och det kommer ett gäng råddjur och retar hunden. Trots allt ska all lydnad och kontroll över hunden vara så nära 100% som möjligt.
Det är en svår träning. Eftersom kontrollen på hunden inte får/ska påverka hundens intresse för ”busen” (rådjuret). Viljan hos hunden att bita ”busen” (råddjuret) skall också höjas hela tiden.

Det ligger en relativt stor grad av kravställning i träningen, men i huvudsak bygger även denna träning på att hunden ”får fördel i”. Det vill säga – Om du följer mina kommandon, då blir du belönad. Gör du inte som jag kommenderar, då får du ingen belöning.

Som all annan träning egentligen, men faktiskt väldigt extremt.

För att förenkla skyddsdressyren håller jag mig till tre motivationsgrunder –

– Hundens motivation att jaga efter och bita.
– Hundens motivation att skälla och bevaka.
– Hundens motivation att kommunicera och följa sin förares kommandon.

En hund som biter dåligt (händer sällan med en hund som testats lämplig som polishund), där gäller det att höja hunden motivation att bita.
En hund som efter släppandet inte vill bevaka (bita om eller gå därifrån), där gäller det att höja hundens motivation att just bevaka.
En hund som inte lyssnar på kommandot ”Loss”, ”Fot” med mera, där gäller det att öka på hundens motivation till att kommunicera med sin förare.

En viktig sak är också att ingen av motivationsgrunderna kan vara för hög. Det vill säga – om hunden älskar att bita, men gör det andra mindre bra. Då är inte motivationen att bita för hög. Nä, då är hundens motivation till att kommunicera med sin ägare, hundens motivation att bevaka, helt enkelt för låg.

Uttrycket – ”Min hund vill för mycket” – ”min hund är för motiverad” – det är en tankevurpa eller felsägning. En individ kan aldrig vilja utföra något för mycket.

 

Ett svar på ”Som all annan hundträning, men väldigt extremt.”

  1. Hej Fredrik,

    Jag har en fransk bulldog valp på 15 veckor som när han är trött INTE KAN slappna av på egen hand. Han börjar bitas och bete sig illa så att vi får hålla honom i famnen och han snabbt därpå somnar.

    Vad/hur ska vi göra för att han ska lära sig att slappna av själv?

    Tack!
    MVH

Kommentarer inaktiverade.