Det är på ett sätt sorgligt, och saknaden kommer bli stor.

skarmavbild-2016-12-11-kl-08-19-03

Idag, söndag, ska jag och LillaNymo bege oss till polishögskolan och genomföra en rad tester. LillaNymo ska kontrolleras utan och innan för att se om hon kan vara lämplig som polishund.
Och är hon det, då återstår bara att bestämma om hon får gå till vårdhundsverksamheten eller till polishundsverksamheten.
Vi har genomgått en helt fantastisk resa hon och jag, tillsammans med tv4. Men nu närmar hon sig två år, och vi måste ta ett beslut.

Fattar vi ett beslut att hon ska bli vårdhund, då lämnar vi över henne till en Vårdhundsförare som får träna med henne och ta in henne i tjänst. Den första testen då det gäller vårdhund har vi redan gjort, och hon blev ”väl lämplig” som vårdhund.
Samma sak gäller om vi fattar ett beslut att hon ska bli polishund. Då lämnar vi över henne till en polishundförare, som får träna lite med henne och ta in henne i tjänst.

Eftersom jag själv varken är vårdhundsförare eller polis, så kan jag inte göra det.

Det vi, LillaNymo och jag, trots allt gjort, det är att förbereda henne maximalt för båda uppdragen. Och den tjänstehundsförare som får henne, den kan ta henne i tjänst på en extremt kort tid eftersom vi gjort all utbildning innan.

Jag har aldrig tidigare levererat en hund till vårdhundsverksamheten, men till polisen har jag utbildat och levererat ett flertal hundar.
Det finns givetvis en sorg och saknad efter en hund man arbetat så länge med, och skapat en sån fin relation med. Men samtidigt görs inte detta i huvudsak för min egen skull, utan för hunden och verksamhetens skull.
En arbetande tjänstehund, som passar för arbetet, en sådan hund kan förmodligen inte ha ett finare liv.

Just det måste man hålla i fokus.

9 svar på ”Det är på ett sätt sorgligt, och saknaden kommer bli stor.”

 1. Fredrik,
  Men hur stor blir saknaden för Nymo efter er, sin familj, som hon älskar?! Det är sorgligt. Hon kommer att längta efter dig o dina barn ❤️

 2. Är min Boeing bra i höfter och armbågar går han till tullen efter årsskiftet.
  Därför att han kommer få ett Hund VIP liv så känns de lättare att lämna bort honom..
  jag kan inte ge det han behöver, då får jag inte stå ivägen för honom och hans möjlighet att ingå i States tjänst..
  Fly high Boeing, take em all ❤️

 3. Det kommer säkert gå aldeles utmärkt så hårt som ni jobbat tillsammans! Hoppas hon hamnar hos en bra och kunnig förare. Känns ledsamt att inte kunna följa henne mer här. Lycka till!

 4. Hej Fredrik,

  Kommer säkert gå fin fint. Imponerad att Vovven kan ta både vårdjobb och polisjobb. Jag fastnar för den sista meningen i ditt inlägg. ”En arbetande tjänstehund, som passar för arbetet, en sådan hund kan förmodligen inte ha ett finare liv.”

  Och där tror jag vi har ett embryo till en ny tråd i din blogg. För vi vill ju att alla våra hundar ska ha ett jättebra liv. Tyvärr har jag känslan av att färre och färre hundar får tjänstgöra som annat än luden kudde i snöre. Vi lever i ett ständigt föränderligt samhälle där nyttan av våra hundar förändrats och snart har väl drönare tagit över även hundens spår och luktsinne. Vi som är måna om våra hundar måste diskutera hur vi bäst ska hitta nya och fler arbetsuppgifter som passar våra hundar.

  Som det är nu stiftas det många kommunala bestämmelser som begränsar friheten och möjligheterna. I sämsta fall av politiker som inte vet mycket om hundar, lagarna är mest till för att inte folk ska behöva trampa i hundbajs eller bli rädda för dessa underbara djur som de glömt interagera med.

  Trenden är nedslående då väldigt få hundar passar som enbart ”luden kudde i snöre”, som pga sin storlek inte kan skrämma någon och dessutom inte bajsar. Kvar kommer det bara bli ett antal mindre hundraser som vi människor helt enkelt inte behöver respektera. Och sedan glömmer vi kanske helt bort hur vi kan umgås med hundar, och så kanske vi i förlängningen fjärmat oss ännu mera från naturen.
  Det är dessutom väldigt bråttom. Våra hundar lever inte så länge och de tjänstvilliga hundraserna kanske dör ut.

  Därför behövs det en tråd där vi kan komma på nya kul jobb som våra hundar klarar av.
  Och vi måste ut i de kommunala parkerna och visa upp våra hundar och vad de kan.

  Mer vallhunds och bruks hunds uppvisningar i offentliga parker.

  Kan vi få borde collisar att hålla reda på felparkerade bilar? Kan vi hitta på något så sök och räddningshundarna kan samarbeta med drönare?.. Kom igen nu alla , inga ideer är fel. Även en helt knasig ide är väldigt bra eftersom den kan föda en ny ännu bättre idee hos någon annan.

  För våra Vovvar både vill och kan.

  Leif/

 5. Det är just där för jag inte skulle kunna bli fodervärd skulle sitta som på nålar under testerna å sen gråta floder vid överlämnandet
  Men du har gjort ett otroligt jobb med Nymo Fredde det har varit roligt att följa er hoppas det går bra nu

 6. Lycka till lilla Nymo kommer sakna dig och husse på era upptåg. Hoppas du kommer till en kunnig förare men det ser husse till att du gör. ❤

Kommentarer inaktiverade.