Så är det tyvärr för många hundägare – Därför blir det inget resultat!

Mina böcker 🙂

 

“Fredrik, kan du inte vara mer konkret?!….”

 

Något exempel…..

Jag säger –  Låt hunden förstå att det den gör är fel!
Jag säger – låt hunden förstå att det den gör är rätt!

Och exempelvis här vill flera att jag ska vara mer konkret. Och jag önskar jag kunde det, men det är svårt.

Men om jag sa – låt din partner förstå att du gillar det din partner gör!
Eller – låt din partner förstå att du inte gillar det din partner gör!
Då blir det helt plötsligt mycket lättare, och jag behöver inte alls vara mer konkret……

Varför är det så lätt människa mot människa, men så svårt så fort jag pratar om samma sak men hundägare mot hund?

Några anledningar kan vara –
-kommunikationen är kanske lättare människa/människa.
-du och din partner har valt varandra, i förhållandet dig och din hund så har bara du valt hunden och inte tvärtom.
-mellan människa och människa krånglar vi inte till det så förbannat, men det gör vi tyvärr ofta då det gäller hund och människa.

Några exempel på det sistnämnda – att vi krånglar till det mellan människa/hund – kan vara att vi hela tiden anser att en hund ska vara glad, att vi ibland får för oss att allt ska ske med positiv inlärning, att man inte kan ställa krav med mera.

Tänk dig denna idioti mellan dig och din partner så inser du sannolikt ganska snart hur dumt det är.

Hundar kommunicerar i huvudsak med kroppsspråk och fysisk kontakt. Det gör du med din partner också, även om du använder ord. En kram betyder sannolikt – jag gillar dig. En putt med ett finger på axeln betyder sannolikt – sluta!

En sur min får din partner att förstå att du är arg, ett leende får din partner och förstå att du mår bra.

Om jag säger – få din hund att förstå att du är “arg” – så kan jag inte vara mer konkret. Jag känner ju inte dig och din hund. Men sannolikt handlar det om rätt kroppsspråk, rätt mimik, rätt typ av fysisk kontakt.

Om jag säger – få din hund att förstå att du är glad – så kan jag inte vara mer konkret eftersom jag inte känner dig och din hund. Men sannolikt handlar det om rätt kroppsspråk, rätt mimik, rätt typ av fysisk kontakt.

Det är ju inte svårare än så!!  🙂 Jag kan inte vara mer konkret än så!

Och det är nog sannolikt så att om din hund inte bryr sig om din mimik, ditt kroppsspråk, din fysiska kontakt, då har du nog ett annat problem än just det du försöker lösa. Och det är – Din hund och din relation!

Om jag inte brydde mig om min partners mimik, kroppsspråk, fysiska kontakt, då hade vi sannolikt en kris i förhållandet.
Där är många hundägare tyvärr, och därför blir det inget resultat.

Den bästa belöningen för din hund, är det en godisbit eller en kram av dig?
Den bästa tillrättavisningen för dig mot din hund, är det smärta/obehag, eller är det din mimik/kroppsspråk/fysiska kontakt?

Den bästa belöningen bör vara fysisk kontakt från dig!
Den mest effektiva tillrättavisningen bör vara din mimik/kroppsspråk/fysiska kontakt!

Är det inte så, ärligt så – Då måste du förbättra din hunds och din relation. Det finns inga genvägar!

 

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Så är det tyvärr för många hundägare – Därför blir det inget resultat!

  1. Stina skriver:

    Kommunikation är spännande.
    Nästan alltid tycker jag att den är enklare med hund än människa, eftersom vovvar är ärligare och tydligare med vad dom vill och tycker om än vad många av oss tvåbenta är.
    Där har vi mycket att lära.

    Bra och viktigt inlägg!