Slog ner som en bomb!

Mitt under Schäfer SM utställning kom det ut en artikel i Expressen om att varannan schäferhund är så sjuk så att den måste avlivas.
Läste man artikeln noga så förstod man snart att detta handlade om schäferpopulationen i England, och läste man ännu mer noggrant och dessutom kontrollerade fakta så visade det sig att det var totalt vinklat och på många sätt fel.

Som schäferälskare kom ju denna artikel som ett totalt bombnedslag. Jag har haft schäfrar hela livet, jag dömer schäfer, och helt enkelt älskar schäfrar.
Jag träffar varje dag och vecka helt fantastiska schäfrar som är både friska och sunda. Schäfrar som utför de mest fantastiska saker i människans tjänst.
Det hela kändes väldigt orättvist!

I Sverige har schäferrasen problem, precis som i alla andra länder i världen. Det mest fokuserade problemet är höftlederna.
Ungefär 7 (6,5) av 10 schäfrar i Sverige har friska och sunda höftleder. 3 av 10 har alltså någon typ av belastning på höftlederna. Av dessa tre så är det tack och lov inte så många som har grava fel, utan snarare lindriga fel som till och med för en tid sedan betraktades som ok. (C-höfter).

Att 3 av 10 schäfrar inte har friska höftleder är inte ok. Vår målsättning är och SKA vara att 10 av 10 är friska.

Inom schäfer har vi länge kritiserat det bekämpningsprogram vi haft sedan 60-talet. Det vill säga att endast friska djur får gå i avel. Bevisligen så räcker ju inte detta.
Ingen avlar på sjuka djur, ändå så blir ledstatistiken inte bättre.
Nu har vi äntligen ändrat inriktning och kommer från och med 2018 ha ett bekämpningsprogram för friska höftleder som bygger på ett index.
Förhoppningsvis kommer det att ge ett bättre resultat. Jag hoppas dock att vi lyckas införa en kortare övergångsperiod så att uppfödare hinner ställa om sig i aveln. Risken är annars att mycket annat värdefullt inom schäferrasen går förlorat.

Men samtidigt måste vi komma ihåg att en schäferhund är mer än höftleder. En hund kan vara osund eller sjuk på annat sätt än höftleder.
När man avlar fram hundar och riktar sig mot endast ett mål – låt oss säga en färg som exempel – då är risken stor att mycket annat kommer i kläm. Detta får inte hända då det gäller schäfer och höftleder.
Schäferhunden är en arbetande hund med sundhet och stark mentalitet. Detta måste värdesättas även i kampen efter bättre höftleder.

 

Den här lilla fina krabaten nedan gjorde min dag då jag dömde valpar nere på SM. I en stor bra klass stack denna fina gråa valp ut i mängden. En valp helt utan överdrifter. En torr och stram valp med härligt temperament och sundhet. Han var lite yngre än många andra, men en härlig representant för rasen.

 

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

29 Inlägg för Slog ner som en bomb!

 1. Bo Edoff skriver:

  Utmärkt

 2. Ante skriver:

  Du skriver att 3 av 10 schäfrar är belastade med hd-fel. MEN den statistiken stämmer inte riktigt. Det finns ett stort mörkertal då långt ifrån alla schäfrar röntgas. 3 av 10 röntgade schäfrar är bättre att skriva. Varför röntgas så få schäfrar? Vet att en del röntgar och får utlåtande av röntgande veterinär om att hunden inte är fri från HD och därför väljer man att inte skicka in till SKK och därför blir det heller inte registrerat, det finns alltså uppfödare som inte vill att deras valpköpare ska skicka in till SKK om veterinären inte säger att det ser bra ut. Veterinären får inte ens uttala sig egentligen men så är det mellan kompisar.

