Det kan väl aldrig vara fel att ge sitt barn presenter varje dag? Nä, det blir lite jobbigt på födelsedagen…..

Nu, den 19 april, då släpps mitt första podd-avsnitt. Och sedan rullar det på hela våren och hösten. 10 avsnitt totalt i första vändan. Jag kommer att ta upp olika ämnen som – olika hundraser, första tiden med valpen, olika typer av problem med lösningar, polishunden med mera…… Missa inte dessa!

Podden kommer att finnas där poddar finns – ”Hundcoachen Fredrik Steen”

 

Sen vill jag rekommendera dig att gå in och titta på detta –

Jag ska själv försöka medverka på detta, det är en fantastisk upplevelse för både hund och hundägare  🙂

 

Lite tankar om ”belöningar”-

För mig är detta med belöningar inte mer komplicerat än ”belöningar” till de individer jag älskar. Mina barn, min partner, eller vem det nu kan vara.
En belöning för mig ska vara en överraskning. Den är till för att göra individen glad, för att individen ska känna att det lönar sig att göra ditt eller datt. Ett sätt för mig att visa uppskattning.
När mina barn en kväll gjort mig extra glad på olika sätt, då kan ”belöningen” vara att jag frågar barnen om vi inte kan lägga oss i min säng för att sova, titta på en film tillsammans.
När jag ber mitt barn att fokusera extra mycket på skolan inför ett prov, då kan ”belöningen” vara att vi tar en sväng till en leksaksaffär efter väl utfört prov.
Den ”belöning” som jag anser är mest underskattat, det är harmoni i vardagen vilket alla individer söker efter. En harmoni i vardagen är att vi alla kan vara tillsammans utan olika typer av konflikter. Det är en ”belöning” som är kraftigt självförstärkande.
Om jag ”belönar” mina barn dagligen med en glass – när de plockat bort tallriken efter sig, när de städar sitt rum, när de inte avbryter när andra pratar… osv – då har ”belöning glass” snart tappat sitt värde.
Du minns kanske själv Kalle Anka på julafton. En timmes tecknad film som såna som jag väntade på ett helt år. Idag finns det tecknad film året om, dygnet runt, så Kalle Anka på julafton är inget dagens barn uppskattar speciellt mycket.
För mycket ”belöningar” gör att individen kräver mer ”belöningar” och metodiken – belöning – tappar i värde.
Precis som mina barn får lära sig att – inte avbryta, inte slänga spaghetti på väggen, inte rita på väggen – och det utan ”belöning” och endast harmoni i vardagen, på samma sätt får mina hundar lära sig att inte engagera sig i besök som kommer hem, inte engagera sig i andra hundar på promenaden med mera.

En ”belöning” (överraskning) krävs bara när jag ber min hund göra det som är onaturligt för min hund att göra i den här situationen – ex vis, gå på lina.
En ”belöning” (överraskning) behövs inte då jag ber min hund göra något som är naturligt för hunden att göra i den här situationen – ex vis, inte bita grannen. Inte engagera sig i andra hundar(flockar).
I det sistnämnda – det som är naturligt för hunden att göra – där är harmoni i vardagen absolut belöning nog.
Titta själv på hundar i grupp/flock. De gör bara saker som är naturligt för hundar att göra, och du kan inte heller se någonting annat som belöning än just harmoni i flocken.
Sedan hör jag hundägare säga – Det kan väl aldrig vara fel att belöna sin hund?
Och det är möjligen sant, om man bortser från en sak – Att belöningen ska betyda något då man verkligen behöver den.
Det kan väl aldrig vara fel att ge sitt barn presenter/julklappar varje dag och året runt?
Nä, men det kanske blir lite besvärligt på jul och födelsedagar.