Belöning – Det är inte något hunden har i munnen!

skarmavbild-2016-12-05-kl-17-14-46

Jag har haft en fantastisk helg i hundens tecken på Stockholm Hundmässa. Båda dagarna var jag där, och pratade med massor av hundägare, och lärde mig som vanligt enormt mycket.

Båda dagarna pratade jag på cafescenen, och båda dagarna (på den korta tid jag hade) försökte jag berätta lite om hur jag ser på belöningar.

Men jag tänkte nu, här på bloggen, försöka göra det än mer tydligt 🙂

 

Belöningar – Det är inte något hunden har i munnen (boll, godis). En belöning är något man ger hunden som förstärker det beteende man vill förstärka.

Några exempel på saker som INTE är belöningar eller förstärker beteendet –

– Hunden morrar därför ger jag den en godis. Ger jag den godis förstärker jag INTE hundens vilja att morra.

– Varje gång det ringer på dörren skäller min hund. Därför slänger jag en godis åt hunden varje gång det ringer på dörren (även om hunden skäller). Det kommer INTE öka hundens vilja att skälla.

– Min stressade hund ligger äntligen ner och tar det lugnt. Därför ger jag hunden en godis. Att ge en lugn hund en godis, kommer inte att göra hunden lugnare.

Och så här kan det se ut i många fall. En belöning som betyder enormt mycket för hunden och det beteende man vill förstärka ena gången, betyder ingenting nästa gång.

För att belöna/förstärka hundens beteende/morrande kan jag bara göra det genom en konflikt. Ger jag hunden det, då kommer den morra mer nästa gång.

För att belöna/förstärka hundens skällande då det kommer besök, då måste jag skapa mer stress, och ge hunden fördel i att stressa genom att låta den skälla mer och kanske ta hand om besöken helt själv.

För att belöna/förstärka den stressade hundens lugn, när den ligger och tar det lugnt, det gör jag bara genom att låta hunden vara ifred.

 

Belöningar är oerhört intressant, och jag kommer att prata om det ännu mer på cafescenen nere på MyDog i 4 dagar 🙂

 

Ett svar på ”Belöning – Det är inte något hunden har i munnen!”

  1. Hej, 9mån australian sheppard tik. Skäller, utfall åt det mesta (ej de hon känner) Har testat mycket för att få ordning på henne, godis, bara gå förbi med stramt koppel mm men funkar, sådär, inte alls . Om jag bara kunde få ett par tips ifrån dig. Så vi har något att jobba med. När vi går förbi någon människa, hund hur bör jag korrigera henne då hon skäller och drar. Tillägger att hon inte arg känns det som mer rädd typ. Annars kul tjej och lättlärd med annat. Snälla snälla snälla hjälp mig för detta är så jobbigt. Hälsn Cecilia

Kommentarer inaktiverade.