  Du skriver även att det avlas på fria hundar, vilket är en självklarhet – MEN det finns uppfödare som avlar på den enda i kullen röntgade hunden och det är ju helt vansinnigt. Tvärtom vore bättre om man nu måste avla på just den kullen, alltså det är t o m bättre att avla på en hund med HDC där resten av kullen är fri än att avla på en fri individ i en annars oröntgad kull.

  Ett sätt att få folk att röntga och skicka in röntgenresultat vore att t ex SKK belägger alla valpar med en avgift som man får tillbaka då man röntgar och skickar in resultatet till SKK.

 3. Hanna skriver:

  Kan tyvärr inte tycka den ryggen är fin. Kommer aldrig tycka det är ok hur bra höfter valpen än har. Och hur sund i huvudet den är.
  ser hemskt ut enligt min åsikt .
  🙂

  • Anna skriver:

   Fråga: Hur är då whippetarnas ryggar i dina ögon?

   OBS! Jag försvarar inte ryggar som är välda broar. Men man kan inte ta fram hundar som är 100 % bra enligt alla och inte på EN generation. Man måste ha en mycket långsiktig planering. Om en uppfödare vill förbättra … ögonfärgen t.ex. så måste denne uppfödare börja någon stans. På vägen kanske man får göra små avkall på annat för att sedan bygga upp detta andra igen. Allt är inte en RAK linje utan det är en mycket krokig och böjd väg man får ta för att nå ett mål.

   De som tror något annat är nog mer uppe i det blå än i verkligheten.

   • Anna-Carin skriver:

    Förstår inte hur du kan jämföra en whipperts rygg med en Schäfer? Helt annorlunda kroppsbyggnad, storlek, vikt och “arbetsuppgifter ”

   • Alfahonan skriver:

    Det heter INTE välvda broar det heter räkstjärt

   • Hanna skriver:

    Kan inte påstå det är fint med krokiga sluttande ryggar alls på vilken ras som… men nu såg jag en schäfer och sa att jag inte tyckte deras ryggar idag är fina.min åsikt 🙂

   • Hanna skriver:

    Anna jag har sett schäfrar med rak rygg. Och anser det är finast. 🙂
    Sen får du gärna tycka en räkrygg är fint. Jag gör det inte och kommer aldrig att göra.
    🙂

    • Anna skriver:

     Har jag sagt att jag tycker räkstjärtar är fina? Nej, det har jag inte.

     Själv har jag en s.k. rakryggad som OM hon ställer upp sig med ett bakben bakåt och ett böjt in under sig faktiskt får en lutning. Annars är hon hur rak som helst – förutom liten backe över korset. Och hon är grå 😉

     Men frågan är ju vad folk menar med rak rygg.

     * att ryggen inte är välvd men den kan slutta
     * att ryggen är som en linjal och helt horisontell
     * att ryggen är rak, korset mycket kort och bakbenen rakt ner som pelare

     Att bara säga “schäfrar ska ha raka ryggar” säger inget om hur en sådan hund ska se ut.

  • Louise skriver:

   Hanna hur ska en schäfer se ut då? Bara nyfiken. Om dom nu av din åsikt att döma inte en från utställningslinjer men inte brukslinjer heller. Hur ser då en schäfer ut???

   • Hanna skriver:

    Rak rygg. Räkrygg ej vackert. Ska jag skriva det fler gånger eller vad är det som är så hemskt att anse en rak rygg är finare än en räkrygg. Märklig fråga att fråga hur en schäfer ska se ut. Har du bara sett sluttande schäfrar som ställer en sån fråga? Jag har sett schäfrar utan sluttning. Vackrare enligt mig 🙂

  • Alfahonan skriver:

   Har du schäfer själv

  • Ann skriver:

   Det är ju bara en utställningsposering. Ena bakbenet böjt och det andra sträckt. Husse försöker hjälpa till 🙂

 4. Jörgen skriver:

  Varför införa obligatoriskt uthållighetsprov och godkänd exteriörbeskrivng på alla avelsschäfrar…

 5. Marita skriver:

  Tänk att folk alltid måste slå ner på schäferns rygg. Rakrygg eller som det oftast blir på de hundarna karprygg är det bättre tycker ni???

