Var inte rädd för att ställa krav – Rätt kravställning är bra för dig och din hund!

Skärmavbild 2017-02-12 kl. 16.49.22

Ställ krav på hunden! – Det har du hört mig säga, det har du hört andra säga.
Men du har också hört mig säga – Du kan inte kräva det av hunden!

När kan jag ställa krav på min hund, och när kan jag inte ställa krav på min hund? Varför bör jag ställa krav på min hund, och vad är det bra för?

Inte ett superlätt ämne, och man kan vrida och vända på det lite som man vill. Men jag tänkte försöka klargöra åtminstone något i det här blogginlägget.

 

”Min hund sätter sig inte när jag säger till, kan jag ställa ett krav på hunden att den ska sitta då jag säger till?” – Nej, inte generellt i alla fall. Hunden måste lära sig att ”sitta” på kommando ger den fördel i att sitta. Alltså en uteslutande positiv inlärning.

När hunden gör detta bra, då SKA man börja ställa krav på hunden. Dessa krav kan exempelvis bestå i – att hunden inte får en belöning VARJE gång. Alltså ”den får leva med att utföra” utan att den får en godis. Man kan exempelvis belasta hunden då den sitter, innan den får en belöning. Då ställer man krav på ett ”säkrare” sitt innan hunden får sin belöning…. osv.

Ju mer krav jag lyckas ställa på hunden under en sittövning, och att hunden ändå klarar att utföra – Desto bättre blir hunden på detta!

Om jag exempelvis har eller gör en hund bolltokig, och är ute och leker med hunden. DÅ kan jag med hjälp av bollen – och kravställning – öka både hundens motivation för bollen, och hundens och min kommunikation.

Nu slänger jag iväg bollen, och hunden vill jaga efter. Men med hjälp av en kravställning hindrar jag hunden att jaga efter. Inte förrän hunden faktiskt tittar på mig, får lov av mig, att springa efter, så får den lov att göra det.
Här kommer hunden motivation för bollen att öka, och hunden kommer lära sig att kommunikation med mig som husse lönar sig. Det enda sättet hunden kan nå bollen, det är genom att kommunicera med mig.

Det här exemplen är något man kanske kan kalla för ”positiv kravställning” (?)
Men det finns andra exempel på kravställning som kanske inte verkar lika positiva.

Det är när du exempelvis ska torka av din hund, eller klippa klorna på din hund. Eller när du ska till veterinären för att vaccinera hunden. Där och då kanske du måste ställa ett krav på hunden – du gillar inte detta, men du måste – och frågan man kan ställa sig här är om den typen av krav förstör eller förbättrar er relation?

Svaret på den sista frågan beror sannolikt på hur van hunden är med detta, och framförallt vilken relation du har tillsammans med din hund.

14 svar på ”Var inte rädd för att ställa krav – Rätt kravställning är bra för dig och din hund!”

 1. Min 4 mån gamla valp vill inte bli kopplad när vi ska gå hem från skogen och sticker då och det blir en kurragömmalek. Jag jobbar med godis och belöning men måste alltid lura honom och det slutar med irritation. Hur får jag honom att vilja komma?

  1. Lek,koppla och släpp han,flera gånger under promenaden.
   Han kopplar kanske ihop koppel med att det roliga är slut.

   Gör du så får du även en inkallningsövning,det ska alltid vara kul när matte/husse kallar in hunden.

   (men nu ska jag sluta skriva här så Cissi blir nöjd. Allt handlar ju inte om mig. Eller hur var det nu? Beklagade jag inte när du förlorade Bente,Cissi?
   Hur mår jag när jag förlorat min vän efter 13år? Blir bemött av påhopp i sorgen. Tack för det!)

   1. Varför skulle jag bli nöjd för att du slutade skriva Thea? Jag tycker tvärtemot att det är bra att du skriver här så länge du inte går till attack och det vet du nog med dig själv att du gör ibland. Här gav du för övrigt ett bra råd, enligt min åsikt.

    Du beklagade när jag förlorade Bento och det var/är jag tacksam för. Jag beklagar att du mist din vän, jag vet vilken intensiv plåga det är att förlora någon man älskar. Jag hoppas att du finner ro i din själ T. Jag gjorde det även om det tog tid. Det går inte en dag utan att jag har Bento i mina tankar och sorgen är någonting jag har tvingats lära mig att leva med.

  2. Ställ krav och oxså när du är ute i skogen å valpen leker spring å t motsatta hållet å göm dej MEN SEJ INGET NÄR DUI SPRINGER I FRÅN när han kommer beröm låt han springa i gen du gör om detta men denna gången som han kommer kopplar du upp honom går med honom kopplad ett par tre hundra meter å sen kopplar du loss å låter honom springa i gen så där får du hålla på sen har du en hund som kommer

 2. Träna på att ha hunden lös börjar man på en öde plats hur får man sen han å komma har gått lydnad med honom han e jätte duktig men så fort han e lös så tror han det är lek hela tiden uppgiven

  1. Lek med honom mer, och bestäm när leken tar slut. Kalla in – beröm och belöna, låt han leka lite till. Låt inte inkallning = slut på det roliga nu går vi in och tråkar. Kalla in – beröm, belöna, koppla och gör något kul i kopplet också 🙂

 3. Helt rätt! För lite krav på att hundarna ska bete sig nuförtiden. Mest bara lockande med godis och andra ”belöningar”

 4. min eng bulldog tik morrar och reser ragg kröker ryggen när främmat folk kommer hem.
  känns känns väldigt olustigt och vet ej om hon vill bita. hon promenerar runt dem kan lukta om de sitter vid ett bord. men man får inte röra henne. Hur får vi bort detta obehagliga beteende hjälp !

Kommentarer inaktiverade.