Respekt och förståelse.

Skärmavbild 2017-02-03 kl. 13.11.42

Det här fann jag nyss då jag kom ut från duschen 🙂

Dagarna och veckorna bara far fram, tyvärr går ju helgen lika fort. Men strunt samma, vi går mot våren 🙂

Jag har under detta år försökt hålla ner på inbokade uppdrag. Men även om jag ska utomlands och döma en del, så har jag planerat en hel del ledighet också. Jag hoppas jag kan hålla det under 2017.

Ni har kanske sett min (och Janne Nilssons) svarta schäfertik – Panter. Nu har jag hennes helsvarta syster hemma också. Fick hem henne igår, och det ska bli både kul och mysigt att följa henne en tid framöver.

 

Vad gör en bra hund till en bra hund?

Det är en fråga jag själv ställer mig ganska ofta. Inte minst då man ser alla typer av synpunkter/påhopp/idioti på sociala medier om varandras hundar.

En bra hund för mig, det är en hund som jag trivs tillsammans med. En hund som ger mig vad jag söker och vill ha.
Jag har sagt på teve och i en mängd andra sammanhang att exempelvis LillaNymo är en av de bästa hundarna jag träffat, och ägt – Det stämmer!
Men det stämmer för att hon med råga uppfyller mina och TV4 förväntningar till varför vi skaffade henne.
När jag tävlade skydd som mest, då jag ville till VM i IPO, hade jag då haft LillaNymo, då hade hon sannolikt inte passat mig.

Men det finns ju egenskaper som gör en hund till en hund som inte är bra!!
Ja, det påstår någon i alla fall. Och dessutom helt generellt – Det är i de flesta fall helt fel!

Jag har varit med om att man tittat på en schäfer, ”slagit ut” denna hund som en dålig hund, och ett år senare hjälper samma schäfer en synskadad i vardagen och förbättrar dennes livssituation. Vem är då jag, eller du, att säga att denna schäfer inte är bra?

Det finns en mängd olika exempel som exemplet ovan, och det gör mig lite ledsen.
Ledsen av två anledningar – Dels därför det är oerhört orättvist och respektlöst mot hunden, men också mot ägaren som kanske fullkomligt älskar denna hund.

Det kan också vara så – att en ägare och en hund helt enkelt inte passar tillsammans. Det har jag också varit med om många gånger.
En hund som inte passar dig eller mig, som inte fungerar med dig eller mig, men så kommer den till en ny ägare och där och då ”blommar” hunden ut till något helt fantastiskt.

Sen det där med sundhet och hälsa. En hund som haltar och har lite ont i exempelvis ett ben – Det är inte en frisk hund! Och är inte hunden frisk, då är det en dålig hund!(?)

Men det är väl inte sant det heller?

Klart som korvspad att rasklubbar, uppfödare, organisationen ska ta fram friska och sunda hundar – Där håller alla med!
Men om det skulle ha visat sig att exempel LillaNymo hade en defekt i sin armbåge, så är väl jag som ägare lika förtjust i henne för det. Jag älskar henne lika mycket för det, och som individ – Kanske inte representant för rasen – men som individ kan hon väl vara en alldeles härlig hund för det.
Tänk – Jag har problem med min axel, och det får jag leva med. Därför är jag en sjuk individ, en dålig individ!
Det är väl inte så enkelt heller?

Jag vet inte riktigt varför jag skrev detta, men jag kände väl helt enkelt att jag ville 🙂

Ha en fin fredag!

12 svar på ”Respekt och förståelse.”

 1. Bra där Fredde! 🙂
  Vi är individer precis som hundarna, och självklart funkar vi alla bättre med vissa individer än andra. 🙂
  Trevlig helg!
  Hade jag inte suttit med telefonen så hade jag som Cicci slängt in en fredagslåt. 😀

 2. Fint skrivet! 🙂
  Jag har en fråga… Vad gör en bra ägare, till en bra ägare?
  Jag älskar min lille labbe Bamse. Mer än nåt annat. Han är min familj, min bästa vän, mitt barn, mitt allt – och ja, jag fattar att han är en hund 🙂
  Jag och min förra sambo skaffade honom tillsammans. Vi hade varit tillsammans i 10 år och trodde vi skulle fortsätta. Men icke. Vi har delad vårdnad. Mellan oss funkar det fint. Vi har olika regler (hos mig får han vara i soffa, säng och jag tar lite längre promenader osv). Husse är mer ”ledare” än vad jag är men jag försöker och jobbar på det.
  Vad jag funderar över är… Hur märker man på en hund om han har det jobbigt med delad vårdnad? När han träffar mig efter en vecka blir han själaglad! Och likadant när han sen träffar husse. Men jag är den oroliga av oss, allt jag vill är att Bamse ska vara lycklig. Samtidigt kan jag inte tänka mig ett liv utan honom.
  När jag läser om kurser på nätet är det alltid på fokus på hur hunden ska bli bättre… Men finns det bra kurser där JAG blir bättre? Även om vi har delad vårdnad med olika regler.
  Typ. Jag vill bli så bra som möjligt för den bästa jag har.
  (Och efter en förgiftning är jag mer nojjig än nånsin. Men jag måste väl vara lugn och stark..! :-O )
  Tack för svar. Från nån 🙂

 3. gillar bilden då min blandis tik golden/bc gör likadant men för att kunna titta ut, och alla tycker att hon är helt ouppfostrad… men det är liksom hennes personlighet att göra såna tokiga saker..

 4. Tack! Det här var vad jag behövde för att rädda min fredag. Får ständigt kommentarer om min spralliga ettåring, som enligt andra borde kastreras och helstrypas osv.
  Folkglömmer ofta att om man inte har något snällt att säga så kan man ju faktiskt hålla tyst

 5. Hej Fredrik,
  jag har en fundering gällande min mops (behöver lite experthjälp). Hon är 2.5 år gammal och vi har alltid haft en väldigt bra relation. Men nu på senare tid har hon vart väldigt ”på”, hon ska hela tiden slicka på mig och ligga i knät, följa efter mig hela tiden och ”attackera” väldigt försiktigt för att få uppmärksamhet. Hon är absolut inte understimulerad då vi aktiverar henne mycket varje dag. Beteendet är inte alls lika dant mot min sambo, utan snarare att hon ”ignorerar” honom när jag är i närheten. Vad kan detta beteende bero på?

 6. Hej Fredrik! Först vill jag säga tack för att du är en sådan inspirerande människa!
  Jag vill även fråga dig om du ger några endags kurser antingen privat eller i grupp?
  Om inte så undrar jag om du kommer ha någon föreläsning eller liknade?

  Med vänliga hälsningar
  Sanna

Kommentarer inaktiverade.