Dominans – Absolut inte. Tvärtom!

Skärmavbild 2017-02-15 kl. 16.48.02

Därför hoppar din hund upp på dig och besökare, därför vill din hund slicka dig i ansiktet!

Har fått en del frågor om just detta med hopp, och med slickande i ansiktet. Frågeställarna undrar varför hunden gör på det här sättet, och vad man ska göra för att få bort det?

Anledningen till att hunden fortsätter göra det – Det är i alla fall därför att hunden får fördel i att göra så!

Men det är viktigt att komma ihåg att detta INTE har med dominans att göra, det är precis tvärtom. Det är ett sätt för hunden att visa – ”jag är snäll jag är snäll….”

Och det är just också därför det ofta blir så fel när man försöker få bort det här beteendet genom att ”fya” eller bestraffa hunden. Det gör ofta problemet värre eftersom hunden då vill visa ännu mer att den är snäll, och hoppar och slickar då ännu mer.

Det finns i huvudsak två saker jag tycker man ska tänka på om man vill arbeta bort det här problemet/problemen.
Det ena är att inte ”svara” på det hunden gör. Alltså total nonchalera det hunden gör. Inte pussa tillbaka, inte ge uppmärksamhet, inte ”fya”…. bara nonchalera.
Detta ska du samtidigt göra tillsammans med att du ska arbeta förebyggande. Du får hitta på saker du kan göra (avleda) innan hunden gör som den gör och inte får göra. Ett exempel på detta kanske kan vara att droppa en godisbit på marken innan hunden tänker hoppa upp på dig.

Som jag inledde – En hund gör saker bara för att den får fördel i att göra saker – det är alltid viktigt att tänka på, och inte minst vi dessa problem.

8 svar på ”Dominans – Absolut inte. Tvärtom!”

 1. Bra där Fredde. Vill bara lägga till att man måste ju lära sig att läsa av hunden först och främst. Annars blir det ju liksom inte rätt från början eller hur jag nu ska säga. 🙂

  1. Men alla kan ju inte”läsa hund” Cici så därför blir det fel från början lixsom det går ju inte fö r”lekmän”att förutse en glad hoppande hund ”bara” kommer
   Min 18 åring här hemma har problem att chäfern hoppar hon började med att fya det tyckte chäfern var jätte kul hoppade MERA nu har vi hängt en påse med godis i på utidan av dörren så när hon kommer hem innan hon satt nyckeln i låset så har hon en näve godis i handen som hon slänger ut på golvet medan hon klär av sej så när hon är färdig är hunden färdig å dom kan hälsa på varandra på ett för henne normalt vis

 2. Hoppar gör de för att nå vara ansikten….vi står som sagt inte på alla fyra. Hunden kommuniserar med att slicka den som kommer. Går även att gå ner på huk om man nu vill att hunden ska få kommunisera….på ett lugnt sätt givetvis.

 3. Min hund vill slicka mig i ansiktet och det slutar alltid med att hon biter till med en huggtand. Varför gör hon så?

 4. Wow snacka om att kopiera härliga hunds videoklipp som kom ut nyligen…fast då nämndes inget mutande med godis tack och lov!

 5. Hej Fredrik! Jag och mina föräldrar har delad vårdnad om en galen liten mopsvalp på sex månader. När hon är hos mig skäller hon på ljud från trapphuset, från tvn och från gatan. Jag ignorerar själva skällandet och visar att det är jag som har koll, men 15 minuter senare börjar hon igen. Är det en valpgrej eller är hon för stressad hos mig?

  Jättekul om du vill ta upp min fråga! Med vänlig hälsning, Lotta

  1. Hon vill tala om för flocken (dej) att här kommer det någon den måste JAG ha koll på sdat där är ju svårt att förebygga när man bor i lgh men efter hennes första skall ta då å busa med henne med en leksak eller slänga godis på golvet att hon skäller efter en stund det är ett typiskt valpbeteende kan yippa att det är bara ett gruff men tjata inte å fya då blir det värre ha lite hundgodis i en skål på soffbordet så när hon skäller släng ut lite godis men mycket av det där är valp beteende hon har kommit i ”spökåldern” hon hör å ser saker som INTE fins synliga för oss men dom ”ser” det

Kommentarer inaktiverade.