Ledarskap, tydlighet och konsekvens – Inga fula ord!

Skönt att våren är på ingång. Det är den härligaste “hundtiden” tycker jag. Det är lagom varmt, inga mygg och flugor, men ändå sol och ljust 🙂

Framöver kommer jag besöka Rix morron zoo då och då. Nu på onsdag är det första gången.
Har du en fråga till mig, som jag kan svara på, och som jag, Roger och Laila kan diskutera på onsdag – Mejla i så fall frågan till zoo@rixfm.se

I slutet av april “släpper” vi ytterligare en grej som jag tror du kommer att gilla. Men mer om det lite längre fram. Men du kommer att gilla det – lovar! 🙂

Nästa helg flyger jag till England i ett hundärende. Jag ska inte döma, jag ska inte föreläsa, jag ska till en hundägare för att ge lite privathjälp 🙂 Det ska bli väldigt spännande!

 

En hundexpert har enligt uppgift sagt något i stil med – “Ett av problemen i Sverige är att hundägare älskar sina hundar för mycket. Det gullas för mycket med hundarna och det skapar problem”

Denna hundexpert är någon jag respekterar stort, och jag förstår vad denne menar. Men jag har fått lite frågor om detta.
Kan man verkligen gulla och älska sin hund för mycket, och i så fall vad skulle det kunna skapa för problem?

Jag personligen anser att man inte alls kan älska sin hund för mycket. Jag anser också att man inte kan gulla med sin hund för mycket – Men man kan göra detta ur ett mänskligt perspektiv, och då kan det verkligen bli fel. Och jag tror att det var så denna hundexpert menade.
Hundar saknar proportioner på så sätt som vi ser på proportioner. För oss är det värre att en hund biter grannen, än att hunden tar en smörgås från bordet, och agerar därefter. Men för hunden är det ena varken värre eller bättre. Hundar lever mer i en “svart/vit” värld än vad vi människor gör, och här kan det bli problem.

Mellan mig och min hund finns rätt, och det finns fel.
Mellan mig och ex vis min son finns en bredare skala – ganska bra, helt okej, inte helt bra osv….
Jag kan resonera mer med mitt barn, komma fram till saker gemensamt och så vidare. Det möjligheten finns inte heller med en hund.

Ord som – ledarskap, tydlighet, konsekvens – är ord som några av mina kritiker har svärtat ner, men dessa ord och handlingar behövs för en hunds välmående. Så är det bara!

Och dessutom är dessa ord och meningen med orden inget som är dåligt eller fel. I alla fall inte om man utgår ifrån att man älskar sin hund och har en fin relation med sin hund.

 

 

 

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

18 Inlägg för Ledarskap, tydlighet och konsekvens – Inga fula ord!

 1. Bettan skriver:

  Instämmer!
  Varken djur eller människor mår bra av diffushet eller otydlighet!

 2. Linda skriver:

  Tror det många gånger handlar om att hundägare BARA gullar med och älskar sina hundar och att hunden inte har krav och regler. Jag själv har haft svårt för regler och krav på mina hundar men jag har lärt mig att det är det snällaste mot hunden. Märker stor skillnad nu när dom fått tydliga ramar och gränser, har helt enkelt lugnare och tryggare hundar som vänder sig till mig för vägledning. Haft problem med att ena hunden attackerat och bitit människor (som tur är en liten hund) men efter jag tagit ett tydligt ledarskap och visat vad som gäller har detta inte hänt på flera månader. Att leda är att visa kärlek.

 3. Frida skriver:

  En fråga som inte gäller ditt inlägg. Men på en lördag är det svårt att få dom svar man behöver när google sviker 🙂

  Om jag köpt en hund. Jag har hunden hos mig. Men ägaren skriver inte på några papper. Varken köpeavtal eller ägarbyte.

  Hur fasiken gör jag då?

 4. Line skriver:

  Hej Fredrik
  Skulle bara vilja fråga dig en sak, har en fantastisk liten golden som är 5 mån. Ska träna honom till jakt, apportering.
  Han låter som en liten Kanarie fågel, när när man kommer hem och han håller något i munnen
  Eller när man klappar om honom
  Har du några tips
  Med vänlig hälsning

 5. Anna Nilsson skriver:

  Jag har fått hem en valp på 9 veckor som är jätte go problemet är att jag har en hund på 1 år och 9 mån och när han busar så slutar han aldrig.den lilla får svårt att försvara sig tillslut oc den större bryr sig inte när valpen lägger sig,han bara fortsätter..när och hur ska man gå in ex avbryta avsluta

  • Alfahonan skriver:

   Det kommer med tiden styr INTE upp eller gå emellan å lägg dej i det klarar dom av själva Lycka till

 6. Liselotte skriver:

  Helt rätt!! Dock så blir man dömd av andra hundägare om man är svart/vit mot sin hund. “Men denna gången kan han väl få en godis, han är ju så söt”. Jo, sen två år senare då han är en fullvuxen Rottis så låter det inte riktigt lika. Jag är sååååå trött på dessa hundägare med flexikoppel med småhundar som får uppföra sig hur som helst utan tillsägelse eller ngt som ens liknar ett svart/ vitt tänk.

