”Jag har gjort det jag kunnat göra. Nu får du komma över det!”

skarmavbild-2016-12-31-kl-11-56-06

I morse på Nyhetsmorgon pratade vi hundar och nyårsraketer.

Jag presenterade bland annat denna lista –

1/ Ta INTE med hunden ut på tolvslaget!
Skydda hunden från detta otyg. Finns noll anledning att låta hunden vara med om detta och riskera hundens välmående för resten av livet. Låt hunden slippa!
2/ Rasta hunden rikligt redan på dagen!
Ge hunden rikligt med motion redan på dagen. Se till att hunden är nöjd och trött. Gör ”kväll/natt” för hunden kanske redan vid 18, och låt hunden vara inne tills fram på småtimmarna då det lugnat ner sig markant.

3/ Ge hunden ett eget rum!
Förbered ett rum för hunden. Ett rum där fönstren är täckta, ett rum där radion står på med hög volym, ett rum där hunden har det mysigt och får vara ifred!

4/ Ömka inte hunden!
Svara inte på hunden signaler. Oavsett hur hunden reagerar, fortsätt som om du inte noterade detta. En osäker hund stöttar man bäst genom att utstråla säkerhet själv.

5/ Fettvadd i öronen!
På vissa hundar måste man träna detta, på andra inte. Det dämpar ljudet riktigt bra.

6/ Förstora inte upp problematiken!
I många fall är det hundägarens ängslighet inför hundens eventuella reaktioner som gör saken värre. Tänk – ”ja, det kanske är otäckt för hunden men jag har gjort vad jag kan göra och nu får du komma över det!” Det är dessutom över på några timmar…..

 

Nu vill jag önska alla mina läsare och hundvänner ett riktigt bra och gott nytt år 🙂

12 svar på ””Jag har gjort det jag kunnat göra. Nu får du komma över det!””

 1. Och vad rekommenderar du till de raketer/smällare som ”slängs/kastas” 3 veckor innan och 3 veckor efter nyår?

 2. Min yngsta Chihuahua är den rädda typen.
  Hon kan få panik, om något rör sig, för fort, åt hennes håll.
  Hon skulle definitivt vara skotträdd, om inte vi betett oss som att det var den naturligaste saken i världen, att det smäller ibland.
  Hon, som individ, funkar bäst om man håller henne, intill kroppen, när hon blir som räddast, så 12-slaget har hon tillbringat i min famn, de år hon varit med.
  Får se om det behövs i år. I år är inte den äldre, totalt orädda hemma.

  Hon bryr sig mindre och mindre, iaf.

 3. Min bulldog sunshine kunde inte vara coolare vad gäller smällar, så jag har haft tur. Vet dock att råden ovan Fredrik ger funkar bra på rädda hundar; att behålla lugn är A och O.
  Gott Nytt!

 4. Har haft tur ochaldig haft skotträdd hund. Haft två njuffar och en schäfer. Men tycker det är lika hemskt med berusade personer kring djur och barn. Vi dricker inte men har ändå alltid haft trevliga nyår.

 5. Jag ska spela Bon Jovi, har visserligen bara datan men funkade bra innan. Hoppas det går även när det smäller rejält. Har redan dragit ner alla persienner. Moa blir paniskt rädd, i värsta fall får jag ta henne och datorn in i klädkammaren där jag redan gjort i ordning.
  Fast folk borde ha vett att bara smälla kl 24

 6. Ditt råd ,nr4, var som jag skrev och blev hånad av Alfahonan. Undrar vad hon säger nu,när hennes idol säger samma?

  Gott Nytt År!
  (kan fan inte bli sämre,eller hur,Fredde?)

 7. Det är inte över på några timmar. De började före Julafton och i dag kockan 3, började de skjuta hela tiden. Undrar vem som köper ut till småkillarna, fast ibland är det även vuxna som är ute och leker, Har varit hos veterinären och fått hjälp.

 8. Hej och god fortsättning!
  Detta inlägg hade du den 10e juni 2014.. fick du ngn feedback om dina tankar med Jbv+
  http://blogg.agria.se/fredriksteen/2014/06/10/missforsta-mig-inte-feltolka-mig-inte/

  Vi har 2 colliegrabbar, en helt oberörd av skotten och fyrvekerierna ute och inne, den äldre oberörd ute men inne skäller han och blir klart stressad, vilket gör den yngre lite låg De är båda vana vid sina kanvasburar som vi använder vid utställningar, så vi ställde in dem i vardagsrummet, lade ett tjockt överkast över dem, och vid 2330 fick de krypa in och käka på lite gott i en Kong! Vi var kvar i vardagsrmmet hela tiden, de såg och hörde oss, men vi kunde koppla av, och de med, inte ett pip kom från den äldre grabben. När allt var över släppte vi ut dem, glada och leklystna.. det bästa vi gjort för den äldre, ever! Om detta skall vara olagligt då bryter jag gärna den lagen, skulle vara kul att veta om du fick ngt vettigt svar av Jbv. Varma hälsningar Ewa

 9. Jag var lite förfriskad på nyårsnatten och eftersom min hund på 1.5 år är alltid så otroligt modig, även om han kan vara aktsam, så tog jag ut honom på 12-slaget. Grymt korkat gjort, absolut. Men han skötte allt så galant. Han skällde lite på raketerna och fyverkerierna, men sedan gick han runt, markerade lite revir här och där, samt käkade lite snö. Så jag hade riktigt tur.

Kommentarer inaktiverade.