Det är ett internationellt språk alla hundar förstår.

LillaNymo tar igen sig en stund i skuggan efter en lång tur i skogen.

Återigen, och bara kort – Ha stor respekt för värmen då det gäller din hund!
Din hund kan ha besvärligare med värmen än vad du kanske inser. Varje år dör det hundar i Sverige pga värme.

 

Just nu, i bloggande stund, sitter jag själv och tar igen mig med fötterna i medelhavet. Jag är snart hemma igen, men den här minisemestern med värme, bad, och en rad intressanta böcker har gjort mig gott. Jag känner att både kropp och själ verkligen fått “ladda batterierna”.

 

Bland annat har jag läst en väldigt intressant bok om kommunikation, kroppsspråk, mimik med mera. Den handlar om kommunikation mellan dig och mig, men den går i princip att översätta direkt till hundägaren och sin hund.
Väldigt intressant, inte minst för att kroppsspråk, mimik med mera många gånger har en större betydelse även för oss, än vad saker man säger har. Tänk dig då hunden, som inte ens kan prata.

Ta bara ett exempel –
Du står med benen något isär, du har händerna på ryggen, axlarna bakåt, och tittar rakt fram mot en fokuserad punkt, och säger till din partner eller ditt barn – jag älskar dig!

Hur tas detta emot?

Kan det vara så att din partner/barn skulle uppfatta mer kärlek från dig utan att du säger något, utan istället använder din kropp, mimik med mera för att “säga” samma sak……….

Här har vi alla mycket att lära, men framförallt måste alla börja förstå vikten av ett bra och tydligt kroppsspråk i relationen med din hund.

Du och jag avgör ju inte om vi kommunicerar bra, det gör ju mottagaren – dvs hunden – och då har vi inget annat val än att anpassa oss efter mottagaren.

Som kuriosa i sammanhanget kan jag ju nämna min hundvakt Leif Hedberg @skallgang. Han passar både LillaNymo och Leif åt mig denna vecka.
Jag hade ett samtal med honom nu på morgonen där han berättade att allt går jättebra. Han har under denna vecka inte sagt ett enda kommando till mina hundar. Inte en enda gång har han kallat dem vid namn, eller ropat på hundarna, ändå så lever de denna vecka tillsammans i en liten stuga uppe i fjällmarkerna – Leif Hedberg, LillaNymo, Valpen Leif, samt Hedberg egna två hundar – helt oproblematiskt och kommunikativt utan bekymmer.

Nu är ju Hedberg i och för sig väldigt extrem. Hans ett åriga schäferhane har inte ens ett namn än.

På en föreläsning för många år sedan bad jag en man ta upp sin Rottishane på scen. Jag frågade hur lång tid det skulle ta för honom att få sin hund att sätta sig ner. Vi slog vad om pengar inför hela publiken. Han förberedde sig med godis, jag tog tid.
Han tog fram en godis bit och sa “sitt” till sin hund. En kort tvekan hos hunden innan han satte sig ner. Ägaren var nöjd (det skulle han vara) och det hela tog sex sekunder.
Det var min tur att prova med hans hund.
Han tog tid, jag lånade hans hund. Han frågade om jag ville ha en godisbit, jag avböjde.
Hunden stod på tvären framför mig, jag smekte hunden över ryggen.
Starten gick!
I min smekning, tog jag hunden över ryggslutet, och han satte sig omedelbart.
För mig, och för mig en okänd hund, tog det hela två sekunder…. jag vann!

Ägaren protesterade med orden – “Du tar ju i hunden!”

Jag svarade – “ja, varför inte. Det var ju tävling, varför krångla till det?!”

Övningen/vadslagningen jag gjorde var inte för att visa mig märkvärdig, den var endast till för att visa att vi hundägare fastnat i något som mer liknar tävlingslydnad istället för kommunikation.
Något som jag anser är förödande både för hundens välbefinnande i vardagen, uppfostran, och framförallt ägaren och hundens sätt att kommunicera.
Hundar förstår inte svenska, inte ryska, inte något språk som är ett språk som vi behärskar. En hunds språk som den lär sig redan som liten, det är kroppsspråk och fysisk kontakt. Och det är ett internationellt språk som hundar (människor också för den delen) i hela världen kan förstå.
Varför krångla till det för hunden?

 

 

 

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

5 Inlägg för Det är ett internationellt språk alla hundar förstår.

 1. Mimmi skriver:

  Forskning visar att hundar förstår ord och fraser, vad vi säger ….dvs….om man pratar med dom så klart. Visst klarar man sig med tecken/kroppsspråk också
  Tror man krånglar till det att inte använda både och.

  • Fredde Steen skriver:

   Är det inte så att man “bevisat” genom forskning att hundar kan LÄRA sig ord?

   • Mimmi skriver:

    Det är ju det jag påstår. Jag använder mig mest av tyst kommunikation. Skapa extra intresse hos min hund så viskar jag eller pratar lågmält. Apropå prat/komandon. Fråga…varför ska det gapas kommandon till hunden på tex IPO. Är det för människan/domaren/åskådarens skull det skriks?

 2. Susanne W skriver:

  Leif Hedberg är min idol efter all hjälp och stöd med min hund och ved dess bortgång.
  Han tyckte jag hade för mycket konstiga ljud för mig, fråga mig inte varför det bara kom av sig självt. Fick jobba med detta också. Plus en hel del annat.
  Men visst ska man prata med sin hund, men de ska förstå tyst kommunikation också. Både de och vi pratar med kroppsspråk, som du säger…..det viktiga är kanske att titta på hur man själv gör och är, inte helt enkelt när man varit ensam i många år.
  Kommer köpa ny hund i höst ser det ut som, tar med mig all lärdom Happi gav mig (och det var massor, både bra och dåligt, saknar honom enormt än) plus en rad nya och roliga lärdomar. Och med en ras jag är mycket mer bekant med. Vi får se hur det blir

 3. karolina skriver:

  Intressant! Min vovve växte upp i Mexiko med mig och förstår kommandon på spanska. För två år sedan kom vi till Sverige,hon för första gången. Det har varit väldigt förvirrande för henne med detta drastiska miljöombyte…och språkbyte. Ändå håller jag med dig. Det är framförallt människornas sätt att vara på i det nya landet som varit förvirrande för henne. Spanskan kommer med ett naturligt mjukt sätt att prata på och ett varmt kroppsspråk. Svenskan är kyligare,precis som vårt kroppsspråk…