Nu hinner du inte träna, men du hinner agera!

skarmavbild-2016-12-28-kl-11-17-21

 

Nyårsafton är snart här. Och nu är det alldeles för få dagar kvar för att börja träna din hund inför smällare och raketer.
Men det är inte alls för sent att agera och på andra sätt göra nyårsafton bra för din hund.

Om du har en hund som gillar att åka bil, då är det alldeles utmärkt att passa på att resa med hunden under de värsta timmarna. I bilen, under färd, med radion på, där ska det mycket till om ens den mest skotträdde hunden ska må dåligt.

Men om du ska vara hemma i bostaden, och du inte har agerat än, så är det inte försent.

Gör nu i ordning ett rum/utrymme där hunden ska vara den mesta tiden under helgen. Täck för fönstren med tunga gardiner/filtar. Gör det mysigt för hunden där inne, med vatten, tuggben, gosiga filtar. Ställ in en radio och börja redan nu spela radion på hög volym.

Detta ska du göra nu, inte i morgon – nu!

Lägg in hunden i detta utrymme efter långa promenader, ge hunden mat i detta utrymme, låt detta utrymme bli ett mys-utrymme för hunden redan nu innan nyår.
På själva nyårsnatten ökar du på volymen på radion lite extra.

Jag garanterar dig att dessa enkla saker kommer göra nyårsnatten mycket bättre för din hund.

 

 

16 svar på ”Nu hinner du inte träna, men du hinner agera!”

 1. Bra tips där,håller helt med om man har skotträdd hundn. Men du glömde en viktig sak:
  Att inte ägaren ska trösta och klappa hunden om den reagerar på ljudet.

  Många tror att man,som med barn,kan ”lugna ner” den rädda hunden genom att klappa och tala tröstande.

  Wow,det skiljer sig mellan barn och hund,finally 🙂

  1. NU får du LÄGGA NED ditt skitsnack
   Det är väl klart som korvspad att man lugnar ned hunden genom klappar å smekningar i mungipan å på kroppen
   Vad har du för andra tips ?

   1. Men snälla du. Du menar alltså att man ”lugnar” en hund som skakar av rädsla,genom att klappa och ”trösta”?!

    Visst,det är skillnad vilken ”nivå” rädslan ligger på,men tänk lite.

    Har du en orolig hund så är det bästa du kan lugna hunden med,är att nonchalera och typ gäspa.

    Vad har DU för andra tips?

    1. Jag lugnar min livrädda hund genom att vara precis som vanligt. Sitter i soffan med min filt om benen med henne darrandes i mitt knä. Som vanligt leker jag med hennes öron (snurrar dem runt fingret i en smekande rörelse). Medan jag själv tittar på tv. Jag agerar alltså inte annorlunda, men jag rör helt klart vid min hund. Inbillar mig att hon blir tryggast av att matte är och gör som vanligt.

   2. Jag hade en dvärgpudel på kurs för en del år sedan. Rasen är, som många vet, ofta mycket ägarberoende. De sa att de hade ett problem – hunden var så rädd så den skakade när de åkte bil. Jag frågade om vi kunde ta en tur och satt i baksätet. Hunden satt i mattes knä. Den verkade helt ok. Men så lade hon händerna på den och började smeka, och DÅ började hunden darra. Jag bad henne ta bort händerna och hunden slutade darra. De hade lyckats lära in en association mellan att darra och smekningar, genom att de alltid började smeka hunden när den verkade orolig. Hunden hade sedan kommit över sin bilrädsla (av sig själv?), men den inlärda yttringen fanns kvar…

    1. Exakt så menar jag, (Är dålig på att förklara mig i text)

     Att ägaren kan påverka genom klappar, dvs ägaren tror att han/hon ”tröstar,lugnar” hunden.

     Ägaren vill väl,men det blir (i vissa fall) helt tvärtom.

     Vad har Alfahonan att säga om det? Har den utbildade Gunilla fel?

 2. Den kloke gubben har talat igen

  GOTT NYTT ÅR

  På dej å dina hundar !!!

  Ps Du vet väl om att jag har köpt en schäfer i från din gamle kompis här nere i Kalmar en Jätte trevlig go långhårs tik
  Kan du gissa utav vem å vilken Kennel

 3. HJÄLP Fredrik!!
  Min hanhund på 8.5 månader har idag och igår gått till anfall, 2 gånger, på våra två katter. Det har varit i samband med att han haft ett grisöra hos sig och katterna har bara gått förbi. Han har alltid kunnat morra lite när han har ben osv men det har aldrig varit några problem tidigare. Vi har kunnat gå fram till honom och ta benet/örat om det skulle behövas (brukar dock alltid försöka låta honom vara ifred) och katterna har han aldrig brytt sig om i sådana situationer.

  Men så både igår och idag har han plötligt gått till anfall, en gång på vardera katt, utan någon som helst förvarning, för att de gått förbi honom… Den ena är han i normala fall bästavän med och den andra är redan lite rädd för hundar så hon går inte allt för nära honom. Nu är jag jätteorolig att han kan komma att visa sånna här tendenser även med människor, tex mot barn, om det finns ben i närheten… Kan jag träna bort det på något sätt? Bör jag vara orolig över hans beteende!?

  1. Nej,försök inte ”träna bort” ett naturligt försvarsbeteende.
   Om du är rädd om katterna,så undvik ben o dyl när katterna är i samma rum.

   Din hund börjar bli vuxen och att han försvarar det han fått är totalt normalt.
   Blir det ”för mycket” för dig/er,så kör med bytehandling.

   Är du orolig för hanskulle skada ett barn (när han försvarar sitt byte) se då till att han inte har ngt att försvara,dvs -ge han inget ben.

   (grisöron är dessutom inte bra för hundar)

 4. Det receptbelagda preparatet Sileo är mycket effektivt. Man får det utskrivet av veterinär. Det tas upp via slemhinnan så var noga med att smeta ut det på tandköttet så hunden inte sväljer ner det mesta. Inte farligt att svälja men mycket dålig effekt om det hamnar i magen.
  Det går ur kroppen på några timmar så missa inte att ge det igen så det inte går ur kroppen innan det slutat att smälla. Hunden går helst och lägger sig och sover medan det verkar men man kan gå ut och kissa den om det är ett uppehåll med smällarna. Det har god effekt även om den redan har hunnit bli rädd men det bästa är ju naturligtvis att hinna ha gett den innan det börjar smälla.

 5. Hej Fredrik
  Vill berätta att vi har haft 8 Cockerspaniel vår första köpte vi på 70-talet. Varje nyår har vi inte förändrat något i våra rutiner det ända vi har gjort är att rasta hundarna sen eftermiddag ca kl.16.00 och inga långpromenader. Morgon kissen redan kl.3 tidig morgon.

  Det vi har problem med nu är vår senaste tik 2 år i jan älskar alla hundar utomhus men inomhus hemma och även borta gör hon utfall mot andra hundar som hon i vanliga fall leker med utomhus. Detta blir känsligt bland våra hund vänner vad gör vi? Hon biter inte utan rusar fram.

  Gabriella

Kommentarer inaktiverade.