Ganska tragiskt för de hundar som inte trivs…….

Idag har varit en sån där härlig dag – Inget planerat!
Det är skönt som tusan och man hinner komma ikapp litegrann.

I morgon dömer jag schäfer på Svenska kennelklubbens stora utställning i Norrköping, och i veckan ska jag spela in det sista podd-avsnittet inför sommaren.

”Sommasvsnittet” tänkte jag skulle bli extra långt, och jag tänkte inte ha någon gäst. Jag ska vara ego och bara prata själv 🙂 Bland annat ska jag försöka utveckla mitt tänk om hund, och svara på en stor mängd frågor.

Hur vet jag att min hund trivs med mig, och mår bra?

Ja, det är en ganska bra fråga. En hund kan ju inte protestera eller till och med flytta om den inte trivs. Den blir kvar med oss som ägare, och får tillbringa resten av sitt liv med oss vare sig den trivs eller inte.
Ganska tragiskt för de hundar som inte mår bra eller trivs…

Att hunden äter bra – Det i sig behöver inte vara ett bevis för att den mår bra, inte alls.
Att hunden är lugn och nästan med tiden blivit ”genomskinlig/osynlig” på promenader eller i bostaden – Detta behöver inte alls tyda på att den mår bra. Tvärtom kan den ”ha gett upp livet”.

Jag tror det är viktigt att se hunden över tid. Att hunden inte förändrar sitt vardagliga beteende över tid. Att hunden har lätt för att vila och koppla av. Men också att den har lätt för att ”växla tempo” och vara glad och busig. Personligen tycker jag det är viktigt att hunden vill ta egna intiativ. Jag tycker det är viktigt att hunden känner att den har en naturlig plats i flocken/familjen. Att den får lika mycket plats, och blir sedd, som alla andra i familjen.

Då det gäller hundens välmående har vi ett enormt ansvar. Det är bara hundägarens totala skyldighet att göra sin hund lycklig.

 

 

11 svar på ”Ganska tragiskt för de hundar som inte trivs…….”

 1. Oj, det gav mig en riktig tankesättare. Man ska ge sin hund massa kärlek även när hunden inte frågar dom det, för så gör man till de man älskar!

 2. Ja det finns nog många hundar som mår dåligt. Dom får inte vara en familjemedlem, utan har bara en uppgift ställas ut eller vara jakthund. Jag hoppas min Leonberger trivs hon är med oss överallt. Ena minuten lugn andra glad och busig, hon vågar ta plats. Det finns så många som inte skulle haft hund, den kommer inte ut på dagliga promenader utan får göra i hundgården.

 3. Hej Fredrik
  Tack för att du finns du ger så mycket inspiration till oss som älskar och äger hundar.
  Här kommer frågan vi bor på landet, jag och mina Borderterrier i koppel är ute på promenad
  och från ingenstans korsar en ” katt”. ” = räv för mina BT stigen, de blir alldeles från sig och drar och skäller och vill givitviss jaga katten. Vi blir sittande tills den har försvunnit.
  Detta sker varje gång och jag vet inte hur jag skall tackla detta , det är inget stort problem och hundarna tycker detta är jätte roligt , det ligget i deras instinkt och de är gryt tränade
  MVH Dexter o Frejas matte

 4. Lyssnar på din podd och läser din blogg. Älskar hundar och vill så gärna ha hund, har dock en önskan om en viss ras eller tom två raser cockerpoo el shetland sheepdog. Tyvärr verkar det svårt det jag skulle säga är att jag beredd att satsa 110 % på hunden och lära den mycket av dina tips och råd. En som längtar efter en fyrbent gosig kompis.

  Tack för en otroligt bra sida!!!

 5. Rolig läsning. Då kanske jag ska heja på vår Russel när han på helgerna exakt klockslag när han brukar få gå ut (barnen ansvarar för förmiddags- och eftermiddagspromenaderna på helgerna) går in och ställer sig och skäller på tonåringarna tills de släpper datorn och går ut med honom. Snacka om att ha en naturlig plats. Han rastar våra ungdomar!!

 6. Blir förtvivlad när jag ser husdjur som ser så ledsna och /eller rädda ut och dom är många. Därför blir jag också så glad när man ser husdjur som ser glada och harmoniska ut.

 7. Sista podden nej så tråkigt jag väntar varje vecka på att få lyssna på din pod.
  Min bichon havanaise 5 mån skäller alltid när det kommer någon i dörren, vi har ytterdörren på 1:a vån och lgh på 2:a så hon ser aldrig vem som kommer ….hur får vi henne att komma till ro och vänta tills besöket kommer upp för trappan ? vi kan ju inte hålla henne från hallen där är hon ju aldrig 😉

 8. Jag har en fråga som jag hoppas att du har möjlighet att svara på. Vi har en 2 årig hane, en phalene. Han har alltid varit busig och varit med på lek, men kan även slappna av.

  Nu har vi köpt en valp(papillon hane) som har varit hos oss i 2 veckorn nu, och då har vår phalene taggat ner, rejält. Han lockas inte lika lätt på bus och vill gärna ligga på soffan dit valpen inte kommer upp. För att tillägga så biter valpen vår 2 åring i svansen och öron, men han säger inte till utan hoppar bara upp på soffan. Valpen hoppar ofta på vår andra hund. Valpen rent utav drar i svanen om han får tag i den, som en dragleksak.

  Vad bör man göra åt detta? Vill att dom ska komma bra överens och att båda känna sig som en del i gänget.

 9. Hej Fredrik! Hittar inte vart jag kan maila om frågor så det får bli en kommentar här Vi väntar en liten aussie-valp i början av augusti. Vi har 2 katter sedan tidigare en 7-åring och en 6-åring. Vi har inte haft hund innan men är väldigt insatta i rasen vi har valt. Däremot skulle vi gärna vilja ha tips på hur vi bäst introducerar valpen och katterna för varandra.

  När jag introducerat ny katt så har de fått vara i vars ett rum ett tag och sedan har dem fått byta för att i lugn och ro kunna ta in en ny doft och undersöka. Efter några sådana vändor har de fått träffas på riktigt. Det har väl tagit ca en vecka för dem att acceptera varandra.

  Tacksam för tips mvh Josephine

 10. Hej Fredrik
  Har en fråga om våran labb-blandning som får panik vid vattnet. Hon ska i till varje pris o hugger i vattnet. Simmar cirkulerande huggande utan att man får kontakt.
  Vi har provat i flera år med olika strategier. Men nu gett upp.
  Har du tips hur vi ska gå tillväga.?
  Jeanette

Kommentarer inaktiverade.