Nonchalera alltid en hund du inte känner eller kan ”läsa av”!

Skärmavbild 2017-02-22 kl. 20.31.29

I dag fick jag en mycket efterlängtad domarinbjudan. Den är inte så exotisk i sig, men ändå en inbjudan jag väntat hela min domarkarriär på – Domare (endast schäfer) på Stockholms hundmässa 2019. ”Nordic dog show”.

Den enda nackdelen är att jag inte får döma någon annan utställning än just denna detta år. Det är en regel/princip kennelklubben har då det gäller den här utställningen, och så får det bli.  🙂

Idag kunde jag läsa på nätet om en kille som blivit ganska rejält biten av en Rottweiler ”på stan”.
Det var när killen skulle närma sig hunden för att klappa hunden, den gick till angrepp.
Och det är i princip alltid så – En hund biter mycket sällan en person om personen i fråga inte engagerar sig i hunden.
Jag vågar påstå att nästan 100% av alla hundattacker är när en person på det ena eller det andra sättet engagerar sig i hunden. Eller i alla fall inte bara nonchalerar hunden.

En idiot som går fram för att klappa en hund, han får skylla sig själv – kan man tänka och tycka.
Men lagen säger något helt annat. Som hundägare är du alltid skyldig då din hund gör illa en person. Alltid, utan undantag!

Och just detta med att engagera sig i hundar du inte riktigt kan läsa av, eller känner, det är något jag som hundexpert i princip aldrig gör. Och om jag ändå gör det så får jag räkna med att bli biten.
Nu är jag hyfsat säker på att det inte är så många hundrädda personer som läser min blogg, men vill ändå understryka – Det är väldigt sällan, i princip aldrig, en hund biter en person som totalt nonchalerar hunden.

Självklart är det så att som hundrädd är det lättare att säga – bara nonchalera – än vad det är i praktiken.
Jag vet, jag är livrädd för getingar även om samma sak gäller även för getingar.

 

11 svar på ”Nonchalera alltid en hund du inte känner eller kan ”läsa av”!”

 1. Säger samma sak mycket sällan en hund biter en människa som ignorerar den, finns ingen anledning att känna sig hotad eller inkräktad på för hunden om man ignorerar den. Tyvärr svårt för många att lära sig att ignorera.

 2. Jag har Cane Corso har varit med om vid ett flertal tillfällen att folk utan att fråga oss dykt ned på hundarna. Tagit tag i deras läppar och gosat. Vår hane hade vi munkorg på för han hade kunnat bita ansiktet av personen. Hur i helvete ska jag kunna ha strikt djurägaransvar när jag möter någon på ett övergångsställe och de dyker på min hund utan förvarning. Min nuvarande Cane är hur snäll som helst men vi har precis tagit hand om ett vanvårdsfall. Hon är livrädd för män. Så länge hon får sin tid går allt bra men om någon dyker på henne kommer hon att bli skräckslagen.

 3. Ja, detta är ett problem. Nu har jag en valp som ska tränas i att nonchalera andra människor och djur när vi är på promenad, men det är jättesvårt för folk vill ju gärna gulla med en gullig valp…. Börjar man ge instruktioner så verkar folk tycka att man är onödigt krånglig.

  Jag älskar djur, och speciellt hundar, men jag skulle aldrig komma på tanken att gå fram och klappa en okänd hund. Blir jag riktigt impad av en hund ”på stan” kan jag gå förbi och snegla lite…. =)

 4. Här är lagen lite tandlös. Om en främmande person kommer fram och tar kontakt med en hund trots att ägaren säger innan att det inte är ok så blir hundägaren ändå skyldig om hunden biter!
  Lagar sätts upp men ingen vill ta ansvar för om det är realistiskt eller ej.

 5. Ja ibland undrar man över hur de kommer fram till alla konstiga lagar… Håller med My att en del lyssnar inte även när man som hundägare säger till (var med om det med en tidigare schäfer jag hade tagit som omplacering men tack och lov gick det bra ändå). Och om någon bryter sig in hemma hos dig och hunden biter är det dit fel som ägare… vansinnigt…

 6. När jag var barn ( ca.35 år sen) fick jag lära mig att inte gå/springa fram till hundar jag inte kände och alltid fråga om jag fick klappa. Har respekten, förståelsen för och kunskapen om hundar blivit sämre idag hos gemene man? För i grunden tycker jag att det är bra med strikt ägaransvar men det slår fel ibland.

 7. Hej,
  Jag har en hund (schäfer) som fryser blicken på någon/något som finns ”långt där framme”. När vi har passerat den aktuella grejen/personen, så hittar hon nästa grej att frysa blicken på.

  Hur ska jag gå tillväga för att få bukt på problemet?

  /Tyra

 8. Hej Fredrik! En kollega till mig har en 2 år gammal jack russel-hane. När hunden gör något han inte ska göra lyfter min kollega upp honom i nackskinnet och milt ”kastar” iväg honom som bestraffning. Är detta OK på en vuxen hund? Eller överhuvudtaget lämpligt som bestraffning?

 9. Så jobbigt ibland, har hund med hög gullighetsfaktor, jag har ’lovat’ honom att han inte behöver hälsa. Hur håller man det när folk bara dyker på. Brukar försöka se sur och upptagen ut, men det hjälper inte alla gånger.
  -Ja, jag vet, han är söt, men han vill inte hälsa.

 10. Vet vilken hund det gäller i Eslöv denna hund va en omplacering som inte hade haft det så bra den nuvarande ägaren sa till ett antal gånger att killen ej skulle klappa men ändå går han fram med huvan på sin tröja uppe böjer sig över o sen smäller det inte konstigt

 11. Hej Fredrik!
  Jag har en liten sheltievalp på 4 månader och såklart urgullig, ”tyvärr” verkar hela staden också tycka det. I princip varenda gång som jag är ut med honom (vilket blir ca 8 grr per dag) så kommer det alltid fram någon som sett hur söt han är och ignorerar helt att jag säger att de absolut inte får hälsa. Jag brukar få honom att sätta sig och flytta fokuset till mig men det blir totalförstört då folk i princip kastar sig över honom, trots att det är tydligt att de inte bör gå dit.
  Här om dagen kom det fram en karl som till och med gav honom en godis så det blev ju totalt pannkaka av alltihop och det var bara att börja om från ruta 1.
  Ibland blir det så mycket att jag till och med lyfter upp honom för att gå iväg till ett lugnare ställe. Det är lika stressande för honom som det är för mig och jag har börjat bli en riktig ”ragata” då jag är ute och går med honom för att folk inte ska vilja gå fram (vilket fungerar si sådär).
  Ingen skulle ju vilja att fullt främmande människor kom fram och hälsade på ens barn, så vad gör det okej med hundar?

  Andra hundar fungerar klockrent, men hur tar man sig till alla dessa respektlösa människor? Det är i regel alltid den vuxna delen av samhället som är jobbigast, barnen verkar förstå bättre.
  Finns det något jag kan träna med valpen som gör att det inte får samma konsekvens att folk är så oförstående?

  HJÄLP! Jag är desperat!

Kommentarer inaktiverade.