Lite mer om kloklippning.

Den här lilla korta filmen på när jag klipper klorna på min schäfervalp ”Leif”, finns på min instagram @hundcoachen

Alla valpar är olika, och alla valpar har olika förutsättningar, men så här gjorde jag från början med min lilla valp ”Leif”.

Jag har haft honom i ett ungefär två veckor, och redan dag 1, visade jag honom att han får acceptera att jag ”tvingar” honom…… Han stod på marken, jag ställer mig gränsle över honom, pratar gulligt med honom, smeker och kliar honom……. När han ville gå därifrån höll jag i bestämt och tydligt, och så fort han slappnade av återgick jag till att smeka och klia honom.
En sådan grej tar kanske allt ifrån tio sekunder till kanske trettio sekunder per gång/övning.
Ganska snart accepterade han detta, tyckte om detta….. då börjar hantera hans öron, tassar, läppar….. samma träning, samma tillvägagångssätt.
Varje avslut av denna övning sker då ”Leif” är avslappnad. ALDRIG då han är spänd.

Så långt in i träningen har ”Leif” lärt sig (ungefär så här) – ”Husse avgör när vi ska gosa, men det gör inget för det är trevligt och mysigt”.

Nu gör jag samma sak, fast att jag sitter ner på golvet. Samma tillvägagångssätt, samma krav, samma mysstund, men att ”Leif” ska sitta eller ligga vid mig. Nu börjar jag också hantera hans klor och tassar lite mer.
Vi gosar och myser två minuter – under tio sekunder hanterar jag en tass – och sedan två minuter gos innan han får gå därifrån (Även om han då inte vill gå därifrån).

Sen är faktiskt grunden till en bra och harmonisk kloklippning lagd. Ibland belönar jag med en godis per tass, ibland inte – Men alltid gos och mys!

Godis kan faktiskt vara negativt då man tränar i syfte att en hund ska vara lugn och slappna av. Att hunden har en förväntan på en godis eller annan typ av belöning (leksak,boll), kan ofta skapa motsatt effekt – Alltså stress. Så där är jag lite försiktig.

 

9 svar på ”Lite mer om kloklippning.”

 1. Och,Fredrik,sluta blocka på instagram för man påpelar valpens stress/flås!

  Tål kritik,fakta!

  1. Var till Rasmus,Wiw och övriga,som inte Fredrik hinner svara.

   Har,som Fredrik,levt med hundar hela mitt liv. Haft jourhem för sk ”problemhundar”. Utbildat hundar till tullen. Tror jag kan ge de flesta tips.

   Jag har tävlat IPO,men ägnar mig inte åt sånt längre,

   Jag lär hunden vara hund och lär du vara hans/hennes människa!

 2. Hej Fredrik
  Läser mycket på din blogg och tar åt mig tips och råd. Har en valp på 11 veckor har nu i två veckor tränat ensamträning med honom. Satt mig i trappan 5 min sedan ökat upp till 10 min då jag gått med sopor gått en runda. Det går till och från mycket gnäll. Nu till mitt problem det gör ont i mig när man hör honom. Jag tänker inte ge upp. Detta tränar jag 3-4 ggr om dagen. Gör jag nått fel? Mvh Åsa Åberg

  1. Nej,du gör inte fel.

   Är valpen däremot en ”ängslig” individ,så börja inomhus.

   Sätt upp ett galler,ge valpen ett ben,leksak,filt,nått den känner sig trygg med.

   Du ser när valpen är trygg att vara ensam i annat rum,då kan du fortsätta som du gör.

   Tips bara.

  2. Ett tips: sitt inte utanför dörren. Hunden känner din doft och blir orolig. Att utesluta en hund är inte rätt…lär den att vänta istället. Gör ingen stor sak av det, gå med soporna, gå en bit bort ett par sekunder. Se till att inte göra en rutin, för då lär sig valpen/hunden att den blir lämnad ensam och därmed så kan den hinna bygga upp en oro innan du stänger dörren. Nån gång kan du ta på dig kläder, öppna dörren, stänga den igen och klä av dig. Skramla med nycklar, lägg undan. Stäng dörren, lås och lås upp igen direkt och gå in. Ändra ditt sätt. Du behöver inte nonchalera valpen/hunden som många säger, utan bara de gånger du tycker hunden/valpen är för uppskruvad/stressad. Så fort den lugnat sig kan du klappa/kela som du brukar.

   Lycka till!

 3. Hej! Har en fråga om tuggben till valpar. Har en labb valp på 10 veckor som älskar att tugga. Är det ok att han tuggar på tuggben? Vilka sorter är bra/ dåliga. Det finns ju en djungel i zooaffären./ Bodil

 4. Tycker det går lite i vågor med kloklippningen. Hade en period när min var 10mån å framåt då han stack så fort han såg tången så då filade vi i någon månad och nu klipper vi igen utan problem. Kommer långt med tålamod.

Kommentarer inaktiverade.