 7. katarina skriver:

  Ett radio ämne är djurens rättigheter och vår lagstiftning. Räcker lagen till för skydda hunden?
  Vad tror ni och hur ser ni på framtiden när det gäller djurrätt och vad är era framtids drömmar?

  Hunden är levande varelse och förmågan att läka och förändra människor. Det kan vara denna påverkan som resulterar i enorm “gränslös” kärlek och vi glömmer bort hund perspektivet. Borde vi ha djurrätt inriktade domstolar med nämndemän och domare som har djupperspektivet i fokus? Jag tror inte det finns i dag specialutbildade personer i domstol och det är DE som dömer djurmisshandel. Många tycker de får låga straff och ibland leder misshandeln till döden .

 8. Johanna Strandh skriver:

  Problemet är inte orden i sig utan att dem betyder så väldigt olika för olika hundägare. Tolkningarna blir olika vilket resulterar i väldigt olika handlingar och beteenden från oss hundägare. Allt från misshandel till undfallenhet.

 9. Sofie skriver:

  Hej! Vi har en 4 årig blandras rottweiler, labrador och schäfer. Han är hur go som helst och lugn inomhus. Vår problem ligger i att han vid koppelanvändning blir väldigt arg och drar då vi möter andra hundar. Vid tillrättavisning blir han arg på den som håller i kopplet. Han drar väldigt mycket vid dessa tillfällena också. Min man och jag har nu börjat en kurs hos en lärling till Jeppe Stridh. Jag kan dock inte riktigt ta till mig av det som lärs ut då jag tycker det är fel att tillrättavisa genom ryck i dressyrhalsband, samt vänta tills hunden gör fel och då bestraffa. Jag söker en annan lösning som jag kan känna mig mer bekväm med men ändå komma till samma mål. Har du något tips på bra hundkurs eller kontakt i södra delarna av Skåne? (Malmötrakten) Mvh Sofie

  • Ellen skriver:

   Googla “positiv förstärkning” och gå inte tillbaka dit! Att lära ut via bestraffning tar ju inte hand om problemet, det gör bara hunden osäker. Bättre att belöna, belöna och belöna igen ett rätt beteende

  • Alfahonan skriver:

   Ta kontakt med din Brukshudklubb gå in på nätet å kolla Lycka till

  • Joakim skriver:

   Håller med om att lära ut genom bestraffning inte tar hand om problemet. Men det är inte bestraffning det handlar om här. Ett snabbt ryck i kopplet, behöver inte vara hårt eller kraftigt, bryter beteendet hos hunden. Och du ska inte vänta tills hunden fysiskt har gjort fel, då är det för sent. Det ska brytas redan när hunden mentalt gör fel, alltså innan den börjar dra. Det gäller att du måste lära dig läsa din hunds signaler.
   När hunden gör rätt efter korrigeringen så är det belöning som gäller i form av beröm från dig. Hur mycket beröm beror på hunden, en hund som har svårt att göra rätt ska ha mycket beröm när den utför önskat kommando och tvärtom.
   Att försöka belöna bort oönskade beteenden funkar inte! Hunden måste få veta när den gör fel, och få beröm när den gör rätt.

 10. Angelica skriver:

  Har sedan tidagare två barn som nu är vuxna. Har sedan etthalvår skaffat en kines som är fyra år.
  Jag kan inte annat än att hålla med, kärleken stärks med tydlighet och ledarskap…
  Relaterar till barnuppfostran men förhåller mig ödmjuk till alla som inte kan.

 11. Alfahonan skriver:

  Ja det är A & O med ledarskap både på hundar å barn har du inga tydliga regler gentemot barn/hunden (valpen det är från det stadiet man börjar) ja då får du odrägliga individer ett barn som inte får tydliga ramar blir en odräglig person som gör saker som för han tror är rätt men som kan backa käpprätt åt helvete (“värstings Barn) med en hund lika så

 12. Ellen skriver:

  Man kanske kan döpa om “ledarskap” till förmågan att leda. Med ordet kommer, precis som du säger, en väldigt dålig känsla pga att folk misstolkat det som “styr din hund med järnhand och bestraffa gärna”. Att leda är positivt! Det genererar i regel i att andra vill följa, men det gör dom bara om man är vänlig och visar ömsesidig respekt. Bra att du tar upp det. Gillar din inställning (numera)

 13. Sofie Croon skriver:

  Har precis hämtat hem en labradorvalp (jakttyp) 8v. Har en 4 årig Boston terrier sedan innan som jag tyvärr “gullat” med för mkt på ett mänskligt vis när de gäller mat, vilket skapat ett maniskt beteende när de gäller mat i alla former.. vilket nu blivit problem när valpen flyttat in.. så fort man öppnar hennes byrålåda där både godis och koppel etc finns så “flyger hon på” valpen.. biter inte men markerar tydligt utan förvarning.. när valpen gick in i köket så blev de samma sak och då var de en tom matskål som vaktades. Vi har nu fått stänga bort vår Boston när vi själva ska äta eller vid utfodring. Men hade vart skönt om de bara kunde vara harmoniskt.

  Jag ska verkligen arbeta med min Boston nu och som tur är så är hon lyhörd men detta beteende mot valpen är helt nytt för mig när de gäller problem hos hundar, så jag tar gärna emot tips hur jag kan arbeta bort detta.. vill inte att nykomlingen ska få en dålig start.