Nej, det är aldrig okej och alltid fel!

Skärmavbild 2017-02-26 kl. 21.30.35

Hoppas du haft en fin helg. Min helg har varit alldeles perfekt på alla sätt. En helg jag kommer minnas för resten av livet faktiskt. Så kul har jag haft 🙂

 

Skärmavbild 2017-02-26 kl. 21.32.06

Svar – Nej! Aldrig okej, och alltid fel!

Låt mig klargöra min ståndpunkt om detta ännu en gång.

Bestraffning – att vänta på att en hund ska göra fel, för att sedan ”fya” hunden – det är i princip alltid fel!
Det ger sällan något annat än en osäkerhet och en sämre relation.

Att däremot hjälpa hunden att ”göra rätt” innan hunden gjort fel – tillrättavisa – det är något jag anser är bra och positivt.

Sen kan man hamna i ett läge eller en situation där man faktiskt ”måste agera”, och agera på ett sätt som kanske i teorin inte är så bra. Exempelvis – Min hund biter sig fast i en annan hund och vägrar att släppa. I den situationen MÅSTE man ju få hunden att släppa sitt grepp, och då kan man tvingas ta till saker som i alla andra mer normala lägen och situationer vore helt otänkbart.

Sedan måste man förstå att den bestraffning frågeställaren skriver om ovan, i själva verket kan vara något som förstärker hundens beteende istället för tvärtom.

Sedan måste jag också säga det att jag har svårt att förstå att man faktiskt vill göra illa sin hund. I min värld måste det helt enkelt vara något som är lite knasigt hos en hundägare om man med flit väljer att göra illa sin hund.

 

 

 

11 svar på ”Nej, det är aldrig okej och alltid fel!”

 1. Det där tycker jag är jätte svårt att inte fya när min hund gör fel, våran dvärgspets 9mån gammal testar oss nu mycket, tex han älskar pinnar ok ute men inte att ta med in, ska du då ta den ifrån honom , aj aj !! Han blir helt galen biter hugger mig, möte med andra hundar ( vissa hundar ) skäller han helt galet mkt, går inte att få någon kontakt m honom o där lika så bits han , inte många vantar som är hela..vad gör man ????

  1. Om ni inte vänder på det nu kommer era problem bli större. Vill du ha pinnen erbjud något annat än pinnen alltså byteshandel. Vill du dämpa din hund vid hundmöten kanske du bör söka upp någon att träna hundmöten med och sen socialisera din hund med flock så den får träffa olika hundar lös.
   Vid nio månader händer det massor i hunden den är nu tonåring. Försök att undvika konflikter och bygga relation istället. Hoppas det löser sig

   1. Tack ! Vi gör precis så. Godis/belöning mot pinne, och försöker att leka med pinnen. Hoppas det ska hjälpa, och även tränar möte med andra hundar, ibland gå det jätte bra o ibland mindre bra….. va man har lärt sig o det nog bara att träna träna med honom….

 2. På tal om att bestraffa på fel sätt. Vi har precis tagit hand om en hund med massor av problem. Det har funnits/finns en film på fb där de stryper henne tills hon svimmat samtidigt som de skrattar. Iblan när jag känner att de kan behöva kissa (har två hundar) tar jag flexikoppelet står på trappen så får de kissa. Det är något jag använder mellan rastningar. Hunden blir livrädd för flexikopplet. Jag har gömt ”klumpen” bakom mig och tagit på henne halsband. Då funkar det. Nu börjar hon fatta att det betyder kissa inte slag. Undrar bara om jag kan få vända mig till dig om jag stöter på rejäla problem. Min andra hund är oxå vanvårdsfall som vi nästan fått ordning på. Båda hundarna är inte rumsrena och de snor mat. Vi gömmer mat och låter dem kissa ofta där av trapp flexikoppel.

 3. Hej Fredrik!
  Jag har en fråga ang min lilla tik 9 månader och min dotters nytillkomna hane på 1,5 år. De håller på hela tiden när de träffas. Han slickar henne i underlivet och hon rider på honom. Vad ska vi göra för att få dem att sluta med detta.

