Att det är en ”hård metod”, det vill jag ändå slå fast.

@Leif_the_germanshephard på instagram 🙂

Min dag idag – gosat med hundar, sola, bada, och lite arbete förstås 🙂

 

Jag har tagit upp det tidigare här på min blogg. Men efter ytterligare några frågor om detta så vill jag ta upp det igen.

Några som förespråkar ”mjuka metoder” säger att spruta vatten på hunden då den gör fel, att det är bra!(?)

””Spruta en stråle vatten… försök att träffa nosen…. man kan blanda i citron…… med mera.””

Detta med att spruta vatten på hunden – Ger det resultat, då är det en hård metod!
Fungerar det inte – Då blir hunden bara osäker av vattenstrålen, eller så uppfattar den det som något kul (dock inte med citron och upp i nosen)

När sprutar man vatten – Då en hund gör något den inte ska göra – alltså bestraffning!

Om hunden upphör med det den gör, och tar till sig av vattenstrålen, varför gör den det – För att den uppfattar obehag!

Rent etologiskt kan man fråga sig vad en vattenstråle betyder för en hund? Alltså om en vattenstråle i tanke på kommunikation kan betyda något som en hund kan förstå?

Att spruta (rent) vatten på en hund gör inte ont! – Nä, men eftersom hunden upphör med vad den gör (om den gör det) så uppfattar hunden detta som ett rejält obehag.

Jag förespråkar ALDRIG detta, och även om inte jag säger att jag någonsin kommer att använda mig av detta, så vill jag nog ändå slå fast att det inte är en universal metod som jag gillar, och att i min värld så är det ändå en ”hård metod”.

 

7 svar på ”Att det är en ”hård metod”, det vill jag ändå slå fast.”

 1. ha ha ha … har också sett att ”en del” (rätt få ändå) inom ”den mjuka läran” anser att vattenstråle inte skadar, likadant med s.k. ”anti-skäll-halsband med citrondoft” i …

  Fungerar det för att beteendet ska upphöra, så handlar det om ”positivt straff”, vilket är ”a big no-no” i ”de mjuka kretsarna”.

  Detsamma gäller ”gå fint selar”, den som gör att ”hunden trillar framåt” (VWG-sele eller vad den kallas). Slutar hunden upp med att dra, beror det på något man tillför för att det ska upphöra (selen), vilket alltså är POSITIVT STRAFF (=obehag i någon form, eller upplevt obehag)

  Fasen, andra gången idag jag håller med dig Fredrik … när har det hänt tidigare?

 2. Fick hem en omplacering då jag jobbar med det, och till sin hund hade dom med anti skäll… den åkte i soporna direkt här!
  🙂

 3. Fick hem en omplacering då jag jobbar med det… till hunden skickade dom med ett anti skäll… den åkte i soporna direkt här! 🙂

 4. Många som förespråkar mjuka metoder, är inte särskilt mjuka. Det visar sig i hundgrupper på Facebokk, där människor med ansvar o sunda värderingar knappt längre kan skriva något, utan att bli aggressivt påhoppade.

  1. Jag själv vart blockad från FB-gruppen: REKO Hundträning eller vad den heter, då det var ”fy skam” att hålla en hund kopplad inomhus, att ”tvinga den vara stilla”.

   Direkt frågade jag om alla som var kritiska till det rastade sina hundar utomhus lösa, utan koppel? Samma sak, men det kunde de inte inse …

   Och här, på denna blogg hör väl jag ändå till ”den mjuka sidan” så att säga 😮

 5. Hej!
  Jag gillar podden! Men.. många gånger när det kommer till hundprogram/ poddar.. så blir det ofta nybörjarnivå.. skulle vilja höra mer avancerad hundsport! Vi är ju ett hundland.. tror även nybörjare skulle gilla det! Kolla på hästvärlden .. även jag som inte är ett dugg insatt kan sitta och kolla intervjuer med travkuskar osv. Vill höra om dina och andras tävlingar osv 🙂

Kommentarer inaktiverade.