Belöning – förstärker ett beteende. Godis – det är något helt annat.

skarmavbild-2016-11-29-kl-19-16-12

Alldeles strax börjar, kl 20 – Mitt liv som valp – på Sjuan.

Om programmet, och om hundar som skäller, pratade vi också om i morse på Nyhetsmorgon.

Jag vill verkligen göra några saker så tydliga jag bara kan –

En hund kan skälla för att den är rädd, för att den är glad, för att den är stressad, och så vidare. För att få hunden tyst i dessa situationer krävs olika lösningar.

Ena gången kan det vara att stärka ett beteende genom att ge godis då hunden skäller, ex vis för att hunden skäller på dig när den tigger. Andra gången kan en godisbit tysta hunden då den skäller, ex vis vid ett vaktbeteende.

Just det här med belöningar, eller att förstärka ett beteende, kan se oerhört olika ut beroende på vad man vill förstärka.

Aggressivitet exempelvis – En hund visar aggressivitet. Om du då (i teorin) kan ge hunden godis då hunden visar detta beteende, då förstärker du INTE hundens aggressivitet. Tvärtom!

Det här är viktigt att komma ihåg, och tänka på. Kanske ger man hunden en godis i tron om att man förstärker ett beteende, men i själva verket är det tvärtom. Kanske ger man en godis till hunden för att få bort ett beteende, men i själva verket är det tvärtom.

Vill man förstärka beteendet aggressivitet hos en hund (varför man skulle vilja det?), då går det inte med en godis. Det är helt omöjligt. Det du måste göra för att förstärka ett aggressivt beteende, det är att skapa en konflikt och låta hunden få fördel i att vara aggressiv.

Belöningar – Det förstärker ett beteende!
Godis – Det kan förstärka ett beteende, det kan försvaga ett beteende.

Att ge en hund en godis, det är alltså inte alls alltid en belöning!

 

Hopas du gillar kvällen program av Mitt liv som valp 🙂

4 svar på ”Belöning – förstärker ett beteende. Godis – det är något helt annat.”

 1. Hej Fredrik,
  Finns det något sätt att komma i kontakt med dig? Jag behöver verkligen hjälp med min jackrussellhane. Han får ”anfall” där han blir helt koko, aggressiv utan dess like och försöker bita oss vart som helst. Detta kan komma helt oprovocerat och när anfallet ”går över” så ser det ut som att han skakar av sig aggressiviteten och sen är allt som vanligt? Det har blivit bättre då jag börjat jobba med honom i Nosework samt lydnad och det har stärkt vårt band men jag känner att vi fortfarande är för långt ifrån varandra. Tyvärr har det blivit värre igen då jag har gjort ett misstag (känns det som just nu) och skaffat en jackusselltikvalp som han nu också visat denna sida till några gånger. Hon är för övrigt helt fantastisk och är duktig att läsa hans signaler. Det går för det mesta bra och dom busar som bara den och har superkul men sen kommer dessa stunder då ”anfallen” kommer. Vi har haft honom sedan han var 8v och han har alltid varit en osäker och rädd hund som jag vet nu i efterhand att jag fostrat fel. Jag önskar jag hade mer erfarenhet och visste vad jag skulle göra i dessa situationer. Jag har läst flera inlägg i din blogg och tagit till mig hur jag ska börja bete mig i vissa situationer men jag känner att jag behöver mer vägledning. Jag hoppas du kan återkoppla med några slags tips om vart vi kan vända oss eller något som kan hjälpa oss på vägen eller i bästa tänkbara fall kunna hjälpa oss till att få vår hund balanserad då jag är beredd att satsa allt som krävs för att få honom att må bra.
  Ha det gott!
  //Julia

 2. Hej Fredrik!
  Jag behöver verkligen hjälp. Vi har skaffat en samojedtik som nu är 15 veckor och det mesta fungerar väldigt bra, förutom bajseriet….
  Hon lärde sig tidigt att man ska kissa ute men hon vill INTE bajsa där. Hon är väldigt tydlig med att hon inte tycker om det, de gånger som hon har blivit ”tvingad” till att göra det ute så står hon och gnäller innan och visar verkligen misstycke.

  Såhär har jag gjort;

  När jag ser hennes tecken, som oftast är väldigt tydliga, så går vi ut till vår plätt. Där händer det ingenting. (Har testat och vänta ut henne, låta henne ha tråkigt osv men efter 45 minuter så gav jag upp)

  Jag testade en kortare promenad(för att få igång magen) men allt annat är intressant och då kan hon inte ens sätta sig för en kiss.

  Jag har testat att leka och busa av henne i trädgården innan där hon kan springa fritt(Inte ens en kiss kommer)

  Jag har testat att låta henne vara ute i trädgården själv i ca 3 timmar faktiskt(Hon älskar att vara ute)

  Jag har inomhus testat att ta henne när hon preciiiis har börjat bajsa för att i förhoppning tro att hon kanske fortsätter när jag sätter ner henne ute.(Då händer ingenting och hon kan hålla sig i flera timmar när vi håller på såhär)

  men nej, INGENTING fungerar…

  Efter sex veckor, varav tre veckor har jag varit hemma med henne, känns det hopplöst utan resultat..
  Jag är uppväxt med Akita men där har valparna fattat direkt hur man ska göra, så det här problemet är helt nytt för mig och jag har ingen aning om hur jag ska göra…
  Help please!!!

  1. Ett förslag: Testa att spara hennes bajs och lägg ut här och där på en plats i trädgården. Platsen ska vara nära huset och hon ska förknippa den med lugn och trygghet. Kanske beröm när hon nosar på det. (Markera med något färgglatt så att ni inte trampar i det.) Ni kanske kan ge henne sin mat där också.

   Men busa inte på bajsplatsen. Stress kan skapa förstoppning.

   Och ge henne lite mer mat också, för att det ska bli mer bajs.

   Ha också läckerbitar (nötkött, lever, kyckling) redo att belöna med när hon väl bajsar ute.

   Om detta inte hjälper, så prova att lära henne, med belöning, att bajsa på tidning inomhus och lägg senare ut tidningen utomhus.

   1. Jag låter hennes bajs ligga kvar på hennes bajsplätt o där är vi bara när hon ska utföra sina behov, busar gör vi på baksidan.. O tidningspapper funkar inte heller, hon biter bara sönder det 🙁

    Det är såååå tydligt att hon helt enkelt inte vill bajsa ute…Är det för att det är kallt ute?

    För tillfället kör jag med att låta henne har tråkigt inne när jag vet att hon är bajsnödig. Hon har aldrig tråkigt ute, fr mycket att titta på.. Och det funkar bättre, men hon kan ju hålla sig i flera timmar..

Kommentarer inaktiverade.