 6. Yster skriver:

  Jag kan tyvärr inte heller se hur den där lille krabaten på bilden är sunt byggd! Blir bara ledsen av att se att man plockar fram övervinklade karpryggade hundar som vinnare. ;( ;(
  Och att schäfrarna avlivas är ju inte bara pga av höfterna utan också L7S1 leden och en massa spondylos för att deras rygg försöker kompensera för att de är felbyggda. Tyvärr inte ovanligt i Sverige heller ;(

  • Louise skriver:

   Eller så ser du hunden irl å inser att det är en B-schäfer. Å inte en exteriör.

   • Hanna skriver:

    Har en god vän som avlat schäfrar i många år dom avlar inte på utställningslinjer utan på arbetande linjer då dom tävlar i bruks och ipo med sina. Måste säga att deras schäfrar ser INTE ut som den på bilden du hänvisar till. Måste säga att deras schäfrar ser mer hållbara ut än andra jag sett och träffat.

  • sanna skriver:

   Trodde faktiskt också att ryggarna var värst ;-(

 7. Susanne W skriver:

  För att vara rättvis, är det många raser som ändrats från sitt naturliga utseende utefter SKK regler, som inte mår bra av denna manipulation. Låt alla raser få behålla sitt ursprungliga utseende. En annan sak jag också kan bli väldigt upprörd över är hur de också utesluter vissa raser pga färgen. När vi köpte vår pudel en gång i tiden skulle den avlivas bara för att bruna pudlar inte var accepterade. Nu är dom det tack och lov, men det finns fortfarande andra raser som inte ses som renrasiga för det är bestämt i Sverige att det bara får finnas tre färger. Även om de är både renrasiga och accepterade utanför våra gränser.
  Låt en hund vara som den är född från början och acceptera alla, så länge de är friska och sunda mentalt. Jag kan inte döma hur Fredriks schäfrar mår, men sett bilder från England där bakpartiet i princip släpar i backen och det kan inte vara varken bra eller skönt. Så ser inte hans hundar ut på långa vägar iaf. Jag tror inte han skulle låta dom må dåligt eller fara illa oavsett. Och de verkar inte ha problem att röra på sig heller.

 8. Diexes skriver:

  Ögat ser det man vill se, vill man se en “räkrygg” så är det det enda man ser.

  Men till er som har åsikter om valpen på bilden har jag en fråga. Hur ska överlinjen och korset se ut när handlern ställer upp hunden? Grattis till ägaren för en fin valp och placering.

 9. Thea skriver:

  Ni har fel allihopa.

  Det är SKK som är orsaken till denna schäfer. Vinklar hit och dit.

  Korset,haserna ska se ut på ett speciellt sätt (typ som bilden)

  En “bruksschäfer” med sk rak rygg och normala haser kan aldrig se ut som på bilden!

  Skäll (bokstavligen) på FCI som bestämer hur en schäfer ska se ut.

  Att Fredrik gav denna,sönderavlade,hund pris beror endast på att han gick efter vad ras-standaren säger.

  (Haft schäfer hela mitt liv om nån undrar)

 10. Marita skriver:

  Måste bara få göra ett inlägg här. En schäfer oavsett färg eller form, alla verkar tro att det bara är e-hundar som är behäftade med fel och sjukdomar mendå har ni förbannat mycket fel för hur är det med allergier , tarmsjukdomar ögonsjukdomar och you name .. Det är lika jäkla vanligt på B- schäfer men DOM avlivas ganska fort för en sån hund kan man ju inte ha om man ska tävla o grejer… Nä vet ni vad skärper ibland ni bruksfolk . Vi som gillar utställning klagar oftest inte på era hundar som ibland ner ser ut som mallar eller nån dobermanblandning låt oss ha mer respekt för varandra istället för att hitta fel hela tiden.