 4. Hej, jag vet att detta är off topic men jag sitter på tv4 play och tittat igenom alla gamla avsnitt av hundcoachen. Så bra med lite uppfräschning nu när hund nummer 2 kommit till familjen. Hur som helst tittade jag just på ett avsnitt när du hjälper hunden Hugo att åka bil, eller rättare sagt hans husse. Jag uppfattar min äldre hund som stressad av att åka bil. Dels kan han få för sig att springa till andra sidan tomten när det är dags att åka men han kommer oftast. Ibland får jag hämta honom. Sen hoppar han in. Ibland åker han i bagaget och ibland i baksätet med säkerhetssele. På båda ställena blir han flåsig och står gärna upp. Han lägger sig när man säger till han. Men vi brukar ignorera honom när han åker bil. I inslaget säger du att om man låter hunden vara när man åker så lugnar dom ner sig själv. Och visst lägger han sig ner del av resan. Är hans beteende när han ställer sig upp och eller flåsar stress? Vad kan jag göra för att minska hans stress? Skulle bli väldigt glad för svar!

 5. Hej Fredrik! Jag har försökt hitta svar på nätet angående 2 beteenden som min hund har, som jag bara är lite nyfiken på och skulle gärna vilja veta mer om. Jag har en 9årig CaDeBou.
  1) när vi ska gå ut så blir min hund glad och vill skutta i cirklar runt om mig, kvittar om det är skor, dörrar, väggar ivägen, hon ska förbi och runt till varje pris. Jag upplever inte att det är ett problem för mig att säga åt henne och få henne sluta för stunden men tänkte om du vet om de finns någon annan orsak till beteendet förutom ”glädje”?
  2) när min hund väl får vara i sängen så vill hon nästan alltid ligga längst ner i sängen och med rumpan mot oss, är detta någon instinkt över att vakta eller är det något annat som gör att hon gör så tror du? Min hund är annars en riktig mysgris!
  Tacksam om du har något svar på mina funderingar. Mvh, Jennie.

 6. Hejsan hundcoachen! Jag har en valp på 10 veckor och han nafsar efter händer och biter i ens fötter även om man har strumpor på. Hur blir jag av med nafsandet ?? Ska jag ta tag i hans nackskinn och vara bestämd och säga nej eller är det rätt eller fel. Är det de ända man får göra för att inte få problem senare ? Vad är rätt och vad är fel när det kommer till bitandet för att problemet inte utvecklar sig?

  Hur gör du och vad kan du tips mig om för bästa svar , för att vara snällast,klokast men även konsekvens mot honom ?

 7. Hejsan. Det verkar inte som om några inlägg över huvud taget blir kommenterade/besvarade på din Facebook-sida (trots att du lagt in nya bilder där ganska nyss), och din hemsida är ju stängd, så jag får väl prova här istället…
  —–
  Jag har letat och letat på nätet, men kan inte hitta svaret — VAR & VEM utbildar alla ”sökhundar” numera (för tull, polis, försvunna personer, likhundar…. etc)? Har för mig att det fanns en ”hundskola” i Sollefteå förr, men finns den kvar?

  Ovanstående fråga är mer av nyfikenhet, men det som jag EGENTLIGEN vill ha svar på är ifall det finns någon organisation som hanterar ev bidrag till fodervärdar/hundförare som har dessa nyttohundar?

  Själv skulle jag gärna ”bli tilldelad” en vovve genom att bidraga med en slant varje månad till hundföraren och/eller utbildningen av sökhundar. Ungefär som att bli fadder till något barn någonstans. Och så får man veta några gånger om året om vovven varit ute på några uppdrag och om den har lyckats osv osv. Rapport i en Hemlig grupp på Facebook t.ex., där varje vovve har sin egen sida, och dit bara faddrar och hundförare har access.
  Om det är känsligt behöver man inte ens ange hundens riktiga namn, utan det skulle räcka med alias-namn och landskap.

  Om denna möjlighet redan finns, så är det i alla fall en väl bevarad hemlighet, och det är ju synd för fler sökhundar kan väl aldrig vara fel? Jag kan säkert skramla ihop ett gäng faddrar på ingen tid alls, de flesta tycker ju att det borde finnas flera sökhundar, överallt.

  Men det är förstås viktigt att en sådan här ”gåvo-verksamhet” sköts professionellt, så att föreningen (eller vad det nu blir) har ett oklanderligt rykte.

  Såååå….. Finns det redan, och var kan man i så fall anmäla sig?

Kommentarer inaktiverade.