Ge den tid, låt hunden ta initiativet!

Den här lilla krabaten ”Leif” hämtade jag ute på Arlanda igår. Han ska bo med mig framöver och tillsvidare….

Hur ska man uppträda mot en ny hund, mot en valp, mot en hund jag träffar, mot en vuxen hund jag nyss tagit hem?

Den här frågeställningen kan ju handla om flera saker. Det kan handla om hur man på bästa sätt får en fin relation, hur man undviker att hamna i konflikter, eller kanske till och med bli biten (vuxen hund)… med mera.

Grundtipset är – Låt hunden vara och ge den tid!
Hunden är givetvis med dig, men låt den bara vara. Ta inte själv kontakt, tvinga inte hunden till något, börja inte ”träna” med hunden eller på annat sätt pressa hunden med det ena eller andra.
Jag ger valpen eller hunden mat, jag ger den vatten, den får vara med…. det är allt.
Ganska snart – betydligt snabbare med en valp och varierande beroende på personlighetstyp på den vuxna hunden – kommer hunden själv börja ta kontakt. Då svarar jag på den. Ganska snart märker du att hunden viftar på svansen eller annat då du närmar dig eller tittar på hunden, då svarar jag på det.
Valp eller vuxen hund, så gör jag så att hunden hela tiden får avgöra.

Med en valp är detta sällan några problem eftersom valpen mer eller mindre omedelbart vill ha din närhet och uppmärksamhet. Men med en vuxen hund blir det ibland fel. Och det beror ofta på att man helt enkelt inte ger hunden tillräckligt mycket tid innan man börjar styra och ställa med hunden.

Idag kom ett nytt poddavsnitt ut, och du kan lyssna på det där poddar finns eller direkt på www.ilikeradio.se. Min podd heter som bekant ”Hundcoachen Fredrik Steen”

10 svar på ”Ge den tid, låt hunden ta initiativet!”

  1. Hej,jag haft min Lhasa apso tik i drygt 4 månader. Hon var 5 när jag fick henne.Det är min första hund o jag kan beskriva henne som en självsäker självständig livsnjutare.Allt ska ske helst på hennes villkor men vi lär känna varandra o kompromissar.Kan du ge mig några tips? Har du erfarenhet av rasen? Hon är väldigt lugn men sätter fart när hon vill o när det händer spännande för henne saker
    mvh/ Kristina

    1. Hej jag köpte min Amerikanska Akita nu 8 månader för en månader sedan.Tyvärr valpen är livrädd när vi ska ut.Ej van vid koppel rädd för människor bilar olika ljud ha på sig koppel osv. Funderade på att te hem professionell hjälp.Har försökt med alt men funkar inte.Hemma är alt bra hon är hur busig som helst

  2. Har kanske inte med ämnet att göra. Jag har tagit emot en hund som vi kan lättast säga blivit utsatt för tortyr. Hon är spänd som en fiolsträng. Vi fick rådet att köpa MaxRelax eller liknande preparat. Det är näringspulver. Inger speciellt men det stoppar stresshormoner. Hon har lugnat ned sig rejält. Sover en hel mat. Är inte räddgör ingenting. Ett varmt tips. Finns något liknande på djurapoteket vet onte vad just det heter men tror säkert är lika bra. Hoppas klo klippningen går bättre nästa gång. Fast jag vet inte de häll fast henne och brände hennes läppar. Vi har mycket jobb framför oss

    1. Intressant , hur lång tid tog det innan du såg resultat på det , och när brukar du ge det morgon eller kväll ?

  3. Hej! Har frågor om hur man kan anlita dig och om hur man kan bygga relation till en lite äldre valp som är ny hemma.

  4. Tycker att Fredrik är bäst o ge råd om hundfrågor..men hur får jag fram en fråga till han?

Kommentarer inaktiverade.